Pentru dezvoltatorii imobiliari abia acum incep adevaratele probleme!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cea mai mare parte a imprumuturilor efectuate de catre dezvoltatorii imobiliari, au fost efectuate in anul de gratie 2007, iar dupa cinci ani, acestea au ajuns la maturitate. In conditiile unei piete imobiliare aflata inca in blocaj, datorita ritmului scazut al vanzarilor, dezvoltatorii vor trebui sa gaseasca variante de a refinanta aceste imprumuturi si, cum normele BNR par sa se inaspreasca, aceste refinantari vor fi greu de obtinut.

Specialistii de la J.L. LaSalle, prognozeaza pentru 2012 o crestere a cererilor de finantare, dar si aparitia pe piata a unor jucatori noi:

“Ca urmare a acestei situatii, o serie de produse de prima calitate ar putea ajunge pe piata si sa atraga investitorii institutionali(banci de investitii, fonduri de pensii sau asigurari, n. red). Mai mult, oportunitatile astfel create pentru creditele punte ar putea aduce un nou tip de jucatori pe piata”.

Astfel, acesti investitori institutionali au o oportunitate buna de a intra pe piata in conditiile unei piete inaccesibila unor noi dezvoltatori si, de asemenea, in conditiile dificultatilor financiare cu care se confrunta dezvoltatorii aflati deja in piata. Pe de alta parte, singurele proiecte care vor avea trecere, vor fi cele de prim rang, atat in ceea ce priveste cladirile de birouri, cat si in privinta centrelor comerciale.

“Pe masura ce refinantarea imprumuturilor va continua sa fie extrem de selectiva si va trebui sa faca fata unor restrictii aditionale in lunile urmatoare, aproape toate proiectele care nu se inscriu in categoria cladirilor de birouri prime sau a centrelor comerciale dominante, vor fi probabil extrem de putin tranzactionate”, precizeaza raportul JLL.

Sursa: Capital

Echipa Blitz Imobiliare, moderator Leonard M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *