Prețuri Imobiliare 2021: Apartamentele noi s-ar putea scumpi în viitorul apropiat

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

În primele 5 luni ale lui 2021, prețurile la cele mai des folosite materiale de construcție au crescut între 30 % și 80%. 

Potrivit dezvoltatorilor imobiliari, din cauza pandemiei, producția de materiale prime necesare construcțiilor a fost afectată în multe țări furnizoare, iar lanțurile de producție și distribuție au avut de suferit. Și dacă anul trecut cererea a fost acoperită din stocuri, anul acesta stocurile nu au mai putut asigura necesarul. Și cum cererea a fost în creștere, producția nu a putut ține pasul, prin urmare dezechilibrul dintre cerere și ofertă a dus la creșterea prețurilor. 

Acest dezechilibru a afectat toate ramurile ce sunt implicate în construcții, inclusiv piața imobiliara din România.Prin urmare, planurile dezvoltatorilor au fost afectate, însă în funcție de gradul de independență financiară a fiecăruia, estimăm că doar unii vor alege să transfere o parte din costurile suplimentare către clienți. Astfel ne așteptam ca scumpirea materialelor să ducă doar într-o oarecare măsură la scumpirea prețurilor la imobile. 

Cu cât s-au scumpit materialele de construcție

Marc David, dezvoltator rezidențial din Cluj ne relatează că în primele 5 luni ale lui 2021, prețurile au crescut între 30 % și 80%, la cele mai des folosite materiale, aici intrând: fierul, polistirenul și lemnul. Astfel:

  • Creșterile la cel mai folosit material, fierul, au fost de 30%
  • La lemn prețurile au crescut în proporție de 80%. 
  • Prețurile la vopsea au înregistrat o creștere de 11%
  • La ciment a fost o creștere de 15%, 
  • Prețul la cărămidă a fost de 20 – 25%, 

Manopera încă nu a fost afectată în mod direct, dar sunt anumite creșteri de 10%.

Creșterea de prețuri la apartamente ar putea fi de aproximativ 15%

Potrivit dezvoltatorului imobiliar, prețurile apartamentelor nu vor crește proporțional cu creșterile de prețuri la materia primă, dar la bugetarea următoarelor proiecte dezvoltate se va ține cont cu siguranța de tendința de creștere a prețurilor la materialele de construcție. Astfel se estimează că prețurile la apartamente și case se vor scumpi cu cel puțin până la 15% în următoarea perioadă.

În momentul de față prețurile au crescut ușor în zonele centrală și semicentrală, iar evoluția acestora pe segmentul apartamentul noi de vânzare a avut o variație pozitivă de 16%, de la 1.563 Euro la la 1864 Euro în ultimele 3 luni. 

Corespunzător, observăm că indicele Blitz pe Cluj a fost în scădere, prețurile la apartamentele noi fiind contrabalansate de prețurile la apartamentele vechi în scădere, explicabil prin mecanismul cererii și ofertei. 

Cu cât se scumpesc casele

Majorarea prețurilor la case și apartamente se va observa în lunile următoare, spun dezvoltatorii.

În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat (mp), fără TVA. În anul 2020, prețul de construcție pe metru pătrat depășise 600 de euro pe mp.

Așadar creșterile de prețuri sunt inevitabile, deoarece niște prețuri menţinute jos în mod forţat ar putea însemna lucrări de proastă calitate. Dezvoltatorii imobiliari căuta soluţii pentru a-i convinge pe clienţi să accepte noile prețuri la imobiliare. 

Dacă aveați în plan sa va luați o locuință nouă, cel mai bun moment este acum în vara aceasta – fie în ansambluri deja finalizate, fie măcar în curs de finalizare (cel putin 70-80% finalizate) unde cel mai probabil nu se vor mări prețurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *