Restricție eliminată la achizițiile imobiliare cu TVA 5%. Cum răspunde piața?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Nu mai e un secret că modificările cadrului legislativ pot aduce impact semnificativ în tendințele pieței imobiliare. Iar unul din cele mai importante elemente care afectează decizia de a achiziționa un imobil este nivelul TVA. Acest factor este cu atât mai important cu cât poate afecta tot lanțul unei decizii atât de importante, începând de la selecția imobilului, până la forma de finanțare obținută, și forma de tranzacționare.

Recente modificări legislative (Art. 291 alin. (3), lit. c), pct. 3 din Codul Fiscal) se pare că vor aduce o nouă dinamică în imobiliare, în special pe piața de locuințe familiale – prin eliminarea anumitor restricții la achiziție. În speță, e vorba de pragul redus al TVA-ului de 5%, care era aplicabil doar o singură dată pentru achiziția unei locuințe, restricție eliminată printr-o recentă modificare.

Specialiștii Blitz, analizând acest aspect, sunt de părere că modificarea făcută este de natură să aducă o injecție de activitate, care să ducă pe o dinamică ascendentă piața pentru acest tip de imobile. Astfel, dacă anul trecut se preconiza o corecție a pieței de până la 10%, eliminarea acestei restricții poate activa anumite segmente de cumpărători care stăteau în expectativă. De asemenea, poate arunca într-o nouă lumină evoluția prețurilor.

Mai concret, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 25/2018, se elimină faptul că o persoană fizică sau o familie poate să achiziționeze un singur imobil cu TVA de 5%. Așadar, începând din luna ianuarie persoanele fizice pot cumpăra oricâte imobile cu destinație locuință cu TVA de 5%, atâta timp cât imobilul are o suprafață de 120 mp și nu depășește suma de 450.000 lei.

Referitor la acest aspect, normele legale aplicabile au rămas destul de stabile în ultimii ani. Astfel, nivelul redus de TVA de 5% rămâne aplicabil doar persoanelor fizice, atunci când sunt întrunite următoarele condiții cumulative:

  • imobilul să aibă destinația de locuință;
  • să fie locuibil la momentul achiziției;
  • să aibă o suprafață utilă de maximum 120 mp inclusiv anexele;
  • valoarea totală inclusiv a terenului să nu depășească 450000 lei (94,442.58 euro).

Agenții Blitz Imobiliare sunt de părere că anumite segmente de consumatori, care stăteau în expectativă, pot fi reactivate și dinamizate de aceste modificări, iar piața apartamentelor de 2 și 3 camere este vizată în mod special. De asemenea, dezvoltatorii de ansambluri de apartamente pot fi direct interesați de această nouă nișă.

Dincolo de speculații, va fi interesant de urmărit impactul în prețurile de vânzare, dacă într-adevăr va duce la o scădere, ori dimpotrivă, va arunca din nou prețurile pe o dinamică ascendentă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *