Executarile silite pot afecta piata imobiliara

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Predictiile specialistilor intr-ale pietei imobiliare sunt cel putin sumbre. In ciuda faptului ca unele voci sustin sus si tare ca acest sector si-a revenit aproape complet, zilele-i negre fiind de domeniul trecutului, adevarul pare sa fie altul. Daca e sa creditam cele mai recente ipoteze lansate pe piata, segmentul imobiliar va intra intr-un con de umbra in viitorul foarte apropiat.

Institutiile financiare vor fi atat de afectate de miriadele de clienti in incapacitate de plata incat vor fi nevoite sa execute locuintele problematice, ceea ce inseamna ca piata imobiliara va fi „dinamizata” de vanzari de unitati locative contra unor preturi derizorii.

Anul viitor, care dupa parerea mea va fi cel mai greu de pana acum, va aduce ravagii. Proprietatile vor mai scadea, estimez eu, cu 40%. De ce? Bancile care au sustinut proprietarii si care au mers pe negociere, reevaluare, renegociere, rerambursare, refinantare, nu mai au solutii prin care sa traga de elasticul care inseamna prime-rate-ul la credite., a declarat Mihaela Alexandroiu, manager Re/Max – Bastion.

In ciuda acestor predictii de factura usor extremista, unii experti ai pietei imobiliare sunt de parere ca astfe de executari in masa nu aduc profituri nimanui, fiind esentialmente inoperante.

Bancile nu sunt deloc fericite sa faca pe agentii imobiliari. Nu sunt deci deloc fericite sa execute garantiile, pentru ca asa isi taie din veniturile viitoare. Nu in ultimul rand, prin executie, bancile risca sa nu isi recupereze investitia. Daca este vorba, de exemplu, despre un imobil cumparat in anii 2007 – inceputul lui 2008, cand preturile erau la varf, iar valoarea s-a injumatatit intre timp, debitorul nu a apucat sa plateasca foarte mult din credit, iar banca e posibil sa nu isi recupereze suma prin executare., spune analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Mai mult decat atat, potentialii cumparatori specializati pe dinamica licitatiilor pot face in asa fel incat institutiile financiare sa fie nevoite sa reduca pretul locuintelor scoase la vanzare, ajungadu-se la tranzactii de pe urma carora bancile nu-si pot recupera costurile.

In primele trei luni ale anului 2011, in Romania au avut loc circa 6.100 executari silite. Dintre care, bancile au executat doar 4.700. Restul reprezinta executari ale Fiscului sau alte tipuri de executari. Daca ne gandim ca anul trecut au fost 350.000 de tranzactii de vanzare-cumparare, nu inseamnă foarte mult. Daca anualizam, sa spunem ca ajungem la 20.000 de executari, asta inseamna foarte putin din piata, deci in niciun caz nu cred ca se intrevede ca executarile sa aiba puterea de a modifica piata., adauga Zilisteanu.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *