Cladirile “verzi” se vand inainte de a fi construite

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Sectorul imobiliar rezidential duce lipsa acuta de clienti, romanii preferand sa nu investeasca intr-o piata instabila sume pe care, de obicei, nu le au. Creditarea este la pamant, iar specialistii intr-ale imobiliarelor sustin ca acest segment isi va reveni abia dupe ce va trece, in prealabil, in nefiinta.

Acestea fiind spuse, cei de la Financiarul.com, ne informeaza ca exista un sectorul al pietei imobiliare unde nu numai ca exista clienti cu asupra de masura, dar se si vand locuinte inca nefinalizate. Este vorba, bineinteles, de piata cladirilor verzi.

In contextul in care dezvoltatorii imobiliari nu pot vinde nici macar unitatile locative deja construite, semnarea de contracte pentru locuinte inexistente fiind, in acest caz, o fictiune numai buna pentru visatori, interesul crescand al romanului pentru cladirile de factura eco este cu atat mai salutar.

Initial, toti cei care ne abordau declarau ca vor sa faca o diferenta in felul in care traiesc, dar nu au fost dispusi sa faca schimbarea din cauza costurilor mai mari fata de constructiile traditionale. Acum, ca am lansat primul proiect in Bucuresti, am reusit sa vin­dem 70% din locuinte off plan, rezultat care depaseste mult asteptarile noastre. Dupa ce vom finaliza etapa I, nu cred ca vom avea nicio problema in vanzarea celorlalte faze de proiect, deoarece clientul obtine o casa verde, pe bani mai putini, cu costuri de utilizare mai mici, dar cu finisaje mai bune“, spune Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Directiva 20/20/20 a Uniunii Euro­pene aprobata in aceasta primavara sta­bileste exigente clare in domeniul eficientei energetice care ar trebui atinse pana in anul 2020 la nivel european. Indicativul 20/20/20 se traduce prin asumarea de catre toate tarile membre UE a unor actiuni care sa reduca cu 20% consumul de energie si cu 20% emi­siile de CO2 si sa duca la utilizarea a 20% din energia produsa din surse rege­nerabile.

In Romania, aceasta directiva a trecut in mare parte neobservata, iar in sectorul constructiilor, care reprezinta cea mai mare sursa de CO2, singurele actiuni notabile au fost cele care au stimulat montarea de panouri fotovo­l­taice pentru incalzirea apei menajere la locuinte unifamiliale si izolarea blo­curilor vechi de apartamente.

In sectorul construc­tiilor rezidentiale constructia de case verzi este foarte redusa.

Intelegerea noastra despre piata este ca atat timp cat nu exista nici un cost suplimentar, publicul larg are o atitu­di­ne serioasa fata de ideea cladirilor verzi. Cu toate acestea, exista o rezistenta mai degraba istorica fata de casele verzi. Noi am cheltuit resurse in ultimii trei ani incercand sa dezvoltam un produs care sa ne permita sa oferim o solutie pentru constructii sustenabile la un cost accesibil pe piata locala. Din acest punct de vedere astazi nu mai exista nicio scuza pentru a nu construi cladiri verzi. Totusi, sa schimbi mentalitatea in Roma­nia este cel mai dificil lucru“, a mai spus Andrew Prelea.

Publicul larg prefera vechile tehnologii in constructiile rezidentiale, si la fel de greu se modifica si modul de gandire al specialistilor.

Ceea ce oamenii trebuie sa invete este ca in cazul caselor se aplica aceleasi criterii ca si la autovehicule. Masinile noi consuma de doua-trei ori mai putina benzina, sunt mai sigure si mai rapide fata de masinile vechi. Totodata, raportat la veniturile clientilor sunt si mai ieftine fata de masinile din generatii anterioare. Tehnologiile in domeniul constructiilor au facut progrese similare in domeniul eficientei, sigurantei si longevitatii in exploatare si trebuie sa fie puse in apli­care si aici, in Romania“, a adaugat An­drew Prelea.

Sursa: Financiarul.com

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *