Ghidul închirierilor rapide în Luna Chiriilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Lunile august și septembrie sunt luni de foc în imobiliare. Se întorc studenții la studii. Iar piața chiriilor intră într-o stare de tensiune maximă, chiriile bune se dau ultra rapid, iar prețurile cresc de pe-o zi pe alta. 

Dacă ești în căutarea unei chirii accesibile în zona facultății tale și a altor puncte de interes – cum ar fi centru sau o zonă cu mijloace de transport direct spre zona de centru, află din acest articol care sunt pașii de urmat și cum găsești rapid o chirie pe măsura ”buzunarului” tău. 

Primul lucru pe care ar trebui să-l stabilești pentru tine este bugetul de închiriere. Înainte de a viziona vreun apartament aceasta va fi prima întrebare a agentului: Și care e bugetul tău de închiriere? 

Iar bugetul tău de închiriere nu este chiria lunară, ci toate cheltuielile cumulate pe care ar trebui să le acoperi începând cu prima lună de închiriere. 

Așadar, mai adaugă la chiria lunară

  • Garanția solicitată (în cuantumul unei chirii) care reprezintă cu siguranță un efort financiar suplimentar;
  • Comisionul agenției imobiliare dacă lucrezi cu o agenție (50% din chiria pe o lună). 
  • Cheltuielile de întreținere de plătit în fiecare lună, care diferă foarte mult de la un apartament la altul;
  • Cheltuieli de transport, dacă îți o chirie ieftină la celălalt capăt al orașului și ai nevoie să faci naveta zilnic a ajunge la facultate.

Adică la o chirie de 200 de euro pe lună, pregătește în jur de 500-530 de euro pentru prima lună! Și ulterior în jur de 300-350 de euro în lunile următoare. 

Deci acum știi care este bugetul tău de închiriere! Următorul pas este să te informezi sau să întrebi un agent Blitz despre prețurile din zonă și să folosești de informațiile la îndemână pentru negocierea unui preț cât mai acceptabil.

Nu viziona apartamente care îți depășeșc bugetul stabilit pentru chirie, fără motive întemeiate nu vei putea să obții o reducere consistentă pentru tine. Vizionează apartamente care se încadrează în limitele tale bugetare sau care-ți depășesc doar puțin bugetul și pentru care poți miza pe o marjă de negociere de 10%. 

Pasul doi este să mergi la cât mai multe vizionări. 

Ce trebuie să știi despre apartamentele de închiriat este că acestea trebuie să fie dotate cu toate cele necesare locuirii. Așadar asigură-te că găsești: 

  • Un pat confortabil. 
  • Cuiere și dulapuri pentru depozitare.
  • O canapea, de preferat extensibilă, pentru sufragerie. 
  • Un birou care a devenit mai mult decât necesar. 
  • O bucătărie mobilată și dotată cu ustensilele minime.
  • Electrocasnice de bază (aragaz, frigider, mașina de spălat, televizor).

Lipsa oricăruia dintre aceste dotări, te îndreptățește să ceri o diminuare a chiriei, dacă prețul chiriei nu este deja mai mic decât cel al unor apartamente similare, cu toate dotările de bază. 

Dacă te-ai hotărât că vrei un apartament anume, și mai este disponibil, ai putea trece la negocierea prețului chiriei. 

Demonstrează proprietarului că ești o persoană ordonată și conștiincioasă și un bun platnic. 

Îmbracă-te la vizionări decent și curat și vorbește politicos și civilizat. Prezintă-te cu zâmbetul pe buze și dă câteva informații despre tine – orașul din care vii și locul tău de muncă sau studii, ca să capeți încrederea proprietarului. Dacă ești student dă-i asigurări proprietarului că nu-i vei transforma casa într-o club de noapte.

Adoptă o atitudine deschisă în cadrul procesului de negociere, răspunde la toate întrebările proprietarului cu sinceritate, pentru a-i câștiga încrederea. 

Pentru un discount de 5-10% propune-i proprietarului să: 

  • Plătești mai multe chirii în avans (de exemplu, pe 2-6 luni) și poți obține astfel o reducere substanțială a chiriei lunare;
  • Soliciți plata garanției în mai multe tranșe, astfel încât efortul tău financiar să fie mai mic la începutul perioadei de închiriere;
  • Ceri o reducere a chiriei pe perioada verii, când vei fi plecat în vacanță, sau pentru lunile de iarnă, când cheltuielile de întreținere sunt mai mari, compensând cu o creștere a chiriei în lunile de vară;
  • Soliciți o decontare din valoarea chiriei a costurilor suportate pentru dotarea sau finisarea apartamentului, dacă este cazul.

Este avantajos să cumperi, de exemplu, o mașină de spălat și să obții astfel o reducere a chiriei. Stabilește însă din timp la cine rămâne mașina de spălat după încheierea contractului de închiriere. Mai poți să:

  • Soliciți să fii luat în spațiu pentru viză de flotant;
  • Ceri locul de parcare aferent apartamentului.
  • Ceri plata chiriei și a facturilor lunare prin transfer bancar pentru a reduce timpul de deplasare.

Dacă bateți palma în urma negocierii, propune rapid semnarea unui contract de închiriere. Acesta îți poate da stabilitate și vă setează relația în niște termeni amiabili de comun acord. 

Cele mai importante clauze ale unui contract de închiriere ar putea stipula că:

  • Chiriașul are obligația de a plăti chiria la termenul scadent convenit în contract. 
  • Pe durata închirierii, chiriașul va achita toate utilitățile, respectiv întreținere, curent, telefonie fixă, cablu TV, etc. 
  • Chiriașul trebuie să păstreze în bune condiții apartamentul. 
  • Instalațiile trebuie predate într-o stare bună de funcționare 
  • Din momentul închirierii, proprietarul nu va stânjeni chiriașul cu prezența sa. 
  • Proprietarul poate să verifice starea imobilului, cu anunțul prealabil al chiriașului.
  • Proprietarul nu poate face modificări apartamentului pe durata închirierii fără acordul chiriașului. 
  • În cazul în care a provocat defecțiuni, chiriașul va efectua lucrări de reparație pe cheltuiala sa. 

Solicită ajutorul departamentului juridic al Blitz în redactarea contractului de închiriere pentru o finalizare rapidă a tranzacției. 

Mizează pe serviciile agenților Blitz să-ți găsească cea mai avantajoasă chirie, și să te reprezinte cât mai bine într-o negociere. Te va ajuta să economisești energie și timp cu găsirea apartamentului potrivit și mai ales îți va găsi un apartament în zona dorită de tine, pe măsura buzunarului tău.

Dacă vrei să primești pe email mai multe sfaturi despre cum să găsești mai rapid o chirie accesibilă abonează-te la newsletterul nostru dedicat AICI.