Ce spun expertii despre viitorul pietei imobiliare din Romania

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cu siguranta v-ati intrebat nu o singura data cand si cum isi va reveni piata imobiliara. Cu toate ca diverse voci mai mult sau mai putin avizate sustin sus si tare ca marele blocaj a fost depasit, si ca suntem in sfarsit pe drumul cel bun, realitatea pare sa fie mult diferita fata de ce aleg oficialii sa ne prezinte in mai toate discursurile publice.

Chiar daca optimismul este, in esenta, benefic in orice aspect al existentei noastre individuale, sociale, culturale, si economice, un optimism iresponsabil poate fi nociv pe termen lung. Iata de ce este atat de important ca realitatea sa fie privita in fata, indiferent de starile pe care le poate provoca o astfel de analiza obiectiva.

Ignoram in cazul de fata toate strategiile de manipulare folosite pentru a induce in eroare potentialii clienti si pentru a stabili, astfel, coordonatele false ale unui numar limitat de tranzactii. Ne referim strict la necesitatea unei analize corecte, obiective si completamente nepartinitoare.

Specialistii in imobiliare, sau cel putin specialistii care prefera sa nu se mai autoamageasca la nesfarsit, sustin ca piata din Romania isi va reveni abia in momentul in care potentatii financiari vor decide sa deblocheze proiectele majore.

Mai mult decat atat, piata imobiliara va inregistra cresteri semnificative abia dupa ce potentialii clienti isi vor da seama ca au o putere de cumparare substantiala, moment care va declansa un boom considerabil.

Este, insa, de la sine inteles faptul ca piata imobiliara nu functioneaza separat de intregul context economic, si ca o resuscitare autentica este posibila doar in cazul unei iesiri din recesiune la nivel macro-economic.

“Piata imobiliara nu este punct de reper al iesirii din criză. Pentru a incepe o revenire a pietei imobiliare, trebuie sa fi iesit din recesiune de 2-3 ani. Alocarea de fonduri pentru acest segment se va face după ce vor fi rezolvate probleme mai importante”, a declarat Cristian Erbaşu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii. “In plus, mai sunt si consecintele din ultimii cinci ani: sunt case foarte mari care nu sunt utilizate si sunt o povara pentru proprietari prin cheltuielile de intretinere, prin impozite, care daca vor fi majorate, va fi si mai greu. Greu este sa construiesti si case ieftine, pentru ca proprietarii au cumparat trenurile la preturi mari. Va mai dura un pic pană se vor aseza lucrurile.”

In aceeasi ordine de idei, Dinu Patriciu a declarat recent ca piata imobiliara nu va fi repusa pe picioare cat timp este sustinuta exclusiv de cresterea conjuncturala a exporturilor. De aceeasi parare este si Martin Slabbert, CEO New Europe Property Investments.

Asher Lax, directorul de vânzări al dezvoltatorului Adama, a declarat, insa, ca viitorul nu este chiar atat de dramatic. Piata imobiliara va inregistra, astfel, o crestere semnifiativa pe sectorul rezidential, crestere care va da startul, in timp, unei redresari de proportii a intregii piete imobiliare.

Situatia nu este iremediabila. Chiar daca piata imobiliara este mult prea instabila pentru a se putea concepe si pune in aplicare planuri pe termen lung si mediu, se pot demara proiecte cu bataie scurta, proiecte care vizeaza, in principiu, rezolvarea unor probleme imediate.

Piata imobiliara din Romania este mult prea fluctuanta pentru a se putea specula responsabil si eficient in marginea ei. Se pot emite judecati de valoare, si se pot face predictii care mai de care mai colorate, insa adevarul este ca, cel putin deocamdata, nu stim in ce directie o va lua dinamica imobiliara in urmatorii 3-4 ani.

Va anuntam de pe-acum ca opiniile dumneavoastra sunt foarte importante pentru noi. Blogul nu este doar un vector de informare, este si un spatiu al comunicarii. Iata de ce va rugam insistent sa va implicati activ, si sa va exprimati liber si cu incredere opiniile in legatura cu variile subiecte propuse.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *