Indice Imobiliar Blitz Octombrie 2018: Prețurile apartamentelor cresc în continuare, dar mai lent în ultimele luni ale anului

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

De ce cresc prețurile apartamentelor mai lent? Împreună cu specialiștii Blitz am analizat evoluția prețurilor din septembrie și octombrie 2018 și vom răspunde curiozităților pe baza informațiilor detaliate extrase din Indicele Blitz.

Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca și Florești, per ansamblu, au suferit creșteri în luna octombrie față de septembrie 2018. Cu toate acestea, nici una dintre creșteri nu a fost semnificativă. În graficul de mai jos puteți vedea exact prețurile din fiecare lună și implicit diferența dintre ele.

  • Cluj-Napoca: în luna octombrie, prețul mediu pe metru pătrat a fost de 1.532 euro față de luna septembrie, când a fost 1.522 euro – creștere de 10 euro/mp.
  • Florești: în luna octombrie, prețul mediu pe metru pătrat a fost de 845 euro față de luna septembrie, când a fost 857 euo – creștere de 12 euro/mp.

Media prețurilor la nivel de oraș a crescut. Totodată multe dintre cartierele principale au suferit scăderi de prețuri între 7 și 52 de euro/mp. Creșterea generală înregistrată se datorează celorlalte zone unde au crescut prețurile între 12 și 165 euro/mp.

Creșterea de 165 euro/mp este și cea mai abruptă schimbare de preț, reprezentând creștere de 10% față de luna precedentă. Cartierul „vinovat” este Plopilor.

„Sunt anumite cartiere care sunt bine poziționate în oraș, unde rareori apar șantiere noi. Din cauza unicității acestora și datorită atractivității către anumite zone a tinerilor și investitorilor, prețurile apartamentelor în construcții noi scoase la vânzare ridică mult prețul pe zonă.” explică Răzvan Indolean, Senior Broker I, Induction Trainer Blitz, de ce uneori vedem creșteri abrupte în anumite zone.

Graficele următoare prezintă situația evoluției prețurilor la apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca. În primul grafic veți găsi cartierele care au întregistrat creșteri, iar în al doilea pe cele care au înregistrat scăderi, dintre cele mai importante zone.

  • Plopilor: creștere de 165 euro/mp = 10%
  • Gheorgheni: creștere de 66 euro/mp = 4%
  • Centru: creștere de 42 euro/mp = 2%
  • Andrei Mureșanu: creștere de 41 euro/mp = 2%
  • Gruia: creștere de 32 euro/mp = 2%
  • Bună Ziua: creștere de 28 euro/mp = 2%
  • Iris: creștere de 19 euro/mp = 1%
  • Mărăști: creștere de 12 euro/mp = 1%

Plopilor este singurul cartier care a înregistrat o creștere de peste 150 euro/mp față de luna trecută când cea mai mare creștere întregistrată a fost sub 100 euro/mp. Pe locul al doilea se află cartierul Gheorgheni, unde creșterea a depășit 50 euro/mp. Toate celelate creșteri sunt sub 50 euro/mp și reprezintă 2% sau 1% din prețul total.

  • Între Lacuri: scădere de 7 euro/mp = 0,5%
  • Mănăștur: scădere de 20 euro/mp =1%
  • Zorilor: scădere de 22 euro/mp = 1%
  • Dâmbul Rotund: scădere de 39 euro/mp = 3%
  • Grigorescu: scădere de 52 euro/mp = 3%

Ce putem observa din comparația celor două grafice este faptul că, exceptând creșterea abruptă din Plopilor, atât creșterile, cât și scăderile se află în jurul acelorași procente – între 4% și 1%.

În comparație cu evoluția prețurilor de luna trecută, când am comparat august vs. septembrie 2018, numărul cartierelor care au înregistrat creșteri, respectiv scăderi este același.

„În general, trendul este de stabilizare a prețurilor. Majoritatea clienților privesc cu ochi preventivi această piață de toamnă, cu așteptări de scădere. Deși cererea scade pentru apartamente, totuși prețurile se mențin. Acest lucru ne spune că există achiziții pe piata clujeană, doar nu la ritmul anilor precedenți. Cu siguranță prețurile vor mai scădea, în special la locuințele vechi, care necesită investiții mari de finisare. Cele noi se vor menține cel puțin până la începutul anului următor.” adaugă Răzvan Indolean, Senior Broker I, Induction Trainer Blitz.

Analizând mai în detaliu evoluția prețurilor în funcție de numărul de camere ale apartamentelor, luna trecută (comparativ cu septembrie 2018) s-au înregistrat mai multe scăderi de prețuri față de câte au fost în septembrie (comparativ cu august 2018).

Mai jos regăsiți un sumar ale acestor schimbări de prețuri.

Cinci cartiere ale Clujului au înregistrat scăderi. În trei dintre zonele principale prețurile nu au suferit modicări în octombrie față de septembrie 2018. Toate celelalte zone care au avut parte de suficiente oferte pentru a putea face parte din analiză, au înregistrat creșteri. Cu toate acestea, multe dintre ele nu au fost abrupte, diferențele fiind destul de mici de la o lună la alta. Urmărește acest link pentru detalii și vei putea vedea datele exacte furnizate de Indicele Blitz.

Ce putem concluziona din analiza lunii septembrie vs. octombrie 2018 este faptul că perioada anului în care ne aflăm afectează într-o măsură mai mică prețurile apartamentelor de vânzare. Acestea se mențin indiferent de volumul cererii venite din piață. Conform specialiștilor Blitz, locuințele care vor mai vedea un trend descedent al prețurilor sunt cele din blocurile vechi, datorită investiției mai ridicate necesare pentru finisaje sau chiar reparații.

*Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca și din vecinătăţi, exprimată în euro/mp. Pentru calculul indicelui Blitz au fost analizate ofertele publice actualizate exclusiv din baza de date Blitz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *