Teodor Baconschi este indignat de interesul strainilor pentru terenurile agricole din Romania

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ministrul de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, este de parere ca interesul crescand al investitorilor straini pentru terenurile agricole este esentialmente de rau augur.

Conform declaratiilor acestuia, tranzactiile, de altfel valide din punct de vedere legislativ, reprezinta o „confiscare” a proprietatii. In ciuda faptului ca piata imobiliara are numai de castigat de pe urma acestor investitori de peste granite, Baconschi este profund nemultumit.

Nu pot sa nu remarc pericolul cumpararii masive de teren agricol de catre cetateni ai altor state. Asistam la o confiscare a proprietatii. Exista interese imobiliare ori se doreste concesionarea acestora pentru autostrazi. Ar trebui sa franam acest proces“, a spus ministrul de externe.

Potrivit estimarilor presedintului LAPAR (Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania), Nicolae Sitaru, circa un milion de hectare de teren agricol sunt in proprietatea unor cetateni straini. O statistica publicata in primavara anului trecut arata ca strainii detineau, la acea vreme aproape jumatate de milion de hectare de teren arabil in Romania.

Sunt un adversar al instrainarii terenurilor catre nerezidenti, dar nu sunt impotriva investitiilor in agricultura“, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

In aceasta ordine de idei, suntem informati ca suprafata arabila a Romaniei s-a redus fata de anul 2003 cu 1,2 milioane hectare.

La aceasta data nu mai discutam de 9,4 milioane hectare de teren arabil, ci de 8,1-8,2 milioane hectare. Practic, in mai putin de zece ani, daca luam in calcul recensamantul general agricol din 2003, vedem ca suprafata arabila a Romaniei a scazut cu aproape 1,2 milioane hectare. Nu este o suprafata oarecare“, a adaugat Tabara.

Am vrea sa prelungim macar cu trei ani interdictia persoanelor fizice din strainatate de a cumpara teren agricol in Romania. Am inteles de la comisarul european Ciolos ca Ungaria si Lituania au obtinut de la CE o prelungire a acestei interdictii pana in 2017. Asta ne dorim si noi“, a declarat Valeriu Steriu, presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii in Romania.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *