Reabilitarea termică a blocurilor de locuinte scade factura la încălzire cu 40%

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
reabilitare termică bloc

Majoritatea blocurilor de locuințe din România construite între 1950 și 1990 prezintă un nivel scăzut de izolare termică. Iar o parte importantă din căldura unui apartament se pierde din cauza acestei izolări proaste, acest lucru însemnând facturi mai mari la încălzire.

Comparând datele înainte și după anvelopare, se poate deduce că un apartament cu 2 camere dintr-un bloc din România nereabilitat termic consumă de două ori mai multă energie termică. 

Acest lucru duce la facturi mari la întreţinere, care vor fi şi mai mari începând cu anul viitor, în condiţiile în care se discută despre eliminarea subvenţiei pentru încălzire, de care beneficiază acum locatarii de la bloc, plătind unui tarif mai mic decât costul real al gigacaloriei.

În afară de asta, se pune o tot mai mare presiune la nivelul UE ca statele membre să renunțe la centralele individuale de bloc, și chiar să interzică centralele termice în blocurile nou construite.

Care sunt soluțiile la criză energetică pe care o traversează Europa în ultima perioadă? 

Încă din 2009, Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, în colaborare cu administrațiile publice locale au demarat un program de creștere a performanței energetice a blocurilor de locuințe, prin reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. Principalul efect al acestui program ar fi de reducere a facturilor de întreținere cu 40% pe perioada iernii precum și de scăderea amprentei de carbon a clădirilor asupra mediului. 

În general, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul total de energie al UE, dar și pentru 36% din emisiile de carbon.

Beneficiile reabilitării termice a blocurilor de locuințe

Principalul avantaj al izolării termice a blocurilor de locuințe este reducerea cheltuielilor cu încălzirea locuințelor cu până la 40% pe perioada iernii. 

  • Alt efect benefic este că dispare fenomenul de igrasie, responsabil de declanșarea multor boli ale căilor respiratorii. 
  • În plus, sunt refăcute fațadele degradate ale blocurilor. 
  • Un alt efect secundar pozitiv al programului este că sunt create locuri de muncă noi în construcție
  • Dar cel mai important beneficiu este că scade amprenta de carbon a blocurilor de locuințe asupra mediului și poate influența valoarea apartamentelor.

În ce constau lucrările de reabilitare termică

Dacă nu v-a interesat prea mult acest subiect până acum, și vreți să aflați mai multe, iată ce  presupune reabilitarea termică a unui bloc. Într-o lucrare de reabilitarea termică a unui bloc: 

  • se izolează termic pereții exteriori; 
  • sunt înlocuite ferestrele și ușile exterioare; 
  • este înlocuită tâmplăria din lemn cu o tâmplărie performantă energetic; 
  • este hidro-termoizolată terasa de la ultimul etaj și planșeul de peste subsol; 
  • mai sunt demontate construcțiile neautorizate de pe fațadele terasa locuințelor. 

Nu în ultimul rând se fac lucrări la instalația de distribuție a agentului termic din spațiile comune – sunt înlocuite țevile comune- iar pentru cei care doresc, caloriferele cu altele mai performante. 

Cât mai costă reabilitarea termică a unui bloc în 2021? 

Fiind un program guvernamental, aceste este subvenționat de la bugetul de stat și bugetele locale, iar asociațiile de proprietari achită doar 20 la sută din costul total al lucrărilor de intervenție. 

Acest procent de 20 se împarte la toți proprietarii din cadrul asociației, iar cei care nu-și pot achita partea care le revine, pot solicita primăriei să le acorde o subvenție. Costurile pentru un proprietar pot fi de exemplu, în cazul unui apartament cu 3 camere de aproximativ 66 de mp, de 792 de euro (circa 3.500 de lei), de achitat într-un interval de 10 ani.

Restul de 80 la sută sunt 50% de la bugetul de stat și 30% de la bugetul local în limita fondurilor aprobate anual prin program. 

Ce eficiență energetică poți obține după reabilitatea blocului

Pentru a vedea care e consumul energetic al unui apartament aveți la dispoziție Calculatorul de Eficiență Energetică, un instrument de calcul care vă poate ajuta să aflați: 

  • care este consumul mediu de energie pentru încălzire, pentru producția de apă caldă și gătit, precum și 
  • valorile aproximative ale economiilor pe care le-ați putea obține la facturile de energie prin reabilitarea termică a locuinței.

În cazul unui bloc nereabilitat termic, pierderile de căldură din locuință au loc prin ziduri, ferestre, pardoseală și acoperiș, iar valorile pentru un apartament situat la bloc, la un etaj intermediar în București nereabilitat arată astfel: 

Calculatorul vă poate arăta care ar fi consumul energetic și ce economii se pot obține în urma reabilitării termice a locuinței, de asemenea impactul reabilitării asupra  amprentei de carbon.

Reabilitarea termică a blocurilor are un impact major asupra cheltuielilor anuale, acestea pot scădea cu 58%, iar amprenta de carbon poate scădea astfel cu 68%! Ceea ce înseamnă un aer mai curat și consumuri mai mici de energie, respectiv economii majore de bani.  

În concluzie, reabilitarea termică a construcțiilor existente e doar o chestiune de timp până să devină obligatorie.

  • Dezvoltatorii ar trebui să cuprindă încă din proiectare elementele necesare pentru eficiența energetică a blocului. 
  • Iar cei care vor să cumpere, să ceară o evaluare energetică și un istoric al costurilor, dacă e cazul.
  • Locatarii care locuiesc în blocuri nereabilitate termic, să solicite administrației blocului să convoace o ședință a locatarilor la care să se propună luarea unei decizii în acest sens. 
  • Asociația de proprietari ar trebui apoi să contacteze autoritățile, să vadă ce planuri și fonduri de reabilitare există.
  • Persoanele, care vor să închirieze, să ceară istoricul facturilor, și să întrebe proprietarul dacă are planuri de reabilitare.

Dacă blocul nu este reabilitat, solicitați în momentul negocierii o reducere în contul viitoarelor cheltuieli cu reabilitarea termică a blocului, evident documentându-vă în prealabil despre prețurile la apartamente similare cu o clasă energetică sporită. 

Agenții Blitz vă pot oferi informații despre anul construcției, materialele folosite, și vă poate facilita obținerea certificatului energetic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *