Indice Blitz Septembrie 2020: Piața de imobiliare în expectativă

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

indice blitz septembrie 2020

Începutul toamnei a mai redus creșterile marcate în luna august, și a adus piața imobiliară într-o zonă mai temperată. Astfel, în luna septembrie Indicele Blitz a avut o scădere ușoară de -1.7%, pe fondul unei evoluții pozitive a numărului de cereri.

Per total, cererile de tranzacționare în Cluj-Napoca au înregistrat o creștere marcantă față de perioada similară a anului trecut, atât pe segmentul vânzărilor cât și pe segmentul chiriilor, septembrie fiind în acest an o lună de avânt după perioada concediilor din august.

Ușoare creșteri la prețurile apartamentelor de vânzare

Pe segmentul apartamentelor de vânzare, prețurile au înregistrat o stagnare, indicele Blitz pe Cluj, adică prețul mediu de cumpărare al unui metru pătrat la nivelul municipiului a fost de 1.571 euro/mp, cu 1,74% mai ridicat față de luna precedentă.

Față de luna august, când se constatau creșteri mai importante de prețuri de 8-9%, pe fondul relaxării restricțiilor, în luna septembrie prețurile au stagnat și au avut doar o ușoară variație de +/- 0,25%- 3,3% în majoritatea cartierelor.
Specialiștii Blitz sunt de părere că septembrie a fost o lună de consolidare, când proprietarii au arătat deschidere și au menținut constante prețurile, pentru a facilita încheierea tranzacțiilor.

Astfel, în cartierul Mănăștur la apartamente de vânzare indicele Blitz a crescut cu 0,34%, până la valoarea de 1.471 euro/mp (+ de la 1.466 euro/mp), iar în cartierul Grigorescu s-a înregistrat o creștere de 2,2%, până la valoarea de 1.609 euro/mp (+ de la 1.573 euro/mp).

Cea mai importantă creștere, a fost înregistrată în cartierul Bună Ziua, de 8,53%, până la valoarea de 1.692 euro/mp (+de la 1.559 euro/mp), pe fondul intrării pe piață la tranzacționare în zonă a unor oferte la prețuri mai ridicate.
Pe de altă parte, sunt de scos în evidență și anumite scăderi notabile de prețuri, în special în cartierele Florești, Iris, Mărăști și Plopilor, scăderi în marja de 3,3 – 3,6%.

Mai exact, prețul pe metru pătrat în zona Iris a avut valoarea de 1.345 euro/mp, iar în Mărăști de 1.609 euro/mp la apartamentele de vânzare. În zona Plopilor a avut loc o scădere mai importantă de 6,53%, de la 2.095 de euro/mp la 1.958 de euro/mp, aceasta fiind de altfel singura scădere mai semnificativă de preț la nivelul municipiului Cluj.

În zona centrală nu s-au înregistrat fluctuații majore din punct de vedere al evoluției prețurilor, valoarea pe mp fiind în continuare 1.974 euro la apartamentele de vânzare, înregistrând astfel o creștere ușoară de 0,25%. De altfel, piața imobiliară în zona centrală a avut o evoluție destul de rigidă cu variații de creștere de sub 1% de-a lungul întregului an, sub forma unei curbe aproape plane pe durata celor 9 luni ale lui 2020.

Specialiștii Blitz sunt de părere că zona centrală rămâne în continuare atractivă pe termen mediu și lung, iar proprietățile din această zonă își păstrează valoarea și sunt mai puțin supuse fluctuațiilor.

În zona Floresti, prețurile la apartamentele de vânzare au înregistrat o ușoară scădere de 3,36% până la 920 euro/mp (de la 952 euro/mp), interesul potențialilor cumpărători rămânând unul crescut pentru această zonă.

Și în cazul acestui cartier, curba de evoluție a fost una aproape plană de-a lungul întregului an, fără fluctuații majore, deși s-a menținut per total pe un trend ușor ascendent. Prețurile au crescut pe durata ultimelor nouă luni ale anului de la minimul de 890 de euro/mp în ianuarie la 920 euro/mp în septembrie 2020. Cartierul Florești este o zonă cu cele mai mici prețuri la apartamentele de vânzare din Cluj, și beneficiază de o dezvoltare imobiliară spectaculoasă. Astfel specialiștii Blitz recomandă în continuare această zonă ca având un potențial de tranzacționare.

Scăderi de până la 10% pe segmentul chiriilor

Prețurile pe zona chiriilor au înregistrat o scădere continuându-și astfel trendul descendent început încă din primele luni ale anului. Astfel indicele Blitz în luna septembrie pe segmentul chirii a ajuns la valoarea de 360 de euro. Aceasta reprezintă valoarea medie cerută pe lună pentru un apartament de închiriat, la nivelul întregii piețe.

Scăderea agregată la nivel de municipiu a fost de 7,22 % față de luna anterioară, și reprezintă un nou minim înregistrat în ultimele 8 luni, față de valoarea de 429 de euro din ianuarie 2020.
Cea mai mare scădere la chirii s-a înregistrat în cartierele:

  • Mărăști, cu 10,51%, până la valoarea de 332 euro pe lună (de la 371 euro),
  • Florești, un cartier extrem de atractiv din prisma prețurilor, cu 8,3% până la valoarea de 232 de euro (de la 253 euro).
  • Plopilor, cu 7,05%, până la valoarea de 409 euro (de la 440 euro).

Vezi graficul de mai jos pentru mai multe informații agregate.

Creșterile de chirii în același timp au fost nesemnificative și au afectat doar câteva cartiere. S-au remarcat majorări în cartierele:

  • Grigorescu cu 2,29%, până la valoarea de 358 euro,
  • Iris cu o reducere a prețului chiriei de 2,64%, ajungând la un prag de 311 euro, și
  • Mănăștur cu o scădere medie de 1,59%, până la valoarea de 320 euro.

Chiar și chiriile din zona centrală a orașului au marcat scăderi, chiria medie lunară pe segmentul rezidențial ajungând la 440 euro, înregistrându-se astfel o diminuare a prețului cu 2,44%.

Specialiștii Blitz recomandă potențialilor chiriași să profite de această piață favorabilă, putând beneficia de scăderi substanțiale, accesând ofertele de apartamente de închiriat cu reduceri.

Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.
În orice moment poți analiza piața imobiliară din Cluj din perspectiva prețurilor medii publice ale diferitelor tipuri de proprietăți de vânzare sau de închiriat din baza de date Blitz compusă din mii de oferte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *