Cât costă să construiești inteligent o casă la roșu în 2023?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Odată cu creșterea prețurilor la imobile, în special la case, tot mai mulți oameni sunt tentați să-și vândă apartamentele pentru a-și construi o casă în regie proprie, având în vedere multiplele avantaje pe care le are locuitul într-o casă cu curte.  

În acest articol contabilizăm costurile construcției unei case pe care orice curajos, care vrea să-și construiască o casă în regie proprie, ar trebui să le ia în calcul, pentru a le putea compara apoi cu prețurile la casele gata construite, de vânzare de pe piață.  

Ești pregătit să-ți schițezi primul tău buget de cheltuieli pentru proiectul de casă? 

Primul aspect pe care îl ai de luat în considerare este terenul pe care se va construi casa. 

Pentru construirea unei case de 100 de metri pătrați, specialiștii recomandă să deții în proprietate un teren de cel puțin 300-400 de metri pătrați, pentru a permite atât construcția casei, cât și crearea unei zone verzi, a unei alei de acces și a unui spațiu de parcare. 

Prețul unui metru pătrat de teren construibil în marile orașe din România poate varia semnificativ în funcție de locație și de zona în care se află terenul. 

În medie, conform indicelui Blitz, prețurile pentru terenurile construibile din București au scăzut în luna martie 2023 de la 149 de Euro pe mp la 136 de Euro pe mp, pot însă să difere în funcție de zona și de cerințele specifice ale proiectului. Iar în Cluj, prețul mediu pentru un metru pătrat de teren construibil a scăzut de la 90 la 70 de Euro pe mp. 

Pentru achiziția unui teren, așadar vei avea nevoie de un buget mediu de 28.000 de Euro în Cluj (în zone mai puțin centrale) și de 54.500 de Euro în București. 

Vezi în acest material video sfaturi despre cum să-ți construiești o casă în mod inteligent și la ce detalii să fii precaut: 

Certificat de urbanism și autorizația de construire

Înainte să-ți vezi visul cu ochii pe niște schițe de proiect și într-un filmuleț 3D, ocupă-te prima dată de obținerea autorizațiilor necesare construcției.

În primul rând, vei avea nevoie de certificatul de urbanism, în care se specifică regulile zonei cu privire la construcţia unui imobil. Acesta nu ține loc de autorizație de construcție, dar îți spune ce acte mai trebuie să aduci la primărie, pentru a putea demara construcția. 

Pe baza acestui document vei putea merge mai departe cu proiectul casei. Pentru o casă de 100 de mp, certificatul de urbanism costă până în 50 de lei.  

Proiectul Casei 

Următoarea mutare de pe tabla de șah în construcția unei case este alegerea celui mai important coechiper al tău, arhitectul care îți va proiecta casa. 

Proiectul casei pentru o casă de 100 mp te costă în jur de 4.500 – 6.000 de lei. În aceşti bani sunt incluse proiectul de autorizare (D.T.A.C. – Documentaţie Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire) şi proiectul tehnic si detalii execuţie (PTh şi DE) pentru structura de rezistenţă, arhitectură și instalaţii.

Planul și designul casei trebuie să-ți satisfacă nevoile și preferințele individuale, dar și să asigure conformitatea cu reglementările locale și naționale privind construcțiile.

Așadar, asigură-te că iei în calcul toate elementele, de la numărul de camere și băi, zona de joacă pentru copii și spațiul pentru munca de acasă, la locul de luat masa care trebuie să fie suficient de spațios pentru a vă găzdui întreaga familie în creștere! 

De la proiect pleacă totul, inclusiv prețurile la materiale și manopera, și din această fază vei ști aproximativ și care va fi costul final al construcției.

Urmează apoi cadastrul, care se calculează pe baza valorii înscrise în acte şi pe ridicarea topografică, apoi avizele şi acordurile de amplasament care costă şi ele câteva mii de lei. Vei avea nevoie de proiecte și avize pentru electricitate, gaze, alimentare cu apă și canalizare, salubritate etc. 

În medie, cheltuielile cu actele necesare demarării construcției reprezintă aproximativ 5% din totalul investiției.

Materialele de construcție 

Analizând evoluția prețului fiecărui material din ultimii doi ani, ajungem la concluzia că creşterile preţurilor materialelor de construcţii a fost în medie de 60-80%.

Majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, respectiv al transportul, precum și criza materiilor și stocurile scăzute la materii prime au fost cei trei factori care au generat creşterea preţurilor.

După doi ani de creșteri, prețurile materialelor se stabilizează, dar incertitudinea energetică și creșterea ratelor dobânzilor țin ridicate costurile proiectelor.

Ce prețuri sunt de luat în calcul la bugetarea unei construcții?

Pentru o casă de 100 de metri pătrați, consumul de materiale poate varia în funcție de proiectul specific și de tipul materialelor folosite. În general, se estimează că sunt necesari aproximativ 70-80 de metri cubi de beton, 20-30 de metri cubi de zidărie și 5-7 tone de oțel pentru o casă la roșu. 

Cât despre prețuri, acestea au crescut și în anul aceasta. Cele mai mari creșteri le vedem la cărămidă, pavaje și panouri tip sandwich. Potrivit unei platforme de materiale de construcție, cărămida costă 11 lei bucata, un preț cu 25% mai mare față de anul trecut.

Prețul pavajelor este de 46 lei pe metru pătrat, cu o creștere de peste 20% față de anul trecut, iar panourile tip sandwich costă peste 130 lei metru pătrat, mai mult cu aproape 24% față de tariful din 2022.

Scumpiri sunt și pentru țeava rectangulară și țigla metalică, diferențe de aproape 19% și, respectiv, 9% față de tariful din 2022.

În schimb, oțelul beton este cu aproximativ 10% mai ieftin față de anul trecut, iar tariful OSB-ului a scăzut cu mai mult de un sfert.

În concluzie, analiza realizată de o platformă online de vânzare a materialelor de construcții indică un costul materialelor de construcție pornește de la 80.000 euro pentru construcția unei case în regie proprie, de aproximativ 100 m². 

Costurile pot crește cu până la 30-40% în funcție de materialele utilizate, dacă îți dorești o casă eficientă din punct de vedere energetic.

Manopera 

Pentru manoperă, trebuie să negociezi cu meseriaşii preţul pe mp, prețul variază de la 65 de euro pe mp la 250 de euro pe mp. 

Recomandăm să închei un contract cu o firmă de construcţii, chiar dacă vei plăti în plus TVA, dar astfel te asiguri că meseriaşii nu te lasă cu casa neterminată, în plus îți garantează calitatea construcției.  

Mai adaugă la această etapă și branșamentele efective la electricitate, apă, canalizare și gaze, care au prețuri pornind de la 6.000 de euro.

Cât poate sa dureze construcția unei case?

Sfatul celor cu experiență în construcția de case în regim propriu este să gândești construcția casei ca pe o afacere, cu un business plan cu etape și lucrări clare, un buget de costuri și o marjă apreciabilă de neprevăzut.

Ia în calcul și durata de timp pe care va trebui s-o petreci pe șantier, cel mai probabil următorii 2-3 ani, și necesarul de timp în care să te ocupi de toată aprovizionarea și recepția de materiale și lucrări. Din această perspectivă construcția unei case poate fi un job part-time! 

***

În concluzie, suma necesară construirii unei case de 100 de mp este de aproximativ 115.000 de euro, fără prețul terenului. Mai adaugă la acest buget cheltuielile neprevăzute de 20%, pentru a avea siguranța că poți face față unor majorări de prețuri peste noapte. 

Când ai gata casa la roșu, mai ai o etapă – finisajele – alte cheltuieli și alte bugete. În general se estimează că acestea ar mai ridica costul proiectului cu încă 10% din preț. Și astfel ajungi la un preț total de 126.000 de Euro pentru o casă de 100 mp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *