Comunicat de presă BLITZ: Adoptarea legii privind reabilitarea termică a blocurilor va aduce schimbări semnificative pe piața imobiliară

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

București, 8 mai 2024

Deputaţii au adoptat, ieri, proiectul care aprobă ordonanţa de urgenţă 179/2022 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. 

Potrivit proiectului adoptat, finanțarea reabilitării termice a blocurilor va fi susținută în proporție de 90% din fondurile europene nerambursabile, 10% provenind din bugetele locale sau ale asociațiilor de proprietari. 

Acest proiect legislativ este salutat cu entuziasm de către breasla imobiliară, fiind perceput ca un proiect de impact, care va duce la schimbări semnificative asupra pieței.

Cătălin Priscorniță, CEO al companiei imobiliare BLITZ, consideră că această lege va aduce schimbări radicale în industria construcțiilor și va influența semnificativ piața imobiliară în următorii ani. “Reabilitarea termică a blocurilor reprezintă un pas esențial către modernizarea și eficientizarea clădirilor, având un impact major asupra calității vieții în orașe”, afirmă Priscorniță.

Priscorniță subliniază importanța acestei legi și pentru mediul urban, afirmând că “acest demers va contribui la îmbunătățirea calității mediului înconjurător și la creșterea confortului termic pentru locuitorii orașelor.” 

Reducerea consumului de energie și a emisiilor de carbon va aduce un beneficiu major pentru comunități și pentru mediu. Însă acesta nu va fi singurul aspect pozitiv. 

Impactul cel mai vizibil va avea loc asupra prețurilor la imobiliare. 

În mare, reabilitarile de blocuri va micșora diferența dintre ”vechi” și ”nou”, cu impact direct asupra creșterii prețurilor la imobilele vechi, ceea ce va contribui la micșorarea  ecartului dintre prețurile la apartamentele noi și cele vechi, în prezent de mai bine de 10-15%.

Per total, legea, dacă va fi supusă implementării imediate, va contribui la dezvoltarea cartierelor, la curățenia și salubritatea orașelor: ”vom avea blocuri mai colorate și mai sigure, cu un confort energetic sporit și cu fațade mai  aspectuoase, totul e să existe o oarecare uniformizare în ceea ce privește cromatica acestora, ca să nu avem discrepanțe uriașe de la bloc la bloc, precum și o selecție riguroasă a echipelor de construcție”. 

Un alt aspect pozitiv subliniat de Cătălin Priscorniță este că aceste lucrări de reabilitare nu vor afecta bugetele locale, ci vor fi finanțate din fonduri nerambursabile, ceea ce reduce semnificativ presiunea financiară asupra autorităților locale și a locuitorilor, facilitând astfel accesul la fonduri considerabile și accelerând procesul de modernizare a orașelor. 

”În plus, lucrările finanțate din bani europeni sunt supuse unor controale mai riguroase din partea autorităților europene, ceea ce ne dă un plus de încredere că atribuirile de contracte vor fi legale și corecte”, a mai adăugat acesta.