Cu cât se majorează ratele la creditele ipotecare? 

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
creștere rate

Ți-ai cumpărat recent o locuință, și ai un credit ipotecar pe 30 de ani și vrei să știi cum te va influența situația economică și financiară la plata ratelor lunare? 

Blitz a făcut niște calcule pe care vrem să le împărtășim cu tine, care pot altfel servi ca simulare pentru cei care ar vrea să cumpere acum o locuință, dar sunt neîncrezători că situația ar fi una tocmai potrivită. 

Pentru acest calcul vom lua ca exemplu dobânda la creditul ipotecar Noua Casă, care este compusă din IRCC (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor) la care se adaugă marja fixă de 2%  a băncii care acordă creditul. 

Din moment ce marja băncii rămâne fixă, să vedem ce este acest IRCC și cum ne poate influența rata.

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018.

Cu cât ROBOR-ul era mai mare, cu atât și costurile creditelor cu dobânzi variabile erau mai ridicate.

Astfel, Guvernul a decis prin OUG 19/2019 ce vine cu o modificare a OUG 114/2018 ca noul indice IRCC să se aplice tuturor împrumuturilor ce intră sub incidența OUG 50/2000.

Începând cu luna mai a anului 2019, IRCC este utilizat drept indice de referință pentru calcularea creditelor de consum, a creditelor ipotecare, a împrumuturilor pe cardurilor de credit și a descoperirilor de cont.

Cel puțin pe moment, avem doi indici de referință ce sunt calculați și publicați simultan de către Banca Națională a României (ROBOR rămâne valabil pentru toate creditele accesate înainte de data de 2 mai 2019).

Pentru a ști cu cât vor crește ratele în perioada următoare să vedem care a fost evoluția IRCC-ului în ultimele zile: 

Vedem o maximă chiar pe 11 martie 2022 – 3,63%, și o valoare minimă de 0,81% pe 23 iunie 2021. Avem așadar o fluctuație zilnică a IRCC-ului, și una trimestrială. Creditele ipotecare se recalculează la 3 luni în baza IRCC-ului din ultimul trimestru, anunțat de Banca Națională. 

Prin urmare, la finalul fiecărui trimestru, se determină valoarea IRCC-ului pentru următoarele 3 luni, care apoi este aplicată tuturor împrumuturilor cu dobândă variabilă.

Cum îți va influența acest indice rata lunară, în următoarele 3 luni?  

Ultimul IRCC-ul anunțat de BNR a fost pe T3 2021 a fost de 1,17%, ceea ce permitea băncii tale să-ți ofere credit la o dobândă de minim 3,17%.

Rata ta a fost calculată pornind de la acest IRCC. Cu un nou indice care se prefigurează în jurul valorii de 3,6%, dobânda va crește corespunzător, adică cu 2,43 puncte procentuale, la fel și rata creditului tău. Reținem că la momentul actual IRCC-ul este de 1,17%. 

Iar un credit ipotecar de 350.000 Lei pe 30 ani rata e aproximativ 1.556 Lei (calculat cu IRCC de 1,17%). În cazul unei creșteri: 

  • la un IRCC de 2,5% la aceeași sumă, rata ar fi de 1.826 LEI.
  • la un IRCC de 3,5% la aceeași sumă, rata ar fi de 2.043 Lei.

Astfel vedem că rata ar putea să crească cu cateva 300-500 de lei, în următoarele 3 luni. 

Ca efect colateral măririi ratei la creditele ipotecare, estimăm o creștere a chiriilor proporțional cu creșterea ratelor, mai ales în cazul apartamentelor achiziționate în scop investițional la care rata este achitată din plata chiriei. 

În lunile următoare se anunță o perioadă destul de instabiltă, datorită contextului internațional, lucru care va pune presiune și pe piețele financiare, și va afecta inclusiv ratele dobînzilor. Există însă la nivel național și internațional diverse propuneri de măsuri și planuri pentru a menține stabilitatea, și de eficiența acestora depinde evoluția viitoare a nivelului dobânzilor, și implicit al ratelor.

Pentru mai multe detalii legate de credite, poți lua legatura cu partenerul nostru UNO CREDIT BROKER pentru a te ajuta în mod gratuit cu cea mai bună formă de finanțare la numărul de tel: 0722.119.073.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *