Mai mult de 90% dintre proprietarii romani urmeaza sa fie amendati

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Marius Bulugea, presedintele PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor), considera ca numarul celor care-si vor fi asigurat locuintele pana la finele primului an al programului initiat de guvernul Romaniei va fi cu mult sub nivelul asteptarilor.

Conform predictiilor acestuia, vor fi semnate aproximativ 620.000 de polite sau, daca e sa vorbim in termeni procentuali, doar 7,4% dintre romani se vor fi achitat de aceasta obligatie.

Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat in data de 15 iulie 2010. In ciuda faptului ca aceasta masura a fost conceputa, in esenta, pentru binele tuturor, cetatenii romani se dovedesc a fi mai mult decat refractari.

In conditiile in care in Romania exista aproximativ 8,4 milioane de proprietati rezidentiale, cele 620.000 de polite care, conform profetiilor lui Bulugea, vor fi incheiate pana in data de 15 iulie a acestui an denota indiferenta crasa a romanului.

“Pana la sfarsitul lunii iunie au fost incheiate aproximativ 585.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor. Ritmul de emitere a crescut in luna iunie la circa 3.000 polite pe zi, de la 750 – 1.000 de polite incheiate zilnic in mai. Cu toate acestea, subscrierile sunt sub estimarile noastre. Pe 15 iulie, la un an de la startului programului, ar putea fi aproximativ 620.000 de locuinte asigurate“, a declarat Bulugea.

Bulugea a atras atentia ca proprietarii care nu isi asigura locuinta nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului in cazul in care le va fi distrusa casa in urma unei calamitati naturale. Totodata, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, amenda aplicata de autoritatile locale.

Pot exista situatii in care primarii sa nu aplice aceasta amenda, in conditiile in care o parte dintre proprietarii localitatii respective nu se asigura, preferand mai intai sa ii constientizeze asupra importantei asigurarii, sa le trimita un avertisment si apoi sa le aplice amenda. Proprietarii neasigurati nu vor primi despagubiri dupa producerea unei calamitati naturale. Insusi faptul ca proprietarul ramane neasigurat aduce repercusiuni mai grave decat aplicarea amenzii, pentru care legea nu face un scop in sine“, a explicat Bulugea.

Poliţa de asigurare obligatorie acopera trei riscuri de catastrofa naturala – inundatii, cutremur si alunecari de pamant.

Intarzierea crasa a cetatenilor romani este si nu este explicabila. Viata este grea, preturile a tot ceea ce se vinde legal au ba sunt mult prea mari pentru buzunarele noastre, iar taxele si impozitele ne ucid lent si sigur. Cu toate acestea, sumele solicitate nu sunt imposibil de mari: 20 de euro pentru locuintele de tip A (structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si 10 euro pentru locuintele de tip B ( pereti din materiale nesupuse tratamentelor termice si/sau chimice).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *