Indice Blitz Martie 2021: Corecții de primăvară

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

indice blitz martie 2021

Primul trimestru din an s-a încheiat cu multă efervescență în piața imobiliară și cu o dinamică ascendentă a intențiilor de tranzacționare, în contrast semnificativ cu perioada similară a anului trecut, când trimestrul se încheia sub imperiul restricțiilor.

Astfel, în luna martie Indicele Blitz pentru apartamente de vânzare, după creșterile înregistrate în luna februarie a avut o corecție moderată de 3.37%, pe fondul unei evoluții stabile a numărului de cereri față de luna anterioară. Per total, intențiile de tranzacționare au înregistrat o dinamică stabilă față de luna anterioară, și o creștere accentuată față de perioada similară a anului trecut, când contextul de atunci ducea la o încetinire abruptă a activității.

Așadar, putem vorbi de un prim trimestru în care piața și-a reintrat complet în ritm, în care prețurile pentru proprietăți puse la vânzare sau la închiriere au cunoscut atât creșteri cât și corecții, pe baza dinamicii cererii și ofertei, ceea ce reprezintă activități normale pe o piață solidă.

Scăderi de prețuri la apartamentele de vânzare

Pe segmentul apartamentelor de vânzare în Cluj, prețurile au înregistrat o scădere moderată de 3,37%, indicele Blitz pe Cluj, adică prețul mediu de cumpărare al unui metru pătrat la nivelul municipiului a fost de 1.579 euro/mp.

Față de luna februarie, când se constata o creștere de prețuri de 2,27%, pe fondul unor intenții sporite de tranzacționare din partea clienților cumpărători, în luna martie prețurile au scăzut cu o variație de până la 5,22%. Specialiștii Blitz sunt de părere că luna martie a adus corecții normale într-o piață stabilă, date de echilibrul cererii și ofertei.

Astfel, cea mai mare scădere a fost înregistrată în cartierul Grigorescu la apartamente de vânzare, indicele Blitz a crescut cu 5,22%, până la valoarea de 1.699 euro/mp (+ de la 1.761 euro/mp), iar în zona Plopilor s-a înregistrat o scădere de 4,98%, până la valoarea de 2.119 euro/mp (+ de la 2.230 euro/mp). O altă importantă scădere a fost înregistrată în cartierul Andrei Mureșanu de 4,13%, până la valoarea de 1.904 euro/mp (+ de la 1.986 euro/mp).

În cartierul Mănăștur scăderea de prețuri au fost de 2,98%, până la valoarea de 1.497 Euro pe mp, (de la 1.543 Euro pe mp). În Mărăști, prețurile au urmat același trend de scădere cu 2,94%, până l 1.682 euro pe mp (- de la 1.733 euro pe mp).

Creșteri de Prețuri la Apartamentele de Vânzare

Creșteri de prețuri moderate au putut fi înregistrate în cartierul Zorilor cu 3,77% până la un nivel de 1.678 euro pe mp (+ de la 1.617 euro pe mp), și cartierul Iris de 1,53%, până la valoarea de 1.390 Euro pe mp (+de la 1.369 euro pe mp).

În zona centrală prețul și-a urmat trendul cu o creștere minoră de 1,24%, situându-se la nivelul de 2,042 euro/ mp la apartamentele de vânzare. Este a fost a treia lună consecutivă în care prețul s-a situat deasupra palierului de 2.000 de Euro/mp, după ce, pe întreaga durată a anului 2020, a fluctuat în intervalul 1.922 – 1.987 Euro.

În zona Floresti, prețurile la apartamentele de vânzare au înregistrat o scădere de 1,47% până la 940 euro/mp (de la 954 euro/mp), interesul potențialilor cumpărători fiind la fel de crescut pentru această zonă și în anul 2021. Vezi oferte pentru Florești în baza noastră de date.

În cazul acestui cartier, curba de evoluție a avut mici variații de-a lungul întregului an, pe un trend ușor descendent. Prețurile au descrescut pe perioada aprilie – noiembrie de la un maxim de 965 de euro/mp în aprilie anul trecut, la 9916 euro/mp, apoi s-au apreciat din nou până la un maxim de 954 euro/mp în februarie 2021. Cartierul Florești este suburbia cu cele mai mici prețuri la apartamentele de vânzare din zona metropolitană Cluj.

Citiți mai multe despre dezvoltarea imobiliară explozivă din ultima decadă a Floreștiului aici.

Scăderi semnificative pe segmentul chiriilor

Prețurile pe zona chiriilor au înregistrat per total scăderi accentuate în mai multe cartiere, indicele Blitz pe luna februarie pe segmentul chirii ajungând la valoarea de 329 de euro, înregistrând astfel o variație de – 3,24%. Aceasta valoare reprezintă prețul medie cerut pe lună pentru un apartament de închiriat, la nivelul întregii piețe.

Cele mai mari scăderi la chirii s-a înregistrat în cartierele:

  • Iris – cu 15,55%, până la valoarea de 277 euro pe lună (de la 328 euro),
  • Plopilor – cu 8,21% până la valoarea de 358 de euro (de la 390 euro).
  • Zorilor – cu 6,21%, până la valoarea de 332 euro (de la 354 euro).

Vezi mai jos graficul pe zone și ultimele 12 luni:

Creșterile de chirii, în același timp, au fost importante și au afectat mai multe cartiere. S-au remarcat majorări în cartierele:

  • Bună Ziua cu 12,89 %, până la valoarea de 438 euro (de la 388 euro).
  • Andrei Mureșanu cu 6,53%, până la valoarea de 424 euro (de la 398 euro).
  • Grigorescu, cu 5,06%, până la valoarea de 332 euro (de la 316 euro).
  • Florești, cu 3,15, până la valoarea de 229 de euro (de la 222 euro).

Specialiștii Blitz recomandă potențialilor chiriași să profite de această piață favorabilă în descreștere, pentru a profita de scăderi substanțiale, accesând ofertele de apartamente de închiriat cu reduceri.

*Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

În orice moment poți analiza piața imobiliară din Cluj din perspectiva prețurilor medii publice ale diferitelor tipuri de proprietăți de vânzare sau de închiriat din baza de date Blitz compusă din mii de oferte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *