Oportunitatea din spatele insolventei

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

A spune ca o proprietate in insolventa poate reprezenta o oportunitate unica pentru investitorii cu apetente speciale pentru situatiile de risc pare a fi o absurditate pe care o pot crede doar cei care nu privesc crunta realitate in fata.

Adevarul este, insa, ca realitatea este relativa, echivoca si mult prea complexa pentru a fi clasata in moduri absolute. Suntem informati, via imopedia.ro, ca insolventa poate fi o investitie lucrativa, totul depinzand de momentul in care se trece la actiune.

In ciuda faptului ca in 9 din 10 cazuri concluzia juridica a unui proces de insolventa este falimentul pur si dur, exista, totusi, unele aspecte ale situatiei de criza care pot reprezenta rampe de lansare catre noi realitati investitionale.

Reprezentantii unei firme recunosc faptul ca s-a ajuns la un impas, se cauta un nou administrator, se platesc datoriile, sau macar o parte din ele, din capitalul debitorului, iar activitatea poate continua in conditii de echilibru instabil. In cazul in care imobilul sau complexul de imobile este construit, riscurile de faliment sunt cu mult reduse.

“In cazul in care imobilul este in constructie, este intr-adevar riscant pentru cumparator. Daca imobilul este finalizat si ajunge la insolventa, atunci potentialul client trebuie sa astepte sa se puna la punct toate procedurile cu administratorul judiciar, cu masa credala, să se poarte discutii intre fiecare terta parte si mai departe sa se puna cu totii de acord asupra pretului cu care se va vinde proiectul.”, declara Daniel Tudor, managing partner The Concept.

Suntem informati, insa, ca momentul crucial este cel in care se constientizeaza dificultatile financiare in primele momente in care apar. Se pare ca multe firme refuza cu obstinatie sa admita existenta unui impas pana in momentul in care este prea tarziu, sau, cu alte cuvinte, pana in momentul in care bancile trec la operatiunile de executare silita.

„Banca se indestuleaza, iar <<indestulează>> e termen juridic aici, numai cu suma de care debitorul i-o datora. Diferenta pana la pretul de vanzare, in cazul in care exista o astfel de diferenta, ajunge la debitor. Si atunci banca, plecand de la aceasta prevedere legala, banca e interesata doar sa isi recupereze banii si nu o mai interesează de rest. Nu o intereseaza ca si debitorul sa mai capete ceva din vanzarea respectiva si atunci sigur ca treaba asta se poate traduce si in anomalii in privinta pretului de vanzare pe piata. Uneori, acesta e departat de pretul de piata, poate chiar mai scump.”, sustine analistul economic Radu Zilişteanu.

Este de preferat, in concluzie, ca imobilul problematic sa fie scos din insolventa, pentru a se recupera, astfel, macar o parte din creante. Situatia nu este, insa, atat de simpla precum pare. In momentul de fata, legea din Romania protejeaza in mod exclusiv proprietarul, aspect juridic care poate complica, in opinia specialistilor, procesul de reabilitare a unui imobil aflat in insolventa.

„Riscurile sunt foarte mari si sunt legate de deranjul care poate urma unei asemenea achizitii. Cel care a intrat in insolventa nu se opreste acolo. In general incep procese in justitie care pot implica atat banca care a facut executarea silita, dar si pe tine, investitor care a cumparat, pentru ca trebuie sa fii parte din proces pentru ca tu esti noul proprietar al imobilului. Astfel este o investisie riscanta si este potrivita numai pentru cine este dispus să işi asume un asemenea risc.”, a mai declarat Zilisteanu.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *