Sugestii pentru o revitalizare a pietei imobiliare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

In ultimele zile am fost informati ca segmentul constructiilor va cunoaste in urmatorii ani o crestere fulminanta, Romania ajungand sa constribuie la piata mondiala cu aproximativ 22 miliarde de euro. Europa Centrala si de Est va deveni, astfel, a doua cea mai performanta piata din lume, surclasata doar de piata asiatica. Rata de crestere anuala a acestui sector european va ajunge la 7,9%.

Cu toate acestea, bloombiz.ro ne informeaza ca efectele acestui boom al constructiile asupra pietei imobiliare din Romania vor fi irelevante. Situatia locala fiind complexa, predictiile sustin ca preturile din acest sector problematic vor stagna, mai mult sau mai putin, pana in 2016, cifrele ramanand identice cu cele inregistrate la inceputului lui 2011.

Aceasta predictie sumbra vine, parca, in directa contradictie cu faptul ca sectorul constructiilor este parte integranta a intregului segment imobiliar. Constructiile noi ar trebui, in mod normal, sa revitalizeze piata imobiliara, sa introduca in ecuatie oferte noi, sa diversifice si sa detensioneze, astfel, spectrul tranzactional.

O componenta esentiala a unei dinamici imobiliare sanatoase este infrastructura, care, dupa cum bine stim cu totii, este cel putin lamentabila la nivel national. Un complex rezidential fara cai de acces inteligent gandite pierde considerabil de mult pe piata imobiliara.

Infrastructura are un rol important. Vom vedea cum se va dezvolta sectorul constructiilor in orase ca Timisoara, Constanta, Bucuresti, Transilvania. Acolo sectorul industrial va fi cel mai important“, a declarat Adrian Chirca, country manager Eurobuild.

Pentru a complica si mai mult multitudinea de predictii de toate facturile, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, este de parere ca sectorul constructiile nu va creste in ritmul debordant pe care-l anunta unii oficiali:

Suntem mult mai interesati de cum iesim din perioada extinsa de recesiune. Dupa doi ani de criza, contractia pietei este de 34%. Anul trecut am avut 9,7 miliarde de euro ca valoare a pietei de constructii. Pentru anul acesta nu credem ca vom trece pe crestere, nu vom iesi din recesiune ci ne vom mentine in cel mai optimist scenariu la valorile de anul trecut. Estimam o crestere incepand cu 2012 in contextul in care este si an electoral“.

Din perspectiva lui Plosceanu, piata imobiliara din Romania ar beneficia imens nu de conceperea si demararea de proiecte noi, ci de rezolvarea problemelor legate de cele vechi. Situatia, in acest, sens pare sa se indrepte, inregistrandu-se un interes crescut pentru sectorul rezidential generat in urma cu 3-4 ani si ignorat in timpul crizei economice.

In ceea ce priveste piata birourilor, situatia nu este nici alba nici neagra. In contextul in care multe firme au intrat recent, intra sau vor intra, in curand, in insolventa, se va inregistra o crestere a numarului de spatii disponibile. Nimic mai mult. Predictiile legate de acest sector se limiteaza, cel putin deocamdata, la atat.

Chirca sustine, pe de alta parte, ca Romania nu va cunoaste nicio crestere imobiliara considerabila in urmatorii ani. Sectorul constructiilor va inregistra, intr-adevar, o “explozie” de proportii notabile, insa efectele acestei dinamici asupra sectorului rezidential vor fi minime, acesta necesitand, in primul rand, o scadere considerabila a preturilor.

Se pare ca Romania are nevoie, in primul, rand de o abordare investitionala mult diferita fata de cea cunoscuta in ultimii ani. Se cauta in acest moment oameni, firme si corporatii care sa conceapa si sa puna in aplicare planuri pe termen lung si mediu. Perioada in care-au prosperat rechinii ahtiati dupa castiguri imediate a trecut si nu se va mai intoarce.

E nevoie de investitori de un alt calibru decat cei care operau cu predilectie acum 4-5 ani pentru ca urmareau investitia pe termen scurt. Se investea dimineata si dupa-amiaza se dorea repatrierea investitiei“, a mai declarat Laurentiu Plosceanu.

Asteptam cu mult interes sugestiile dumneavoastra legate de posibilele strategii de revitalizare ale pietei imobiliare. Expertii livreaza idei si planuri de viitor pe banda rulanta. Pentru a nu fi doar instante pasive in acest procest care ne implica pe toti in mod direct, un dialog liber si creativ este mai mult decat esential.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *