Cât costă renovarea unui apartament și ce presupune?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ai vizionat apartamentul și ți-a plăcut zona, cu multă verdeață și cu școli și grădinițe în apropiere, nu foarte departe de un parc. La fel și compartimentarea eficientă a apartamentului, cu două spații de depozitare foarte încăpătoare. Dar cel mai mult ți-a surâs prețul apartamentului, sub prețul pieței! Și știi care e vestea cea mai grozavă? O rată la apartament mai mică decât chiria!

Doar că … și aici începe să fileze beculețul roșu, apartamentul necesită o renovare completă! Trebuie să schimbi tot: să dai jos toată gresia și faianța, să scoți parchetul scorojit, să schimbi radiatoarele și ușile vechi, să refaci instalația electrică și să schimbi toată țevăraia, cada și chiuveta.

Într-un cuvânt, trebuie să faci un remake total al apartamentului și asta te sperie. Oare nu e mai avantajos să cumperi un apartament cu 10.000 de Euro mai scump dar care să nu necesite o investiție atât de consistentă din prima?

Citește mai jos ce implică o renovare, te va ajuta să reduci considerabil stresul și îngrijorările legate de achiziția apartamentului și îți vei privi din nou cu speranță și entuziasm proiectul ”casa de vis”.

De ce să renovezi?

Un proiect de renovare este singurul mod de a obține casa visurilor tale, iar rezultatul întregului proces poate fi unul pe măsura investiției. Casa renovată îți va reflecta întocmai gusturile, personalitatea și viziunea ta despre ce înseamnă pentru tine „acasă”, deoarece va fi croită exact pe nevoile tale și ale familiei tale.

Dar asta presupune să faci o investiție substanțială.

Și, totuși, nu ar fi mai bun un apartament gata renovat?

Mulți proprietari renovează apartamentele înainte de a le vinde, pentru a le creștere valoarea. În afară de faptul că finisajele nu sunt de cea mai bună calitate, un apartament gata renovat nu va fi fix pe gustul tău. Va trebui să faci compromisuri și să accepți alegerile altcuiva, posibil bune, posibil dezastruoase.

Avantajul unui apartament renovat e că te poți muta imediat, dezavantajul este că în timp vei dori oricum să-l renovezi și să modernizezi finisajele. Deci nu ai cum să scapi de cheltuială și deranj!

Așadar, în ce te bagi atunci când spui “DA” unei renovări complete? Uite la ce te înhami. Costuri în funcție de gusturile și preferințe tale și lucrări complexe cu durată de până la câteva luni.

Însă atunci când cunoști procesul etapă cu etapă și știi ce implică fiecare, dezvolți capacitatea de a gestiona eficient întregul proces și nu ți se mai pare atât de anevoios și complicat totul.

Începe cu Planul Casei

Primul pas este sa faci o schiță cu măsurătorile exacte ale spațiului – adică releveul. Acesta te poate ajuta la o estimare corectă a lucrărilor de renovare și este întocmit de persoane autorizate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Releveul, printre altele, este și documentul de care ai nevoie pentru accesarea creditului prin programele Prima Casă sau Credit Imobiliar.

Releveul este baza de la care vei porni discuțiile cu contractorii – fie firmă de amenajări interioare, construcții și renovări sau specialiști independenți.

Planul Renovării

Pasul următor va fi să inviți o firmă de renovări pentru expertiza tehnică a apartamentului și planul renovării. În această etapă evaluatorul va identifica toate lucrările de renovare necesare și veți stabili împreună prioritățile. De asemenea, vei afla suma de care ai nevoie pentru o renovare completă, dacă o poți acoperi pe toată deodată, sau dacă ai nevoie de o etapizare în mai multe tranșe.

Bugetul proiectului

În funcție de prioritățile stabilite și costurile manoperei și a materialelor de lucru vei stabili un buget al renovării. La bugetul renovării nu uita să adaugi și bugetul pentru amenajare – mobila pe care o înlocuiești, fie că e mobilier la comandă sau Ikea, decorațiuni interioare, instalațiile sanitare, electrocasnicele noi, etc.

Îți recomandăm pentru estimarea bugetului de amenajări să lucrezi cu o firmă de amenajări care să-ți facă proiectul de design. Tot o firmă de amenajări te poate ajuta cu schițe detaliate pentru mobilierul la comandă.

Îți vom da un exemplu de buget pentru renovarea unui apartament cu 2 camere, într-un bloc vechi, ce necesită o renovare completă:

  • Materiale de construcții (pentru instalații, șape, tencuieli, gleturi, adezivi): ~11.000 Ron
  • Finisaje (gresie, faianță, chit de rosturi, parchet, plintă, folie si praguri): ~13.000 RON
  • Manoperă zugravi: ~5.000 Ron
  • Instalația electrică (manopera, corpuri de iluminat LED, cabluri, doze, siguranțe, prize, întrerupătoare): aprox. 5.500 RON
  • Instalație termică (manopera, țevi, colțuri, calorifere aluminiu, robinete, accesorii): aprox. 3.500 Ron
  • Obiecte sanitare (chiuvete, baterii, lavoare, cazi, rezervoare, vase Wc): aprox. 5.000 RON
  • Ferestre termopan si uși: aproximativ 10.000 Ron
  • Mobila: aproximativ 25.000 Ron
  • Accesorii (draperii, covoare etc): aproximativ 4.500 Ron

Prețurile la manoperă pot să difere în funcție de forma de organizare, serviciile conexe oferite, calitatea garantată, precum și anotimp. Iarna mâna de lucru e mai ieftină, pentru că cererea este mai mică, respectiv în sezonul cald cererea e mai mare și găsești mai greu mână de muncă calificată.

Este mult, este puțin? Poți optimiza costurile alegând materiale mai ieftine, dar totuși de calitate, la cel mai bun raport calitate-preț sau contractori cu prețuri mai bune. Vezi unde poți să faci rabatul, care sunt marjele acceptabile și oprește-te la bugetul pe care îl poți acoperi.

Echipa de Renovare

După ce ai o viziune de ansamblu asupra proiectului – ce trebuie făcut și cât costă, mergem în etapa următoare – cine va face lucrarea.

Dacă te decizi să te implici personal în renovare, ia în calcul timpul pe care îl poți aloca proiectului, abilitățile și cunoștințele de care dispui, plus experiența în desfășurarea unor astfel de lucrări, uneltele la dispoziție și ajutorul pe care poți miza. Sfatul celor care fac asta pe cont propriu este să nu te apuci de renovare, dacă nu știi cu ce se ”mănâncă”. Mergi pe variante mai sigure – apelează la specialiști!

Te poți limita la a coordona lucrările sau poți colabora cu o firmă de amenajări care oferă toate serviciile și tot ei pun la dispoziție un șef de șantier care să coordoneze lucrările propriu-zise – demolări și evacuări de moloz, construcții grosiere și tencuială pereți, montare faianță, parchet, instalații electrice, instalație sanitară, montare uși și ferestre termopan.

Dacă angajezi o firmă de renovări cere o ofertă de preț și detalii despre modul de lucru. Serviciile de renovări sunt foarte bine organizate pe diverse platforme cum ar fi necesit.ro, homerun.ro, sau daibau.ro.

Lucrările de Renovare

Nu o să-ți povestim aici despre lucrările de renovare, ne-ar trebui prea mult spațiu ca să acoperim totul. Presupunem însă că ai ales să lucrezi cu niște profesioniști, iar tu trebuie să deții doar informații minime despre ce se întâmplă pe șantier astfel încât să-ți poți juca competent rolul de client. Documentează-te despre ce presupune fiecare lucrare, de ce materiale au nevoie specialiștii pentru a executa lucrarea, cere-le devizul detaliat, fă achizițiile la timp și cooperează cu șeful de șantier.

De asemenea, verifică bunul mers al lucrărilor, dând chiar o mână de ajutor la propria ta casă. Vrei să știi cum se fac diverse lucrări, fie pentru a te asigura de calitatea lucrărilor, fie pentru a ține o evidență a consumurilor, și a monitoriza atent etapele renovării.

Cum se toarnă o șapă? Ce pregătiri prealabile sunt necesare înainte de montarea gresiei? Cum se pot îndrepta pereții? Cum alegi finisajele? Ce culori să alegi pentru dormitor? Ce presupune construcția unui perete fals? Cum se realizează hidroizolația unei băi? Nu trebuie să știi cum se face și nici nu ai nevoie de abilități în acest sens, dar trebuie să cunoști în mare procesul tehnologic și ce presupune.

Există o multitudine de articole de blog și video-uri pe Youtube care explică toate lucrările în detaliu. Documentează-te și implică-te activ în proces!

Momentul potrivit renovare

Ce mai trebuie să știi despre renovări este că primăvara și vara sunt cele mai potrivite anotimpuri, timpul de uscare va fi mai mic pentru că poți ține geamurile deschise. Iarna, deși mâna de lucru este mai ieftină, timpul de uscare va fi mai lung și apartamentul va trebuie să fie închis și să aibă o sursă de încălzire conformă cu temperatura de uscare a materialelor.

De asemenea, anunță-ți vecinii că renovezi. Conform legii poți face zgomot în afara orelor de liniște 22-8 și 13-14. Totuși asigură-te că nu doarme vreun bebe la 8 dimineața și poate negociezi cu vecinii tăi un program diferit (de ex. să pornești utilaje zgomotoase numai după ora 10 când lumea e plecată la muncă sau prin parc). Fii, așadar, flexibil și în această privință.

În cazul în care planul tău de renovare presupune demolări de pereți, închiderea sau decopertarea balconului și altele, vei avea nevoie de autorizații emise de Serviciul de Urbanism al Primăriei. În baza certificatului de Urbanism și a aprobărilor date de asociația de proprietari în care locuiești, vei putea demara lucrările.

În concluzie

Costul renovării unui apartament depinde foarte mult de finisajele și mobilierul pe care ți le dorești sau chiar de micile detalii de decor cu care vrei să creezi ambianța casei. În medie, o renovare medie ar putea să ajungă până la 10% din prețul de achiziția al apartamentului. Stabilește bugetul la care te angajezi, apoi cere estimări corecte de preț de la diverși contractori.

Comunică cu agentul Blitz exact ce vrei să renovezi și de ce buget dispui, ca să-ți găsească apartamentul care să se încadreze în bugetul de renovare stabilit. În plus te poate ajuta cu recomandări de firme de construcții și renovări cu care să colaborezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *