Top 5 cele mai inteligente orașe ale României

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Orașele României sunt într-un proces amplu dezvoltare și nu doar imobiliară, ci și una tehnologică. Multe orașe devin tot mai inteligente, adică tot mai digitale și mai integrate. Pentu a ține pasul cu tehnologia, Blitz vă oferă câteva detalii despre ce presupun aceste tehnologii și ce beneficii le oferă locuitorilor lor. 

Pentru exemplificare vom prezenta câteva tehnologii din registrul ”smart city” care nu este altceva decât o zonă urbană care utilizează senzori care colectează date electronice despre resursele din zona monitorizată, cu scopul de a le gestionate cât mai eficient. 

În România câteva orașe sunt fruntașe la integrarea acestor sisteme informatice și iată care sunt acestea: 

Alba Iulia

Alba-Iulia este oraşul cu cele mai multe proiecte – peste 60 de inițiative de tehnologizare a comunităţii care implică peste 30 de parteneri locali şi internaţionali. 

Proiectele smart ale orașului Alba Iulia presupun iluminat stradal inteligent, monitorizarea calităţii aerului, smart parking, sistem de monitorizare a traficului, monitorizarea consumului de apă şi a pierderilor din reţea și multe alte proiecte. 

  • Iluminat inteligent

Sistemul de iluminat inteligent public asigură iluminarea potrivită pentru locul și momentul potrivit, ceea ce înseamnă economii importante la bugetul local. Senzorii din rețea asigură un feedback în timp real pentru orice schimbare din rețea, ceea ce permite reducerea consumului de energie, oferind totodată și instrumente avansate de optimizare a întreținerii. 

  • Sistem de monitorizare a calității aerului 

Aplicaţia „uRADMonitor” este o soluţie inteligentă de monitorizare a calității aerului, ce oferă locuitorilor orașului informații despre nivelul de poluare din oraș și zona limitrofă și date despre temperatură, presiune barometrică, umiditate, dioxid de carbon, formaldehidă, pulberi în suspensie sau radioactivitate Gama.

Soluția de măsurare a calității aerului de la Alba Iulia conține senzori montați pe 15 mijloacele de transport în comun dotate cu conectivitate Internet și alte 10 dispozitive de măsurare a calității aerului în diverse zone publice din oraș unde există conectivitate Wi-Fi la Internet.

Cluj Napoca

Cluj Napoca este un alt oraș care face pași mari în domeniul tehnologizării, iar primăria a accesat mai multe fonduri europene pentru a transforma orașul într-unul inteligent. Uite câteva proiecte:

  • Primul funcţionar public virtual, denumit Antonia, care este la dispoziţia cetăţenilor 24 de ore din 24.

Antonia și-a început activitatea în 2018 și înregistrează aproximativ 60 de tipuri de cereri pe care cetățenii le pot adresa Primăriei. Acest lucru permite primăriei să scurteze cu 40% circuitul actelor în instituție.

  • Smart parking 

Un sistem de smart parking ocupă spațiul doar pentru 2 parcări de mașini (aproximativ 30 mp), și poate acomoda până la 16 mașini, extinzând pe verticala capacitatea parcărilor și rezolvând problmea locurilor de parcare și a terenului scump și insuficient.

Vezi aici cum funcționează un sistem de smart parking 

  • Wi-Fi gratuit în locuri publice

În oraș sunt instalate în diverse locuri hotspot-uri – puncte de acces la internet prin WiFi – pe care clujenii și turiștii le pot folosi gratuit. 

  • Trafic adaptativ pentru autobuze electrice, tramvaie și troleibuze. 

În cazul sistemului integrat de management al traficului, mai mulți senzori montați în carosabil arată pe hartă în timp real rutele mai aglomerate, astfel încât şoferii conectați la aplicația de trafic să fie informați ce trasee să evite și ce rute ocolitoare pot accesa. 

Arad

Și municipiul Arad dezvoltă proiecte ”smart city” accesând fonduri pentru hotspot-uri de Internet gratuit, parcări inteligente și stații de bike sharing. 

  • Bike-sharing

Mai multe stații de închiriere de biciclete au fost amenajate în Arad, acestea putând fi închiriate în regim self-service printr-o aplicaţie de mobil (scanând codul QR al bicicletei sau al porţii de andocare). 

În aplicaţie, găsești harta staţiilor din sistem, precum și numărul bicicletelor disponibile şi al porţilor libere din fiecare staţie. Aplicația îți arată, de asemenea, care este cea mai apropiată staţie şi ruta către aceasta. 

La închirierea unei biciclete, cronometrul porneşte automat, astfel încât eşti informat în orice moment în legătură cu minutele pe care le mai ai la dispoziţie din timpul maxim permis.

Abonamentul pe an costă aproximativ 100 de lei și permite utilizarea gratuită a unei biciclete pentru primele 30 de minute.

București

În București sunt în curs de implementare patru module „smart city”: Smart Energy, Bike Sharing, Autobuze Electrice, IT&C Terminale de tip self-service, precum și Strategia Smart City a Bucureştiului, care va fi un document strategic asumat de autoritatea locală.

  • Clădiri verzi 

Euro Tower este prima clădire ecologică de birouri din București, dezvoltată în conformitate cu sistemele internaționale de certificare a clădirilor „verzi”.

Tehnologiile implementate, în valoare de peste 60 de milioane de euro, presupun soluții și sisteme tehnologice care reduc impactul clădirii asupra mediului, reducând astfel consumul de energie cu pana la 30% în comparație cu o clădire de birouri standard.

  • Consum inteligent de energie 

Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, urmează să monteze 30.000 de smart-metere în toată zona pe care o deserveşte în București. Acestea vor furniza informaţii în timp real despre consumul de energie și îi vor informa pe consumatori despre cum își pot optimiza cheltuielile, astfel încât să poată preveni creşterea facturilor.

Brașov 

Orașul de pe Tâmpa este unul dintre primele orașe din România care au implementat soluții inteligente, cum ar fi iluminatul public inteligent, containerele inteligente de gunoi, trecerile de pietoni inteligente și serviciul electronic de raportare de incidente. 

  • Telegestiune a iluminatului public

Sistemul de telegestiune reglează intensitatea luminoasă de pe stâlpii de iluminat public din municipiu, în plus dispozitivele conțin și 42 de butoane de panică prin care pot fi anunțate pericolele iminente. Din același sistem fac parte și prizele pentru încărcarea mașinilor electrice.

  • Containere inteligente de gunoi 

În Brașov containerele de gunoi sunt inteligente, niște senzori cântăresc deşeurile și anunţă firma de salubrizare când s-a umplut ghena.

***

Un smart city este un sistem informatic integrat care cuprinde subsisteme de cloud computing, Internet of Things (IoT), Open Data, Big Data și aplicații mobile, conectate la internet prin intermediul unor rețele sigure.

Un oraș inteligent integrează tehnologii și sisteme care, administrate în mod eficient și securizat, îmbunătățesc calitatea vieții cetățenilor, impulsionează dezvoltarea comunității și promovează o  mai bună protecție a mediului înconjurător.

Suntem oare pregătiți pentru tehnologiile viitorului? La vizionarea ofertelor imobiliare propuse de agenții noștri, întrebați de facilitățile ”inteligente” pe care zona o oferă. Veți remarca imediat cum locuința dvs. începe să aibă o cu totul altă valoare locativă! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *