Cum să stabilești bugetul corect și să negociezi o chirie mai mică? 

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

prețul chiriei

Închirierea unui apartament, dincolo de alte aspecte importante, presupune plata unei chirii lunare. Până la urmă ceea ce-ți dorești este o chirie cât mai mică pentru tipul de proprietate dorit, nu-i așa?

Te vei întreba, cu siguranță, de ce trebuie să-ți stabilești un buget de închiriere, pentru că lucrurile ar trebui să fie mult mai simple.

Buget= Chiria lunară

Nu tocmai! Matematica imobiliară în sectorul închirierilor de locuințe este mult mai complexă. De cele mai multe ori, încă din faza semnării contractului de închiriere, vei fi nevoit să cheltui mai mulți bani decât  ai planificat.

Iată doar câteva plăți suplimentare la chirie pe care le poți avea:

  • Chiria plătită în avans pe mai multe luni care te poate ajuta să obții un preț mai bun;
  • Garanția solicitată (în cuantumul a 1-2 chirii) care reprezintă cu siguranță un efort financiar suplimentar;
  • Cheltuielile de întreținere de plătit în fiecare lună, care diferă foarte mult de la un apartament la altul;
  • Cheltuieli de transport, dacă îți iei o chirie ieftină la celălalt capăt al orașului și ai nevoie să faci naveta zilnic a ajunge la serviciu sau facultate.
  • Unii proprietari nu sunt interesați de un parteneriat de durată, așadar așteaptă-te la alte cheltuieli în viitor, prilejuite de mutare. 
  • Comisionul agenției imobiliare dacă lucrezi cu o agenție (50% din chiria pe o lună). 

Așadar, atunci când îți stabilești bugetul, ia în considerare toate aceste cheltuieli legate de închiriere. 

Cum pot să negociez prețul chiriei?

Există mai multe modalități prin care poți obține o negociere a prețului chiriei, atât la începutul contractului cât și pe parcurs.

Poți așadar obține o negociere a acestei chirii astfel încât plata chiriei lunare să nu devină o povară pentru tine și să poți astfel păstra apartamentul pe care ți-l dorești cât mai mult timp.

În primul rând trebuie să adopți o atitudine deschisă în cadrul procesului de negociere, să răspunzi la toate întrebările proprietarului cu sinceritate, câștigându-i astfel încrederea. 

Apoi, trebuie să știi că beneficiile pe lângă chirie reprezintă de fapt o negociere a chiriei, chiar dacă acestea nu se reflectă în cuantumul chiriei.

Ce înseamnă acest lucru? Îți spunem mai jos:

  • Plătește mai multe chirii în avans (de exemplu, pe 2-6 luni) și poți obține astfel o reducere substanțială a chiriei lunare;
  • Solicită plata garanției în mai multe tranșe, astfel încât efortul tău financiar să fie mai mic la începutul perioadei de închiriere;
  • dacă ești elev sau student, cere proprietarului apartamentului o reducere a chiriei pe perioada verii, când vei fi plecat în vacanță;
  • Cere o reducere a chiriei pentru lunile de iarnă, când cheltuielile de întreținere sunt mai mari, compensând această reducere cu o creștere a chiriei în lunile de vară;
  • Solicită o decontare din valoarea chiriei a costurilor suportate pentru dotarea sau finisarea apartamentului. Este extrem de avantajos să cumperi, de exemplu, o mașină de spălat și să obții astfel o reducere a chiriei. Stabilește însă din timp la cine rămâne mașina de spălat după ce se încheie contractul de închiriere.
  • Solicită să fii luat în spațiu pentru viză de flotant;
  • Dacă este disponibil cere locul de parcare aferent apartamentului;
  • Cere plata chiriei și a facturilor lunare online pentru a reduce timpul de deplasare.

Pentru a obține prețuri mai bune la chirii însă, ai de făcut următoarele: 

  1. Evită căutarea unei chirii în sezonul aglomerat august- septembrie, de preferat să cauți închiriei înainte sau după ce trece valul de studenți din august care caută o chirie ieftină aproape de campusurile universitare. Cele mai bune perioade de căutare a unei chirii sunt începutul de an sau lunile de vară (iunie-iulie). 
  2. Nu viziona apartamente care îți depășeșc bugetul stabilit pentru chirie, fără motive întemeiate nu vei putea să obții o reducere consistentă pentru tine.Vizionează apartamente care se încadrează în limitele tale bugetare sau care-ți depășesc cu puțin bugetul și poți miza pe o marjă de negociere de 10-15%. 
  3. Informează-te despre prețurile din zonă (vezi mai jos graficul cu Indicele Blitz pentru apartamentele de închiriat în zona Gheorgheni)  și folosește-te de informațiile la îndemână pentru negocierea unui preț cât mai acceptabil. Verifică și alte zone aici.

prețul chiriei

Altfel ți-ar conveni să dai 300 de euro pe o garsonieră știind că în zona ta garsonierele se dau cu cel mult 250 de euro și numai dacă sunt mobilate și dotate cu toate cele necesare? Folosește asta ca argument în  negociere. 

  1. Demonstrează proprietarului că ești o persoană ordonată și conștiincioasă și un bun platnic. Îmbracă-te la vizionare prin urmare decent și curat și vorbește politicos și civilizat. Prezintă-te cu zâmbetul pe buze și dă câteva informații despre tine – orașul din care vii și locul tău de muncă sau studii, ca să capeți încrederea proprietarului. Dacă ești student dă-i asigurări proprietarului că nu-i vei transforma casa într-o club de noapte. 
  2. Pentru a obține reduceri, propune-i pentru început câteva chirii în avans, cerând o reducere a chiriei cu 10% pe perioada plăților anticipate. 
  3. Sau dacă constați niște lipsuri din dotările esențiale cum ar fi – mașina de spălat propune-i să faci tu achiziția în contul chiriei sau dacă apartamentul necesită o zugrăveală – la fel propune-i să faci tu micile reparații, dacă evident te pricepi. 

Mizează pe serviciile agenților Blitz să-ți reprezinte cât mai bine interesele într-o negociere cu proprietarul apartamentului pentru a obține o chirie cât mai avantajoasă pentru zona dorită de tine, și pentru a economisi energie și timp cu găsirea apartamentului celui mai potrivit.

Vezi aici oferte la chirie în municipiul Cluj. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *