Rezoluții de Anul Nou: Primii pași în accesarea unui credit ipotecar

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Dacă anul acesta ți-ai propus să-ți împlinești visul de a avea o locuință proprie, piața dă semnale cât se poate de bune că acesta ar fi un moment bun să cumperi. 

Achiziționarea unei case este una dintre cele mai mari decizii financiare, iar parcursul către acest obiectiv începe cu pași bine planificați. 

Unul dintre primii și, poate, cei mai importanți pași în această călătorie implică o vizită la bancă. 

Stabilirea unui buget realist, evaluarea capacității de plată și alegerea tipului potrivit de credit reprezintă elementele cheie în această etapă. 

Te invităm să descoperi cum îți poți transforma rezoluția de Anul Nou într-un plan de acțiune concret pentru achiziționarea locuinței mult visate

Stabilirea Bugetului

Achiziționarea unei locuințe este adesea una dintre cele mai mari decizii financiare pe care le poți face. Este un proces care necesită atenție la detalii și planificare atentă, mai ales când vine vorba de stabilirea bugetului. Acest buget va determina nu numai ce tip de locuință îți poți permite, ci și modul în care vei administra finanțele tale pe termen lung. Așadar, câți ani reprezintă de fapt 30 de ani de credit la casă?

Determinarea Bugetului: Regula generală spune că rata lunară a creditului (cu asigurări și taxe) sau gradul de îndatorare nu ar trebui să depășească 45% din veniturile tale. Acest procentaj te poate ajuta să stabilești cât poți să investești într-o locuință fără a-ți pune în pericol stabilitatea financiară.

Cum afli dacă poți să-l cumperi? Aflând prima dată ce rată îți permiți la veniturile tale actuale. 

Ce rată îți permiți? 

Ca regulă generală, rata bancară lunară (cu tot cu asigurări și taxe) trebuie să se încadreze într-un grad de îndatorare care să nu depășească 45% din veniturile tale nete și demonstrabile la ANAF (pentru Noua Casă) și de 40% pentru un credit ipotecar obișnuit.

Venit net x 45% = rata lunară  

  • 3.500 lei x 0,45 = 1.575 lei 
  • 3.500 lei x 0,40 = 1.400 lei

Convertește suma în euro ca să-ți fie mai ușor să apreciezi încadrarea, având în vedere că toate prețurile la imobile sunt estimate în EURO, cu ajutorul instrumentului de convertor-valutar de pe site-ul Băncii Naționale https://www.cursbnr.ro/convertor-valutar 

Este important să clarifici dacă te încadrezi cu nivelul actual de venituri pentru a putea achita în mod regulat și fără probleme financiare rata, lună de lună, și să-ți mai rămână și o mică marjă pentru rambursării anticipate. 

În funcție de vârsta pe care o ai, termenul maxim de creditare poate fi de până în 30 de ani sau mai scurt. În cazul creditului ipotecar, vârsta la care termini de achitat ultima rată nu trebuie să depășească 70 de ani. 

Ca regulă generală, cu cât ești mai tânăr, cu atât poți miza pe o perioadă de creditare mai mare, ceea ce în termeni de îndatorare înseamnă o rată lunară mai mică sau o valoare a creditului mai mare, respectiv o locuință mai spațioasă și mai nouă.  

Care este valoarea creditului pe care îl poți accesa? 

Cu ajutorul unui calculator de credit poți afla rapid dacă proprietatea dorită se încadrează în limitele tale bugetare. 

Valoare proprietare: 225.000 lei (45.000 Euro)

Avans credit 45.020 lei (9.200 Euro)

Am stabilit la pasul anterior că îți permiți o rată de 1.400 – 1575 de lei maxim. Prin urmare, o proprietate al cărei preț este de aprox 45.000 Euro se încadrează lejer în limitele tale financiare. 

Rata pe care o vei plăti pentru un astfel de împrumut: 1.145 lei (în primii 5 ani) și de 1.426 lei ulterior. 

 Află dacă te califici 

Alege tipul de credit care te avantajează cel mai mult ipotecar sau ”Noua Casă”, apoi solicită o preaprobare a creditului. 

Băncile îți pot aproba un credit pe loc, deoarece a devenit foarte simplu pentru ele să verifice veniturile unui solicitant de credit la ANAF, instituția administrativ financiară care face o bună parte din ce făceau băncile pe vremuri, adică au în evidențe veniturile, vechimea angajării, numărul persoanelor aflate la întreținere, etc. 

Aprobarea creditului e o procedură formală, al cărei răspuns îl afli, la o bancă, în câteva minute. Nu mai e nevoie de adeverințe de venit pentru o categorie largă de venituri – salarii, chirii, dividende, bani din străinătate, încasări de drepturi de autor, etc. Doar prezintă-te la banca la care încasezi salariul pentru o simulare de credit. 

După ce te califici pentru un credit ipotecar știi sigur limita de finanțare pe care o poți accesa și poți începe vizionările pentru proprietatea pe care ți-o dorești.

Stabilirea bugetului pentru achiziția unei locuințe este un proces esențial și necesită o atenție deosebită la detalii. Consultă un expert financiar BLITZ pentru a te asigura de faptul că faci cea mai bună alegere financiară pentru tine și pentru viitorul tău locativ sau completează direct formularul ca să fii sunat de un consultant financiar în cel mai scurt timp posibil.