Ghidul Vânzătorului: Negocierea Prețului unui Apartament

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

De cele mai multe ori, negocierea prețului unui apartament este un moment puternic încărcat emoțional. De ce? Pentru că, în unele cazuri – nefiind specialist cu experiență în piața imobiliară – poți foarte ușor să cazi pradă primei oferte.

Noi suntem aici să te sprijinim în acest punct crucial al tranzacției imobiliare și să te sfătuim, luând în calcul cei 11 ani de experiență în industrie, pe care îi avem, astfel încât tu să fii liniștit că prețul apartamentului tău este demn de valoarea lui.

Haide să vedem care sunt primii pași! 

Care este prețul corect pentru apartamentul meu?

Pentru stabilirea prețului corect al apartamentului tău îți recomandăm să apelezi la serviciile specialiștilor Blitz. Orice metodă alternativă vei folosi îți va oferi un rezultat nerealist pentru că un specialist, datorită experienței, a prezenței zi de zi în piață, folosind mijloace specifice, poate emite o opinie obiectivă, concretizată într-o evaluare corectă a apartamentului tău.

Dacă alegi totuși varianta “pe cont propriu” este bine să ții cont de următoarele sfaturi:

  • detașează-te de statutul de proprietar, abandonează-ți emoțiile și tratează totul ca pe o afacere. Apartamentul tău nu va fi niciodată mai valoros decât altele similare de pe piață doar pentru că tu ai locuit acolo;
  • studiază piață, transformându-te – dacă este nevoie – în cumpărător. Vei putea astfel să faci o estimare aproximativă, asupra prețului mediu din zona ta. 

Atenție! Prețul public nu este același cu prețul de vânzare, deci ia în calcul și marja de negociere;

  • stabilește un deadline. Vrei să-ți vinzi apartamentul cât mai repede sau vrei să aștepți vremuri mai bune? Răspunsul la această întrebare se va reflecta în prețul apartamentului tău și în facilitățile de plată pe care le vei oferi cumpărătorilor.

Ești conștient că toți acești pași te vor costa foarte mult timp, foarte multă muncă de cercetare și de informare, iar rezultatul final este posibil să nu te satisfacă pe deplin. Poți beneficia de toate acestea apelând la specialiștii Blitz, care-ți vor oferi un pachet complet de servicii adaptat cerințelor tale.

Eu vreau să obțin cel mai mare preț, de ce să negociez?

Hai să pornim de la prețul apartamentului tău. Știi că există mai multe tipuri de preț.

  • În primul rând vorbim despre prețul solicitat de tine, vânzătorule, care reflectă într-un mod subiectiv suma de bani pe care o dorești pentru proprietatea ta și care este în general mai mare decât valoarea de piață a apartamentului tău. Eroarea este scuzabilă ținând cont de toate evenimentele, toate emoțiile pe care le-ai adunat de-a lungul vieții și care te fac acum să consideri că apartamentul tău valorează mai mult decât altele, numai pentru motivul că tu ai locuit acolo.
  • Prețul evaluat al apartamentului tău, care relevă valoarea estimată a acestuia, stabilită de un specialist Blitz  sau de către un evaluator autorizat, folosind procedee și mijloace specifice.
  • Prețul public reprezintă valoarea la care va fi listat pe piață apartamentul tău. Această valoare este de obicei cu 5-10% mai mare decât valoarea de tranzacționare.
  • Prețul de vânzare reprezintă prețul la care se va tranzacționa apartamentul tău și care vă fi consemnat în contractul de vânzare-cumpărare.
  • Prețul conform grilei, reprezintă o valoare estimată pentru anumite zone ale fiecărei localități și pentru fiecare tip de proprietate în parte, valoare ce se regăsește în “grila notarială”, un document elaborat la nivel central, care stabilește prețuri orientative pentru proprietățile imobiliare.

Analizând cele expuse mai sus, prețul evaluat de specialiștii noștri sau de către un expert evaluator imobiliar este cel mai apropiat de prețul la care apartamentul se va tranzacționa. Acesta va fi ținta ta în cadrul etapei de negociere.

Atenție! Negocierea nu înseamnă exclusiv negocierea prețului de vânzare.

Condițiile vânzării sunt la fel de importante și ele fac parte din procesul de negociere: facilitățile de plată (prin credit bancar, plata în rate, sau plata la termen), timpul de eliberare a apartamentului (o lună petrecuta în plus în apartamentul pe care l-ai vândut te scutește de la plata unei chirii) etc.

Ce variante de plată să accept pentru vânzarea apartamentului meu?

Pentru vânzarea apartamentului tău variantele de plata sunt multiple fiecare dezavantaj aparent pe care îl prezinta oricare dintre acestea, putandu-se transforma într-un avantaj dacă ții cont de recomandările specialiștilor Blitz. Variantele de plată sunt:

  • plata integrală;
  • plata prin credit bancar;
  • plata eșalonată, numărul de rate putând să difere de la un caz la altul.
  1. Avantajul plății integrale, îl reprezintă eliminarea riscului unor întârzieri ulterioare. Beneficiind de întreagă suma, poți investi în orice moment într-o afacere sau într-o altă proprietate imobiliară, fără nicio constrângere financiară. Varianta de plată integrală poate fi cash, caz în care vei primi întreagă suma de bani la notar, în momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare sau prin transfer bancar, ceea ce poate înseamnă o întârziere de 2-3 zile.
  2.  Plata prin credit bancar, poate duce de exemplu, la întârzieri de peste o luna până la primirea sumei de bani, că în cazul creditului Prima Casă, întârzieri datorate procesului de aprobare a creditului și de acordare a finanțării.
  3.  Plata eșalonată, un plus decisiv pe care-l poți acorda cumpărătorilor în cadrul procesului de negociere, nu trebuie privită neapărat că pe un dezavantaj. 

Atât plata eșalonată cât și plata prin credit bancar îți oferă o perioadă de timp suplimentară pentru a identifica cea mai bună variantă pentru a-ți investi banii. În cazul în care suma obținută o vei reinvesti în achiziția unei alte proprietăți imobiliare, timpul va juca în favoarea ta, pentru că o investiție imobiliară necesită în primul rând, timp și echilibru.

Ce taxe trebuie să plătesc atunci când îmi vând apartamentul?

Atunci când îți vinzi apartamentul trebuie să plătești: impozitul pe tranzacții imobiliare, comisionul agenției imobiliare și taxa pentru certificatul de energetic.

 În funcție de prețul de vânzare al imobilului, în calitate de vânzător, trebuie să plătești impozitul pe venituri din tranzacții imobiliare, care se calculează astfel: 3% din ceea ce depășește suma de 450.000 Lei.

 Astfel, pentru tranzacțiile a căror valoarea se situează sub pragul de 450000 lei nu se achită impozit pentru vânzarea acestora.

 De exemplu, dacă prețul de vânzare al unui imobil este de 500.000 lei, impozitul pe care trebuie să îl achiți se vă calcula astfel: 3% din (500.000 lei – 450.000 lei) = 3% din 50.0000 lei = 1500 lei. 

Concluzie

Să te desparți de un apartament, în care ai adunat atâtea povești ale vieții tale, poate fi o etapă grea. Tocmai de aceea ai nevoie de o persoană calificată și specializată în intermedierea dintre tine – vânzătorul – și un cumpărător, care să aprecieze ceea ce tu lași în urmă. 

Pentru tine, cu siguranță apartamentul are o valoare semnificativă, dar învață din articolul pe care tocmai l-ai citit, cum să fii flexibil, astfel încât tu și cumpărătorul potrivit să vă întâlniți la mijloc, printr-o negociere corectă! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *