Millennials și generația Z – ce fel de joburi își doresc tinerii în 2022?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Mai mult de jumătate dintre tinerii generației Z și Millennials pun accent din ce în ce mai mare pe un plan de dezvoltare profesională bine pus la punct, iar 25% își doresc un job într-un mediu stabil, ne spune raportul HR Review & Trends – Ejobs, ediția 2022 – Ce a fost, ce este și ce va urma pe piața muncii

Cine sunt acești potențiali candidați și care este atitudinea lor vizavi de muncă, în 2022?  

Generația Z (născuți între 1997 și 2012) și Millennials (născuți între 1981 și 1996), sunt familiarizați cu internetul și social media, dar nu sunt neapărat digitali.

Și dacă generația Z tinde către cumpătare și evită riscurile în comparație cu milenialii, atât unii, cât și alții își doresc o mai mare flexibilitate la locul de muncă. Ce ne arată concret datele, vă spunem în cele ce urmează.

Ce fel de joburi își doresc tinerii? 

Raportul despre trenduri realizat de platforma de recrutare ejobs.ro confirmă teoriile experților în psihologie demografică. Potrivit acestui raport, generația Z la locul de muncă: 

  • 59% apreciază un plan de dezvoltare profesională bine pus la punct
  • 56 % pun preț pe salariul oferit 
  • 37% își doresc o atmosferă plăcută la job 
  • 33% sunt tentați de un job part-time 
  • 24% își doresc un job stabil 
  • 24% apreciază flexibilitatea la locul de muncă 
  • 21% ar fi interesați de un job remote

Vedem prin urmare, apetența tinerilor tot mai mare pentru joburi flexibile, part-time și remote, precum și o atmosferă plăcută la job. Această tendință se va păstra cu siguranță și în 2022. 

Așteptările salariale ale tinerilor 

S-au schimbat cumva și așteptările salariale ale tinerilor după pandemie? Potrivit raportului, dacă înainte de pandemie angajatorii se plângeau frecvent că tinerii vor salarii peste bugetele lor, și cu beneficii peste măsură, în pandemie așteptările lor au devenit mai realiste. 

  • 30% vor accepta un salariu entry-level de 2.000-2.500 lei
  • 16% vor cere un salariu de 3.000 de lei 
  • Și 8% vor un salariu pentru început mai mare de 3.000 de lei. 

Deloc rău pentru niște tineri crescuți de millenniali. Se pare că știu să pornească de la bază și depun eforturi susținute ca să crească pentru a ajunge acolo unde își doresc. 

Mai vor tinerii să emigreze?

Vestea bună care derivă din raport e că tot mai puțini tineri își doresc să plece la muncă în afară. Tendința a prins contur deja în 2020. Interesul românilor pentru joburi în străinătate a ajuns la un minim istoric.

În 2021 s-au strâns doar 1,3% din totalul de aplicații pentru joburile din străinătate, după ce în 2020 acestea au fost de 1,7%, și de 2,9% în 2019. Vedem o descreștere progresivă a interesului de a munci în străinătate. 

Valurile pandemice, unul după altul, teama de a nu rămâne fără job într-o țară străină, și nevoia de a fi aproape de familie au dus la acest trend descendent în ceea ce privește joburile din afară. 

Munca remote, o tendință din ce în ce mai puternică

După ce am fost nevoiți să muncim în mare parte de acasă în 2020, mulți dintre noi ne-am dorit să continuăm această practică și în 2021. Interesul pentru joburile remote este în creștere și nu dă semne că s-ar opri odată cu pandemia. Partea bună e că și angajatorii au înțeles nevoia de flexibilitate a angajaților, prin urmare ofertele de joburi la distanță au ajuns la un maxim istoric! 

6,3% din totalul de joburi noi în 2021 au fost remote, în creștere față de 2020 când au fost de 4,8% și față de 2019 când au reprezentat 1,3% din oferta totală de locuri de muncă. Cât privește interesul candidaților pentru astfel de joburi, acestea au atras 11,1% din aplicanți, în creștere de la 7,5% în 2020 și de 1,4% în 2019!

Perfect explicabil de ce tinerii nu mai visează să plece în străinătate.De ce să mai pleci într-o altă țară străină când poți munci de acasă? 

Cele mai multe aplicări per candidat, în vânzări

Joburile pentru care s-au depus cele mai multe aplicări în 2021 au fost în departamentele:

  • Vânzări
  • Relații cu clienții
  • Logistică
  • Secretariat
  • Contabilitate

Cei mai persistenți au fost candidații care au aplicat pentru joburi în domeniul vânzărilor – cu câte 15 aplicări în medie, apoi cei interesați de Relații Clienți cu câte 9 aplicări în medie per candidat. 

Pentru joburi Administrative, Logistică, Back Office și Contabilitate – platforma a monitorizat în medie 7 aplicări per candidat. 

Printre domeniile cu cele mai puține aplicări au fost: Arhitectura, Medicina veterinară, Cercetare – Dezvoltare, Traduceri, Agricultură, Design interioare, Design vestimentar – acestea au avut sub 3 aplicări în medie per candidat. 

În aceste domenii fie nu există oportunități suficiente, fie prezintă mai puțin interes, fie nu există suficienți candidați calificați.

Cei mai activi pe piața muncii sunt tinerii de 25-35 de ani

În 2021, cei mai activi candidați, în funcție de vârstă, au fost cei din categoria 25 – 35 de ani, urmați de cei din grupa 18-24 ani. Așadar, tinerii sunt cei mai activi pe piața muncii în căutare continuă de oportunități de muncă. 

Pe de altă parte, geografia celor mai interesați candidați s-a prezentat astfel – București este în topul căutărilor de joburi (cu 25,31% din aplicanți), urmat de Cluj-Napoca (cu 6,98%) pe locul secund, apoi de Timișoara (5,92%), Brașov (5,76%) și Iași (5,41%). Iașiul a căzut pe locul 5, după ce cu un an înainte se situase pe locul 3, Brașovul a urcat pe 4, iar Timișoara a ajuns pe locul 3. Iată, deci, vedem și câteva repoziționări la nivel de orașe. 

Dacă și tu îți dorești o carieră în vânzări, Blitz este într-un proces de recrutare continuă și de extindere în peste 11 orașe din România, inclusiv București și reședințele de județ. 

Domeniul imobiliar va fi la mare căutare în 2022 pentru că îndeplinește criteriile căutate de majoritatea candidatilor: program flexibil și câștiguri financiare pe măsura implicării. 

Contactează-ne, trimite-ne un CV și vino să afli cum vânzările în domeniul imobiliarelor pot  pune bazele unei cariere în care vrei să performezi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *