Cine reabiliteaza cladirile deteriorate

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Guvernul a initiat, relativ recent, un proiect de reabilitare a cladirilor cu fatade problematice. Pentru a-si mentie reputatia de institutie cu o apetenta crescuta si crescanda pentru controversa, Guvernul a decis sa oblige “proprietarii de fatade” periculoase pentru public sa plateasca lucrarile de reabilitare din buzunarele proprii.

Argumentele pro si contra, livrate cu insistenta si multa furie, s-au coagulat in jurul centrului nevralgic al proiectului, si anume imposibilitatea celor mai multi proprietari de astfel de cladiri de a suporta costurile lucrarilor de reabilitare.

Cu toate ca reprezentantii Guvernului au conceput o strategie prin intermediul careia proprietarii cu venituri mici si foarte mici pot solicita ajutor financiar partial sau integral din partea primariilor, Plenul Senatului a respins, in cele din urma, proiectul.

Un alt punct nevralgic al acestui proiect, in principiu de bun augur, este cel legat de modul in care se fac evaluarile si se aleg cladirile care au nevoie de reabilitare.

Se pare ca responsabilitatea se va plasa, in cazul in care proiectul va fi, in cele din urma, aprobat, pe umerii autoritatilor locale. Acestea vor evalua cladirilor si vor trimite notificari proprietarilor, pentru a-i informa despre obligatiile revenite. Cu alte cuvinte, responsabilitatea va pica exclusiv pe umerii proprietarilor, care vor “avea libertatea” de a se ocupa de lucrari de la a la z, autoritatile devenind, astfel, doar vectori de informare.

Chiar daca proiectul a fost respins de Plenul Senatului, actul normativ va intra, in cel mai scurt timp posibil, in dezbaterea Camerei Deputatilor, unde va fi, cel mai probabil, aprobat fara prea multe impedimente.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *