Piata imobiliara trebuie sa intre in colaps pentru a putea fi salvata

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Suntem informati, via Ziare.com, ca relansarea eficienta a creditarii din Romania ar putea fi posibila doar in cazul in care preturile apartamentelor ar mai scadea cu 35%-40%, context in care fondurile de salvare internationale ar investi cu aplomb si consitenta in piata constructiilor.

Mai mult decat atat, aceasta miscare de amploare ar detensiona dialogul institutiilor financiare cu miriadele de clienti in incapacitate relativa de plata.

Conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, universul financiar mondial va trece printr-un filtru legislativ foarte strict, aceasta fiind singura modalitate de restabilire a echilibrului anulat de recesiune.

Guvernatorul a vorbit de reguli in pietele financiare internationale, acolo unde va fi o separare intre bancile de investitii si comerciale, pentru a evita ceea ce s-a intamplat inainte de criza“, a declarat consultantul financiar Niels Schnecker, subliniid faptul ca predictiile lui Isarescu sunt mai mult decat pertinente.

Creditarea din Romania va cunoaste o revitalizare relevanta abia dupa de situatia materiala a romanului „standard” va salta considerabil, ajungand la valori similare cu cele identificabile in tarile europene mai dezvoltate si mai performante.

Creditarea depinde nu de restrictii, nu de nivelul dobanzii, ci de venitul disponibil al populatiei si al firmelor si de asteptarile privind venitul viitor“, a spus Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), adaugand ca romanul nu mai poate plati pentru un credit ipotecar nici macar 2 %, asta in contextul in care in perioada pre-recesiune dobanzile ajungeau si la 20% fara a intampina nicio rezistenta din partea clientilor.

In ceea ce priveste starea pietei imobiliare, Silviu Prigoana considera ca factorii naturali de natalitate si mortalitate afecteaza acest sector instabil mai mult decat s-ar crede la o prima analiza a situatiei:

In urmatorii 20 de ani, cei care se nasc nu au nevoie de locuinta pentru ca traiesc cu parintii lor. Dar cand vorbim de mortalitate, raman case goale. Pe langa ce exista pe piata imobiliara construit in momentul de fata, in mod natural raman si case goale“,

Acestea fiind spuse, remarcam faptul ca specialistii intr-ale imobiliarelor asteapta cu sufletul la gura o scadere dramatica a preturilor unitatilor locative.

Dezvoltatorii trebuiau executati silit, iar pretul imobiliarelor trebuia sa atinga un nivel cu 60% mai mic, fata de 2007. Din acest moment, piata imobiliara ar mai trebui sa cada cu 35-40%“, a afirmat Schnecker. “Daca acele scaderi ar avea loc, am atrage fondurile de salvare, care vin si cumpara chilipiruri in situatie de distres total

Sursa: Ziare.com

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *