Cum stabilești rata pe care o poți achita pentru locuința dorită? 

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ai văzut un apartament ideal: poziționat perfect, elegant amenajat și eficient compartimentat. Te întrebi acum dacă îl poți achiziționa cu ajutorul unui credit bancar. Cum afli dacă îți permiți să cumperi această proprietate? Începi prin evaluarea primei date a ratei pe care o poți susține cu veniturile tale actuale.

Care este rata pe care ți-o permiți?

Ca regulă generală, rata lunară bancară (cu asigurări și taxe incluse) nu ar trebui să depășească 40%-45% din veniturile tale nete și demonstrabile, conform ANAF.

Gradul maxim de indatorare este:

  • 40% in cazul creditelor de consum si a creditelor ipotecare
  • 45% pentru creditele ipotecare destinate achizitionarii primei locuinte
  • 20% pentru creditele in valuta.

Venit net x 40% = rată lunară

De exemplu, dacă ai un venit de 4.500 lei, 40% din aceasta ar fi 1.800 lei.

Este esențial să te asiguri că te încadrezi cu nivelul actual de venituri pentru a putea achita în mod regulat rata lunară și pentru a te asigura că rămâi cu o mică marjă pentru cheltuieli suplimentare și rambursări anticipate.

Pe ce perioadă te încadrezi?

Termenul maxim de creditare poate ajunge până la 30 de ani sau mai scurt, în funcție de vârsta ta. Vârsta la care termini de achitat ultima rată nu trebuie să depășească 70 de ani în cazul creditului ipotecar.

Care este valoarea creditului la care poți accesa?

Cu ajutorul unui calculator de credit, poți afla rapid dacă proprietatea dorită se încadrează în limitele bugetare. Pe site-ul nostru, în dreptul fiecărei proprietăți, găsești un calculator de rată, cu informații actualizate despre cursul valutar și nivelul dobânzilor bancare.

De exemplu, având în vedere că suma maximă la care te poți angaja lunar este o rată de 1.800 lei, o proprietate cu un preț de aproximativ 60.000 euro se încadrează confortabil în limitele financiare stabilite.

Află dacă te califici

Alege tipul de credit care te avantajează cel mai mult și solicită o preaprobare. Băncile pot aproba rapid un credit pe baza veniturilor tale raportate la ANAF.

După ce ești preaprobat pentru un credit, știi limita de finanțare pe care o poți accesa și poți începe negocierile pentru proprietatea dorită.

De asemenea, apelează cu încredere la serviciul nostru gratuit de consultanță financiar-bancară care îți poate oferi cele mai avantajoase produse de creditare disponibile pe piața la momentul actual. 

Cu profesionalism și sprijinul nostru, te ghidăm pas cu pas în procesul de achiziție a locuinței perfecte pentru tine.