Ce fel de Locuințe Preferă Tinerii?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

În România, tinerii nu se grăbesc să plece din casele părintești pentru a se muta la casele lor. Ne-am întrebat dacă acesta este un fenomen general la nivel european sau ține mai degrabă de factori social-culturali? Și atunci când își cumpără prima lor casă, ce fel de locuință preferă? 

Conform statisticilor furnizate de Eurostat, în România tinerii nu se grăbesc să plece din casa părintească decât după vârsta de 25,6 ani în cazul femeilor, și 30,5 ani în cazul bărbaților. Iar procentul tinerilor, cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, care mai locuiau cu părinții în 2019 era de 40,9% (în scădere altfel de la 45% în anul 2015). 

La nivel european, tinerii între 25 și 34 de ani locuiesc cu părinții: mai puțin de 10% în țările nordice, precum Danemarca (3,2%), Finlanda (4,7%), și Suedia (6,0%), și mai mult de jumătate din ei în țări balcanice precum Croația (59,7%), Slovacia (57%) și Grecia 56%). 

Atunci când se mută în cele din urmă de acasă, fie pentru că vor să-și întemeieze o familie sau se hotărăsc să ia viața în piept pe cont propriu, tinerii caută un spațiu locativ confortabil, fiind atenți la două criterii – preț și zonă.

Își doresc zona cea mai bună la prețul cel mai mic, ca mai apoi să realizeze că trebuie să facă un compromis în ceea ce privește sau zona sau prețul. 

Tinerii mai sunt atenți la mijloace de transport și grădinițele și școlile din zonă. Am documentat preferințele acestei categorii de cumpărători, denumiți și first home buyers pentru a le înțelege mai bine motivațiile și preferințele și pentru a-i putea deservi mai bine. 

Tinerii – clienții predilecți ai băncilor

Unul din motivele pentru care tinerii părăsesc atât de târziu casele părintești ar putea fi legat de finanțe. Cei mai mulți cumpărători de locuințe cu credite imobiliare din România sunt tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, potrivit unei statistici ai BCR. Aceștia au reprezentat 83% din cumpărătorii celor aproximativ 9.000 de locuințe intermediate de către BCR din anul 2019. 

Este de la sine înțeles că pentru a accesa un credit ipotecar sau programul  Noua Casă, ai în primul rând nevoie de venituri consistente. Altfel, pentru un apartament cu 2 camere de 70.000 euro, luat pe 30 de ani, cu un avans de 5%, rata lunară este de 1.673 lei, ai nevoie de un venit minim de 3.717 lei net.

În același timp pentru același apartament de 70.000 euro, luat pe 20 de ani, cu un avans de 5%, rata lunară este de aproximativ 2.074 lei, iar salariul minim net acoperitor trebuie să fie de 4.600 lei. Cu cât avansezi în vârstă, scade așadar perioada pentru care poți lua creditul și respectiv crește rata și venitul minim necesar. 

Apartamente cu 2 camere

Deci pentru a pleca de acasă, tinerii au nevoie de venituri, dar și de un motiv serios, cum ar fi cel de a-și întemeia o familie. O mare parte din ei stau mulți ani cu chirie înainte să cumpere. De aceea, vor prefera nu garsonierele sau studiourile, cum ar fi de așteptat, ci direct apartamentele cu 2 camere sau 3 camere, fie că o cumpără pentru nevoile lor imediate sau cele din viitor. În marile orașe, cel puțin, mai mult de 50% dintre imobilele vândute sunt apartamente  cu două camere. 

Apartamente  noi

Tinerii sunt interesați în principal de apartamentele noi, acesta fiind și motivul pentru care sunt principal target al dezvoltatorilor imobiliari și al băncilor. Atunci când nu țin neapărat la zonă, se orientează către complexele rezidențiale în plină dezvoltare mai îndepărtate de centru, sau spre zonele cu prețuri mai mici. 

Pe de altă parte, mulți dintre cei care își vând locuințele vechi vor, de asemenea, să achiziționeze apartamente noi, adăugând diferența de preț. Dat fiind ofertă bogată a dezvoltatorilor de pe piață, aceștia au de unde alege.

Locuințe cu open-space

O altă preferință a tinerilor sunt apartamentele cu open space-uri. Spre deosebire de părinții și bunicii lor, pentru care bucătăria era important să fie închisă (din cauza mirosului), tinerele familii vor să petreacă mai mult timp împreună, și-și construiesc relațiile în jurul interacțiunilor în familie.

Acest tip de interacțiune dintre membrii casei au nevoie planuri flexibile și deschise, care să încorporeze bucătăria, sufrageria și zona de luat masa într-o singură încăpere. 

Spațiu pentru birou de acasă

Tinerii cu salarii bune, care muncesc în corporații, în clădiri cu spații de birouri moderne, își doresc, de cele mai multe ori,  să-și recreeze spațiul de muncă de la birou și acasă. 

Așadar, mulți cumpărători caută în locuințele pe care le vizionează un spațiu dedicat de unde pot lucra sau da telefoane în timpul zilei. Sunt la mare căutare locuințele cu spațiul flexibil ce poate fi transformat cu ușurință într-un birou.

Spații verzi

Nu în ultimul rând, tinerii apreciază mult spațiile verzi și caută locuințe situate în apropiere de parcuri sau în zonele cu multă verdeață, aerisite, unde să se poată relaxa după o zi lungă de muncă sau unde pot petrece mai mult timp în aer liber cu copiii. 

Suburbii

Mai multe studii ne arată că tinerii (57% dintre ei) nu sunt deranjați de ideea de a locui în suburbii, acolo unde pot avea mai multe spații verzi sau o curte cu grădină. Pentru asta sunt dispuși să sacrifice chiar câteva ore pe zi în trafic doar pentru a avea oaza lor personală de liniște, la o distanță cât mai mică de oraș, dar clar în afara orașului. 

****

Dacă te regăsești în această categorie de cumpărători – first home buyers, contactează agenții Blitz. Noi îți putem găsi multe oferte care să corespundă criteriilor tale – de la apartamente în complexe rezidențiale noi în zone mai îndepărtate de centru sau periferii, la apartamente la prețuri bune situate în blocuri vechi în zone centrale, în apropiere de spații verzi și mijloace de transport în comun.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *