Noutăți legislative: Ce presupune noua formă a Certificatului Energetic?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Vânzarea sau închirierea unei proprietăți implică adesea multe etape și documentație. 

Unul dintre documentele esențiale pe care trebuie să-l deții pentru proprietatea ta este certificatul energetic. 

Știai că acest certificat ar putea deveni și mai util, în urma deciziei autorităților locale de a oferi proprietarului unei clădiri reduceri de impozite în baza eficienței energetice a imobilului?

Pe baza certificatului de performanță energetică se vor putea stabili scutiri de impozite!

Noile prevederi legislative sunt incluse într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial din 17 ianuarie 2023, reglementările căruia includ numeroase noutăți tehnice care vor intra în vigoare treptat.

Potrivit noilor reglementări, certificatul trebuie întocmit  în momentul în care imobilul se vinde sau se închiriază. În același timp, certificatul devine necesar și în momentul renovări unei clădiri existente!

Ce Este Certificatul Energetic?

Certificatul energetic este un document oficial care atestă caracteristicile termice ale unei construcții. Este emis în urma unui audit energetic efectuat de către o persoană autorizată, cunoscută ca auditor energetic. Acest document oferă informații privind consumul de energie și eficiența energetică a unei proprietăți.

Știai că performanța energetică este influențată de numeroși factori care se iau în considerare în metodologia de calcul?

  • Calitatea izolației termice a clădirii;
  • Amplasarea clădirii în raport cu factorii climatici, clădirile învecinate și expunerea la soare;
  • Materialele de construcție utilizate;
  • Calitatea și etanșeitatea ferestrelor și ușilor;
  • Starea acoperișului;
  • Amplasarea apartamentului față de spații anexe neîncălzite (cum ar fi casa scării și subsol);
  • Climatul interior al clădirii;
  • Tipul sistemului de încălzire și de producere a apei calde;
  • Prezența surselor regenerabile de energie, cum ar fi panouri fotovoltaice;
  • Caracteristicile instalațiilor;
  • Geometria clădirii și gradul de compactitate.

Certificatul energetic este actul elaborat și emis de un auditor energetic atestat, care cuprinde date referitoare la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din resurse regenerabile de energie, și la cantitatea de emisii în echivalent (dioxid de carbon). 

În noua formă a certificatului energetic vor fi incluse și clasele de poluare, acesta fiind un element suplimentar față de vechiul document.

Legislația introduce, de asemenea, mai multe clase de eficiență energetică, cu una în plus față de legislația anterioară. 

Astfel, sunt nominalizate 8 clase energetice, noutatea fiind clasa A+ rezervată clădirilor care au o performanță energetică excepțională.

Certificatul este emis pentru imobile în construcție, care urmează a fi vândute, închiriate sau renovate. Pentru cele existente, în certificat sunt menționate recomandări pentru îmbunătățirea performanței energetice.

De ce este important Certificatul Energetic? 

Certificatul energetic este important din mai multe motive. 

În primul rând, oferă potențialilor cumpărători sau chiriași informații cu privire la costurile de energie ale proprietății, ceea ce poate influența decizia de achiziție sau închiriere

Fără un certificat energetic, orice tranzacție imobiliară este nulă, deci este esențial să obții acest document pentru a fi în conformitate cu legislația în vigoare.

Nu în ultimul rând, în cazul tranzacțiilor prin intermediul unui credit, obligativitatea certificatului energetic este impusă de că­tre bănci, care nu acordă credite în absența certificatului. 

Cum Se Obține Certificatul Energetic?

Pentru a obține un certificat energetic, proprietarul trebuie să angajeze un auditor energetic atestat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) și/sau Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR).

Acest auditor este singurul autorizat de către Ministerul Dezvoltării să calculeze consumurile de energie ale clădirilor noi și el decide dacă o clădire este ecologică sau nu.

Auditorul efectuează o inspecție detaliată a proprietății și evaluează caracteristicile sale termice, sistemele de încălzire și răcire, izolația, ferestrele și multe altele. 

Pentru eliberarea certificatului energetic, proprietarul trebuie să facă o solicitare către auditorul energetic, iar pentru asta are nevoie de o serie de acte, care pot include planurile arhitecturale ale casei, planuri de încadrare în zonă și o listă cu toate îmbunătățirile făcute în locuință:

  • Cartea tehnică, care trebuie să cuprindă planuri de amplasament, de structură și descrierea tuturor instalațiilor;
  • Cadastrul sau releveul construcției;
  • Actul de proprietate sau extrasul de carte funciară.

Prețul și durata de obținere a Certificatului Energetic

Costul pentru întocmirea unui certificat energetic poate varia în funcție de dimensiunea și complexitatea proprietății. 

Prețurile pot începe de la 130 de lei per imobil, dar pot crește în funcție de complexitatea solicitării.

În ceea ce privește durata de obținere a certificatului, aceasta poate varia, dar auditorii energetici încearcă să furnizeze certificatul într-un timp cât mai scurt, în funcție de complexitatea inspecției.

Documentul este valabil 10 ani. Totuși, metodologia de calcul pentru performanța energetică s-a modificat din ianuarie 2023. Astfel, poate fi necesară o reevaluare a locuințelor mai vechi, în cazul cumpărătorilor care doresc să achiziționeze proprietatea prin credit. 

Dacă locuința este încadrată în clasa energetică A sau B, băncile finanțatoare au oferte mai avantajoase.

Cum te poate ajuta BLITZ

Încheierea unei tranzacții imobiliare poate fi o activitate laborioasă, iar pregătirea dosarului de acte necesare poate implica mult timp și dedicare. 

Însă cu ajutorul unui broker Blitz, ai consultanță juridică inclusă în comisionul pe care îl plătești abia la finalul tranzacției. 

Te poți baza pe asistența noastră pentru a facilita întregul proces și a te asigura că toate dosarul de acte necesare vânzării sunt gestionate cu profesionalism.

Pentru mai multe informații și pentru a obține certificatul energetic pentru proprietatea ta, contactează agentul nostru imobiliar.