Cât costă să construiești o casă la roșu în 2022?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Să cumperi o casă nouă gata construită sau să-ți construiești casa în regie proprie? Dacă ai un teren construibil sau ești în căutarea unui astfel de teren, vei vrea să știi care sunt costurile pieței și la cât ar putea ajunge investiția în anul 2022. 

Noi am inspectat piața și avem făcut niște estimări aproximative, iar ca etalon am luat o casă standard, de 100 de mp. 

Când e vorba despre bugetul unei case noi,  bugetul se împarte în trei categorii: A – cheltuieli cu obținerea autorizației și proiectul construcției, M – costuri de materialele de construcţie şi M – prețul manoperei. 

Dacă mai adaugi la acest buget și un 20% pentru Neprevăzute din valoarea întregului proiect poți spune că pornești la drum cu niște așteptări realiste.  

Cât mai costă să construieşti o casă în 2022

Dacă ai deja terenul, primul pas este să te ocupi de documentele necesare construirii locuinţei.

Certificatul de Urbanism

În primul rând, vei avea nevoie de certificatul de urbanism, în care se specifică regulile zonei cu privire la construcţia unui imobil. Acesta nu ține loc de autorizație de construcție, dar îți spune ce acte mai trebuie să aduci la primărie, pentru a putea demara construcția. 

Pe baza acestui document vei putea merge mai departe cu proiectul casei. Pentru o casă de 100 de mp, certificatul de urbanism costă până în 50 de lei.  

Proiectul Casei 

Următoarea ta preocupare după certificatul de urbanism este proiectul casei, care pentru o casă de 100 mp costă în jur de 4.500 – 6.000 de lei. În aceşti bani sunt incluse proiectul de autorizare (D.T.A.C. – Documentaţie Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire) şi proiectul tehnic si detalii execuţie (PTh şi DE) pentru structura de rezistenţă, arhitectură și instalaţii.

Îl  poți lua de pe site-uri de specialitate (cum ar fi ideicase.com) sau îți poți construi un proiect de casă al tău la un birou de arhitectură. 

De la proiect pleacă totul, inclusiv prețurile la materiale și manopera, și din această fază vei ști aproximativ și care va fi costul final al construcției.

Cadastru

Urmează apoi cadastrul, care se calculează pe baza valorii înscrise în acte şi pe ridicarea topografică, care costă în jur de 800 de lei. 

Branșamente 

Avizele şi acordurile de amplasament costă şi ele câteva mii de lei. Vei avea nevoie de proiecte și avize pentru electricitate, gaze, alimentare cu apă și canalizare, salubritate etc. 

Așadar costurile de început: 

  • Certificatul de Urbanism – 50 de lei
  • Proiectul Casei – 6.000 de lei
  • Cadastru – prețul variază în funcție de valoarea casei
  • Ridicarea topografică –  800 de lei
  • Studiu geotehnic al terenului care stabilește dacă terenul este sigur pentru construcții  – 1.000 de lei. 
  • Avize și acorduri de amplasament – prețul variază în funcție de zonă;

Costurile menționate sunt valabile pentru București și pot varia. Cheltuielile cu actele necesare demarării construcției reprezintă aproximativ 5% din totalul investiției.

Materialele de Construcție

Pentru o casă de 100 de mp, costul materialelor, potrivit specialiștilor în construcții, ajunge la aproximativ 35.000 – 40.000 de Euro, însă costul poate fi chiar dublu, dacă îți dorești o casă eficientă din punct de vedere energetic.

În principal e de urmărit prețurile materialelor grele cum ar fi: beton, fier, cărămidă și lemn. Vezi care sunt prețurile acestora în 2022:

  • Beton: 400 lei pe mc (pentru fundație și suprastructură)
  • Fier: 4,8 lei pe kc
  • Cărămidă: 400 lei pe mc
  • Lemn: 1.400 lei pe mc

Manopera 

Pentru manoperă, trebuie să negociezi cu meseriaşii preţul pe mp, prețul variază de la 65 de euro pe mp la 250 de euro pe mp. 

Recomandăm să închei un contract cu o firmă de construcţii, chiar dacă vei plăti în plus TVA, dar astfel te asiguri că meseriaşii nu te lasă cu casa neterminată, în plus îți garantează calitatea construcției.  

Mai adaugă la această etapă și branșamentele efective la electricitate, apă, canalizare și gaze, care costă aproximativ 5.000 de euro.

***

În concluzie, suma necesară construirii unei case de 100 de mp este de aproximativ 350.000 de lei, sau în jur de 70.000 de euro. Dacă mai adaugi la acest buget cheltuielile neprevăzute de 20%, ai deja alte costuri, dar măcar ai siguranța că poți face față unor majorări de prețuri peste noapte. 

Când ai gata casa la roșu, mai ai o etapă – finisajele – alte cheltuieli și alte bugete. În general se estimează că acestea ar mai ridica costul proiectului cu încă 10% din preț. Și astfel ajungi la un preț total de 92.000-95.000 de Euro pentru o casă de 100 mp. 

Să cumperi sau să construiești o casă în regie proprie? Având toate cifrele în față, poți deja face o alegere și decizie personală.

Blitz îți poate prezenta atât terenuri construibile în intravilan, cât și case gata construite în faza de nefinisat sau semifinisat, cât și case la cheie! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *