Costurile nestiute ale creditului “Prima Casa”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Contractarea unui credit Prima Casa a reprezentat in ultimii ani singura sansa pentru foarte multi romani de a-si cumpara o locuinta. Si in continuare acest credit ofera cele mai bune conditii, insa exista cateva costuri suplimentare pe care cumparatorii ar trebui sa le cunoasca.

Astfel, in afara de avansul minim de 5%, exista o serie de taxe si comisioane aditionale: taxe notariale, depozitul colateral, asigurarea, etc., taxe care ridica aceasta contributie initiala cu cateva procente insemnate.

1. Declaratia pe propria raspundere a solicitantului creditului ca nu detine in proprietate un alt imobil, autentificata notarial si care costa 11-14 Euro.
2. Opinia notariala (daca este cazul) – sunt unele banci care solicita opinia notariala in vederea acordarii acceptului juridic. In bani, aceasta va scoate din buzunarul clientului alti 23 Euro, insa aceasta suma va fi scazuta din costul total al autentificarii contractului de vanzare-cumparare.
3. Taxa de evaluare a imobilului– in general bancile impun un evaluator agreat, iar taxa de evaluare variaza in functie de dimensiunea imobilului intre 68 si 90 Euro.
4. Depozit colateral – reprezinta modalitatea prin care bancile solicita si cumparatorului o garantie, dincolo de garantia statului si care cuprinde 3 rate de dobanda conform graficului de rambursare primit de la banca.
5. Asigurare imobil – este obligatorie si se calculeaza ca un procent cuprins intre 0,1% – 0,3% din valoarea imobilului.
6. Inscrierea garantiei in arhiva electronica – intre 16 Euro si 23 Euro.
7. Taxa de autentificare a antecontractului de vanzare-cumparare – presupune plata unei sume cuprinsa intre 68 Euro – 113 Euro in functie de inscrierea sau nu a antecontractului in cartea funciara. Este recomandat sa se faca acest lucru, pentru a evita situatia neplacuta in care vanzatorul sa instraineze imobilul unei alte persoane.
8. Avansul de 5% din valoarea evaluata a imobilului.
9. Taxa de autentificare a contractului de vanzare-cumparare – este diferita in functie de valoarea imobilului.
10.Comisionul catre FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii) – trebuie platit anual si este calculat cu formula:(0,49% / 2) * soldul creditului de la sfarsitul lunii decembrie. Acest comision se diminueaza gradual, odata cu scaderea soldului.

In tabelul de mai jos va prezentam exemplul unui apartament de 60.000 Euro achizitionat prin credit Prima Casa.

Sursa: www.finzoom.ro

Echipa Blitz imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *