Vrei să cumperi o proprietate lângă plajă? La ce detalii să fii atent?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ce poate fi mai minunat decât să deschizi larg geamurile dimineața și să inspiri adânc aerul încă răcoros al mării? Apoi să ieși la o plimbare pe malul mării ori de câte ori îți dorești o scurtă pauză? Să faci jogging prin nisip, iar seara să te joci cu câinele sau copiii cu un frisbee sau un zmeu zburător, sau să savurezi în voie o băutură răcoroasă cu gheață și mentă! 

Briza mării cu încărcătură sa de ioni negativi și iod ne conferă imediat o stare de confort și relaxare. Iar o plimbare pe malul mării are puterea de a vindeca, la propriu, depresia! 

Să ai o locuință la malul mării e ca și cum ai fi în vacanță tot timpul anului! 

Până la urmă, cine nu-și dorește o proprietate pe malul mării? 

Apartamentele aproape de plajă sunt o bună investiție imobiliară, deoarece dezvoltările imobiliare din ultimii ani de pe litoralul românesc au convins turiștii că apartamente de închiriat în regim hotelier oferă condiții de cazare mai bună! 

Comparativ cu alte locații, apartamentele în regim hotelier oferă un raport calitate-preț superior și sunt ferite de aglomerația și agitația nocturnă a celor mai populare stațiuni.

În zona de sud a litoralului în special, găsești o ofertă bogată de proprietăți în cadrul unor complexe turistice, care asigură un randament foarte bun. 

Acestea reprezintă o soluție inteligentă de plasare a banilor pentru micii investitori, sau pentru oricine dorește profit și confort financiar sigur și pe termen lung, și de ce nu, o locuință de vacanță unde să aibă posibilitatea de a se relaxa oricând. 

Dacă vrei să faci anul acesta o investiție la malul mării de care să te bucuri plenar, noi îți prezentăm câteva aspecte la ce să fii atent atunci când cumperi o proprietate pe litoral. 

Priveliștea către mare 

Poate cel mai important aspect este priveliștea către mare, ce te interesează este priveliștea neobstrucționată spre mare. Asigură-te așadar că ai o expunere adecvată și că nu există construcții care să-ți ”taie” priveliștea.

Accesul rapid la plajă

Cel mai important al doilea aspect este accesul direct și cât mai rapid la plajă. Vezi care este amplasarea exactă a apartamentului față de plajă și distanța până la aceasta. Cât timp și ce efort este necesar pentru a ajunge la plajă? 

Zona în dezvoltare

Apoi, proprietatea este localizată într-o zonă dezvoltată? Vezi planul mare de dezvoltare a zonei, noile construcții sau schimbările de infrastructură care pot avea un impact pozitiv asupra calității vieții în zonă, în sensul că oferă mai multe facilități în imediata vecinătate. 

Nivelul de zgomot 

Apartamentele situate lângă plajă pot fi expuse la zgomotul și aglomerația specifică zonelor turistice. Întreabă care este de zgomot pe perioada de vârf al sezonului turistic, și reperează activitățile din zonă care ar putea provoca disconfort (cluburi de noapte, teatre de vară, zonă de docuri). 

Ca să te asiguri că ai suficientă liniște, vezi și cât de aglomerată este strada și dacă poți lăsa copiii cu bicicletele pe acolo. 

Facilități: transport, magazine, restaurante, servicii medicale 

Ia cartierul la pas și vezi cum îți plac împrejurimile, asigură-te că există magazine, restaurante, servicii medicale și alte facilități în apropiere pentru a-ți asigura un nivel de confort ridicat.

Alte informații care te mai interesează sunt mijloacele de transport în comun, distanța până la cel mai apropiat spital sau clinică medicală pentru urgențe, locurile de joacă din împrejurimi, precum și existența spațiilor verzi. 

Utilități și dotări

Dacă este un apartament vechi verifică dacă există probleme cu alimentarea cu apă, curent electric sau cu canalizarea. 

Dacă apartamentul a fost renovat, verifică instalația electrică – de când este această, ce capacitate are, ce siguranțe are și ce electrocasnice permite (aer condiționat, frigider, televizor, mașină de spălat cu uscător, centrală termică). 

Dacă este o construcție în fază de proiect, verifică istoricul dezvoltatorului – ce alte proiecte a mai livrat, în ce termeni și dacă sunt prevăzute penalități în contract pentru întârzieri. 

Taxele de mentenanță 

În afară de cheltuielile pe utilități, după caz, pot exista în unele complexuri taxe de mentenanță pe serviciile comunitare – concierge, acces piscină, gym sau altele. 

Momentul vânzării

În cazul vânzării de către un particular contează momentul vânzării, dacă vrea să vândă în plin sezon turistic (iulie-august), e cazul să-ți pui întrebări legate de proprietate. Întreabă-l de cât timp este proprietatea în vânzare, de ce o vinde.

Certificat de turism

Ca să te asiguri că ai și o afacere, trebuie să știi că închirierea unor unități de cazare turiștilor, indiferent că se face prin AirBnB, Booking.com sau alte platforme, se face obligatoriu în baza unui certificat eliberat de autorități. 

Noutatea e că acest certificat, care până de curând a putut fi cerut doar de cei care erau înregistrați la Registrul Comerțului ca firme sau PFA-uri, acum certificatul de turism poate fi solicitat și de persoanele fizice

Această măsură a fost luată în 2022 pentru a reduce concurența neloială, respectiv fenomenul de ”turism la negru”, implicit evaziunea fiscală. 

Din datele deținute de autorități, știm că aproximativ 5.000 de structuri desfășurau la acea dată o astfel de activitate la ”negru”. 

Astăzi, orice persoană fizică își poate închiria apartamentul în regim turistic, obținând autorizația de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în mod gratuit.

Dacă îți dorești o proprietate la malul mării, Blitz Constanța te poate asista pe toata durata procesului de achiziție. Vezi câteva oferte pe care le-am selectat special pentru investitorii începători.