Intrebari si raspunsuri: pot participa la Programul Prima Casa daca nu sunt casatorit?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Pot participa la Programul Prima Casa in cazul in care am 25 de ani, nu sunt casatorit, nu detin nicio proprietate si nu am niciun credit? Venitul meu este de aproximativ 2.500 RON.

In situatia in care veniturile solicitantului de credit nu sunt suficient de mari pentru obtinerea sumei dorite, debitorul principal poate apela la unul sau mai multi codebitori, ale caror venituri se vor adauga la venitul sau, obtinand astfel un credit mai mare.

Contractarea unui credit nu este, insa, conditionata de existenta unui codebitor. Puteti astfel sa obtineti un credit Prima Casa si individual.

Pentru a obtine un credit Prima Casa, este necesar ca solicitantul sa indeplineasca toate conditiile programului. Criteriile de eligibilitate sunt urmatoarele:

–  Pot contracta un credit Prima Casa si proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp;

–  Clientii care detin cote-parti dintr-o locuinta pot beneficia de credit pentru a achizitiona diferenta de cote-parti;

–  Solicitantul poate contracta creditul pentru achizitionarea unei locuinte finalizate de pe teritoriul Romaniei sau pentru a construi o casa;

–  Solicitantul trebuie sa detina un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei (astfel, valoarea creditului va fi egala cu diferenta dintre valoarea de cumparare a locuinteti si valoarea avansului);

–  Este necesar ca solicitantul sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare de trei rate de dobanda;

–  Solicitantul trebuie sa indeplineasca si conditiile prevazute in cadrul normelor interne de creditare ale institutiei finantatoare. Astfel, este necesar sa indeplineasca toate criteriile bancii in ceea ce priveste nivelul si tipul venitului net lunar, varsta, vechimea in munca, istoricul de creditare, etc. Fiecare institutie financiara isi poate impune propriile conditii de eligibilitate, in functie de politica interna de creditare.

Bancile calculeaza bonitatea solicitantului astfel: din veniturile nete sunt scazute cheltuielile de subzistenta, dupa care se aplica gradul de indatorare maxim admis (intre 30% si 60%). Ulterior, din valoarea obtinuta sunt scazute celelalte obligatii lunare de plata. Suma rezultata reprezinta rata lunara pe care o poate sustine. Pe baza acesteia se stabileste suma maxima pentru care este eligibil.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *