Tu știi de cât spațiu locativ are nevoie familia ta?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

 

45,1% din populația României, adică aproape jumătate, locuiește în locuinţe supraaglomerate ceea ce înseamnă că nu dispune de suficiente camere pentru numărul persoanelor din gospodărie, vârstele şi situaţia lor familială, arată datele publicate în Iunie 2022, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Rata de supraaglomerare este definită ca procentul populaţiei care trăieşte într-o locuinţă supraaglomerată, iar o persoană este considerată că trăieşte într-o astfel de locuință, dacă aceasta nu are la dispoziţie: 

  • o zonă comună pentru toată familia, 
  • un dormitor pentru cuplu, 
  • o cameră separată pentru copii, 
  • dacă fraţii sunt de sexe diferite, după vârsta de 12 ani, o cameră separată pentru fiecare copil, respectiv o cameră separată pentru persoanele de peste 18 ani, indiferent de sex. 

Prin urmare, o familie de 4 persoane, formată dintr-un cuplu și doi copii, un băiat și o fată, ambii peste 12 ani au nevoie de o locuință cu 4 camere.

Mai adaugă la acest necesar și spațiul dedicat muncii de acasă, pentru cei care mai continuă această formă de muncă și după pandemie. 

De cât spațiu are nevoie o familie? 

Numărul de camere este un indicator important al calității locuirii. Un alt indicator care definește calitatea este spațiul locuibil. 

Conform legii locuinţei, o persoană ar trebui să beneficieze de 37 de metri pătraţi utili, iar două persoane, locuind în aceeași locuință, ar trebui să împartă două camere de cel puțin 52 de metri. O familie de patru persoane ar trebui să beneficieze de cel puţin 74 mp.

Spațiul de zi este recomandat să aibă 18 mp. Iar dormitorul la 2 camere ar fi bine să aibă în jur de 12 metri pătrați și o latură minimă de 3 metri. Într-un dormitor sub 12 mp ai probleme cu poziționarea patului și a dressingului. 

Baia ar trebui să aibă 4 mp. Mai puțin spațiu înseamnă mai puțin loc pentru chiuvetă sau probleme de utilizare a wc-ul sau a cabinei de duș.

Care este realitatea de fapt

În realitate, lucrurile stau diferit. Constructorii ajustează suprafeţele pentru a reduce costul locuinţelor, astfel încât mai mulți oameni să-şi poată permite o casă.

În 2022, suprafaţa medie locuibilă, potrivit raportului despre Fondul de Locuințe, furnizat de Institutul Național de Statistică a ajuns la minimul ultimilor 20 de ani, la 48,7 metri pătraţi. Din compartimentarea multor locuințe au dispărut cămara, debaraua și în unele cazuri, holurile.

Sursa: insse.ro 

În concluzie, dacă ești în situația de a construi o locuință, sau ești în căutarea unei locuințe noi, orientează-te către spații mai generoase care să vă asigure un confortul minim, ținând cont de numărul de camere necesar, dar și de suprafețele minime pentru fiecare membru de familie care va locui în noua locuință. 

Identifică nevoile pe fiecare membru de familie și stabilește numărul minim de încăperi, și de ce dependințe ai nevoie. Nu te orienta doar după suprafață, pentru că suprafața nu exprimă totdeauna compartimentarea pe camere. Gândește-te și pe termen lung, cum va arăta familia în locuința respectivă peste câțiva ani, când vor crește copii.

Și nu uita la Blitz găsești proprietăți care cu siguranță îți vor satisface toate nevoile de spațiu. Contactează-ne pentru detalii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *