Garsoniere sau apartamente cu doua camere? În ce e mai rentabil să investești?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
garsoniera vs apartament cu 2 camere

Ai pus deoparte 50 mii de euro și vrei să-i investești ca să-ți multiplici economiile? Este rentabil să cumperi un apartament ca apoi să-l oferi spre închiriere? Acum că perioada de criză a trecut, este cu siguranță un moment favorabil investițiilor imobiliare. Acestea s-au dovedit a fi robuste și sigure. Trebuie doar să iei în calcul ce-ți poate aduce un randament mai mare  – o garsonieră sau un apartament cu 2 camere? 

Dacă ești un investitor la primele tale investiții și încă nu ai suficientă experiență cât să te bazezi pe intuiție și semnalele din piață, poate te întrebi care sunt cele mai rentabile investiții imobiliare.

Experții în imobiliare Blitz îți oferă câteva recomandări. 

Pentru investiții mai mici și o recuperare mai rapidă a investiției ai în general două opțiuni – garsonierele și apartamentele cu 2 camere. 

Garsonierele – avantaje vs dezavantaje

Garsonierele, pentru care există o piață constantă, și sunt construite în zone accesibile, au: 

  • Preț mai mic de achiziție,
  • Randament mai mare – la un preț mai mic la cumpărare, aveai un preț al chiriei comparabil cu cel al unui apartament cu 2 camere, 
  • Se închiriau cel mai repede,
  • Cheltuieli de renovare și amenajare sunt mai mici.

Dezavantajele garsonierelor pe de altă mare sunt: 

  • Prețul mai crescut raportat la suprafață. 
  • În ultimii ani s-au construit mai puține garsoniere, iar oferta pe piață e mai redusă. 
  • La nevoie, dacă vei vrea să o folosești ca locuință personală, spațiul e mai redus.

Pandemia a modificat preferințele chiriașilor. Dacă înainte de pandemie, garsonierele erau la mare căutare și se închiriau rapid, odată cu criza lucrurile s-au schimbat. 

După pandemie, oameniii și-au conștientizat nevoia de spațiu, prin urmare mulți au decis să migreze către locuințe mai spațioase, care să aibă delimitat spațiul de noapte (locul de dormit) de spațiul de zi (unde cei mai mulți continuă munca de acasă). 

Hai să vedem care este randamentul investiției în cazul garsonierelor și a apartamentelor cu 2 camere.

O garsonieră într-un bloc nou din București, zona Militari, are un preț mediu cerut de 40.000 de euro.

Chiria pe proprietatea respectivă este în În jur de 300 euro pe lună. Poate să genereze la o rata de ocupare de 100% – 3.600 de euro pe an. 

Randamentul unei asemenea achiziții ar fi de aproximativ 9% pe an, iar investiția ar putea fi recuperată în 11,11 ani.

Aplică formula de calcul cu toate cheltuielile pe care o investiție o implică – grad de ocupare, cheltuieli de amenajare, impozit anual, fond de reparații, plata dobânzilor, etc. – vezi în acest articol

Apartamentele cu 2 camere 

În cazul unui apartament cu 2 camere, piața este favorabilă acestui tip de imobil, deoarece pot asigura închirieri rapide. Chiar dacă randamentul investiției este mai scăzut, per total, ai putea ieși mai câștigat având venituri constante. 

Pe termen lung, într-adevăr, este de așteptat ca piața să revină la normal și lucrurile să se mai regleze în sensul revenirii la situația de dinainte de pandemie. Pe moment însă una din lecțiile crizei este că un apartament cu 2 camere îți poate asigura acel cash flow de care ai nevoie ca să-ți plătești, lună de lună, rata la banca. 

Camerele cu 2 camere s-au dovedit a fi în pandemie o investiție mai sigură, chiar dacă investiția inițială este mai mare. Iar garsonierele pot asigura un randament mai bun, cu riscul să nu o poți închiria imediat. 

Să calculăm randamentul investiției 

Apartament 2 camere, bloc nou în zona Militari la un preț mediu 67.500 Euro. 

Chiria pe proprietatea respectivă este în În jur de 370 euro pe lună. Poate să genereze la o rata de ocupare de 100% – 4.400 de euro pe an. 

Randamentul unei asemenea achiziții ar fi de aproximativ 6,5% pe an, iar investiția ar putea fi recuperată în circa 15,22 ani.

Aplică formula de calcul cu toate cheltuielile pe care o investiție o implică – grad de ocupare, cheltuieli de amenajare, impozit anual, fond de reparații, plata dobânzilor, etc. – vezi în acest articol

Semnalele din piață

Reacțiile clienților noștri din piața sunt că că indiferent de spațiu, dacă imobilul arată decent și se află într-o zonă buna se inchiriaza repede la un preț corect, chiar și în această perioadă.

Noi însă îți recomandăm să fii prudent, și să te asiguri că faci pe lângă o investiție profitabilă, o investiție lipsită de risc. Iar apartamentele cu 2 camere, localizate într-o zonă bună și dotate și mobilate decent sunt de preferat! 

Contactează un agent Blitz pentru cele mai bune oportunități de investiții pe timp de pandemie care să-ți asigure plata ratelor la bancă cât mai curând posibil! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *