Creditele pentru proprietatile comerciale au nevoie de refinantare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Adevarul.ro ne propune un articol analitic in care se discuta, razant si in linii mari, starea creditelor pentru proprietatile comerciale, industriale si de birouri.

Conform unui raport efectuat de compania imobiliara DTZ Echinox, principala sursa de informatii din spatele textului, respectivele credite ajunse la maturitate au nevoie urgenta de refinantare, problema principala fiind, in acest caz, imposibilitatea institutiilor financiare de a amortiza pe loc deficitele condiderabile generate de recesiune.

Suntem informati ca, in contextul economic actual, institutiile de creditare vor putea face fata noii situatii doar in cazul in care piata de investitii din Romania nu va cunoaste, in urmatorii 2-3 ani, evenimente dramatice imprevizibile.

Mare parte din deficitul de refinantare de astazi isi are originea in activitatea de creditare din anii de boom ai pietei imobiliare din Romania. Astfel, cand activitatile s-au comprimat, deprecierea valorii de piata a garantiilor a depasit marja de siguranta de 15-20% din evaluari, acest deficit ajungand in prezent la 6%, respectiv doua miliarde de dolari in valori absolute. Valoarea tranzactiilor de investitii in Romania în 2007 era de aproximativ doua miliarde de euro, mai mare decat intreg deficitul de refinantare de acum, ceea ce inseamna ca acesta poate fi acoperit in conditiile a doi-trei ani normali de crestere a pietei de investitii“, a declarat Cristian Ustinescu, director de investiţii DTZ Echinox.

In ciuda faptului ca Romania pare, in unele momente, mai mult decat deplorabila, cel putin din punct de vedere economic, starea la nivel global a creditelor pentru proprietati, spatii comerciale si birouri este la fel de problematica. Se estimeaza ca deficitul va ajunge, in urmatorii 3 ani, la suma de 202 miliarde de dolari, suma considerabil mai mica decat cea inregistrata in 2010, cand deficitul global a fost de 245 miliarde de dolari.

Situatia nu este insa atat de dramatica precum pare la o prima analiza. Piata investitionala ajuge, incet dar sigur, la un echilibru relativ stabil care va permite, in urmatorii ani, implementare unor noi strategii pe termen mediu si lung.

In linii mari, deficitul de refinantare este acoperit de capitalul nou disponibil pentru investitii in proprietati comerciale. DTZ estimează ca 403 miliarde de dolari sunt disponibile pentru investitii pe pietele imobiliare comerciale la nivel global in urmatorii trei ani. Aceasta reprezinta aproape dublul valorii de 202 miliarde de dolari a deficitului de refinantare estimat pentru aceeasi perioada“, a concluzionat raportul celor de la DTZ.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *