Romania are cele mai mici impozite pe proprietate din Europa

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Opinia unanim acceptata este ca impozitul pe proprietate este o taxa locala controversata peste masura, fiecare majorare generand, la nivel national, vociferari mai mult sau mai putin justificate. Chiar daca aceasta dajdie este, in raport cu alte tari din Europa, mica si foarte mica, situatia noastra economica nu ne permite sa asimilam mofidicari ale impozitului decat prin intermediul animozitatilor de toate facturile.

Conform ultimelor date livrate de Institutul National de Statistica, impozitul cu pricina este 0,1% din valoarea oficiala o proprietatii. Avand in vedere ca aceasta valoare nu a mai fost actualizata din 2003, tindem sa credem, alaturi de specialistii acestui domeniu, ca procentul real este de 0,03%-0,04%.

Lucrurile se nuanteaza si prin contur prin raportare la realitatile impozitare din alte tari europene. Astfel, bulgarii platesc aproximativ 0,16% din valoare de piata a locuintei, procentul stabilit fiind actualizat anual. In Ungaria, impozitul pe proprietate este de 0,4% pentru un apartament cu un spatiu util de cel mult 60 mp, in Spania nu trece de 1,1%, iar polonezii platesc intre 0,1 si 0,2 euro pe metru patrat.

Romanii au, in aceasta ordine de idei, cel mai mic impozit pe proprietate din Europa.

Cei de la Imopedia au triat orasele Romaniei si au stabilit un top 5 al spatiilor urbane cu cele mai mari impozite pe locuinte si terenuri. Asfel, primul loc al infamului podium il ocupa Bucurestiul, urmat, in ordine descrescatoare a valorii taxei, de Constanta, Targu-Mures, Brasov si Tulcea.

In Bucuresti, o garsoniera situata in zona A, cea ultra-centrala, este impozitata cu 93 lei/an, iar una situata in zona D il costa pe proprietar 82 lei/an. Un apartament de doua camere situat in aceeasi zona centrala are un impozit de 125 lei, in timp ce in zona D ajunge la 111 lei. Impozitul pe un hectar de teren este de aproximativ 8.900 lei in zona A si scade pana la 3.300 lei in zona D.

In Constanta, pentru o garsoniera aflata in centrul orasului se achita o taxa de 80 de lei, iar pentru una aflata la periferie, impozitul este de 60 de lei. Pentru un apartament de doua camere (60 mp) situat in zona centrala, proprietarii trebuie sa platească un impozit de 125 lei si aproape 100 lei cat trebuie sa achite un proprietar care locuieste la periferie. Pentru terenuri aflate in oras, impozitul din Constanta urca pana la aproape 500 lei pentru 500 mp, in functie de cat de aproape este situat lotul de centrul orasului.

In Targu-Mures, o garsoniera din centru se impoziteaza cu 75 lei, pe cand una de la periferie cu 63 lei/an. Apartamentele cu doua camere din centru au un impozit de 120 lei, iar pentru cele de la periferie se plateste in jur de 110 lei. Casele cu suprafete de 100 mp se impoziteaza cu 210 lei/an daca sunt in centru si cu 185 lei/an daca sunt la periferie.

In Brasov, pentru o garsoniera impozitul variaza intre 68 si 77 lei, in functie de zona, iar pentru apartamentele de doua camere, impozitul este intre 104 si 125 lei/an. Impozitul pe teren in centrul orasului ajunge la 8.900 lei/hectar, dar poate scadea pana la 200 lei/hectar la marginea orasului.

Ultimul oras din top, Tulcea, este remarcabil mai ieftin. De exemplu, o garsoniera din zona centrala este impozitata cu putin peste 60 lei, similar cu presul de la periferie: 55 lei. Pentru un apartament de doua camere, tulcenii platesc o taxa de aproape 100 de lei in centru si 85 de lei la periferie, iar pentru un teren de 500 mp – 325 lei in centru si 75 lei la periferie.

Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *