Cât costă renovarea unui apartament în 2024

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ai fost încântat de apartamentul pe care l-ai vizitat – zona plină de verdeață, școlile și grădinițele în apropiere, și prețul sub piață te-au convins că ai găsit o afacere excelentă. Și ce mai, o rată lunară mai mică decât chiria! 

Dar apoi, se aprinde beculețul roșu: apartamentul necesită o renovare completă. 

Gresia, faianța, parchetul, caloriferele, ușile – totul trebuie schimbat. Instalația electrică și țevile trebuie refăcute, iar baia necesită o intervenție serioasă. 

Ești cuprins de teamă. 

Poate ar fi mai înțelept să investești într-un apartament mai scump, dar care nu necesită o renovare atât de masivă? 

Află mai jos ce implică o renovare și vei putea aborda cu mai puțin stres și îngrijorare achiziționarea apartamentului, revenind cu entuziasm la visul tău de a avea casa perfectă.

De ce să renovezi

Renovarea reprezintă cheia către casa visurilor tale, oferindu-ți posibilitatea de a crea un spațiu care să-ți reflecte cu fidelitate gusturile, personalitatea și viziunea ta asupra conceptului de „acasă”. 

Fiecare aspect al casei poate fi modelat conform nevoilor și preferințelor tale și ale familiei tale, permițându-ți să creezi un mediu perfect adaptat stilului tău de viață și așteptărilor tale.

Desigur, o renovare necesită o investiție semnificativă. Este adevărat. Investiția este un pas obligatoriu pentru a transforma casa într-un spațiu care să te inspire și să te definească pe deplin.

O fi mai bun un apartament gata renovat?

Mulți proprietari aleg să renoveze apartamentul înainte de a-l pune în vânzare, în speranța de a-i crește valoarea. Cu toate acestea, apartamentul renovat de altcineva poate să nu se potrivească cu preferințele tale și să te constrângă să faci compromisuri.

Deși un apartament renovat poate părea o opțiune atrăgătoare pentru mutare imediată, în timp ți-ai putea dori probabil să faci ajustări și să modernizezi finisajele, conform cu gusturile tale. 

Dacă finisajele găsite în apartament sunt pe gustul tău și bugetul de achiziție este potrivit pentru tine, atunci felicitări! Ai găsit casa perfectă! 

Însă dacă iei în calcul achiziția unui apartament mai ieftin, pe care să-l renovezi de la zero, trebuie să fii pregătit cu un buget acoperitor și de lucrări complexe, care pot dura luni de zile. 

Înțelegând procesul pas cu pas și știind ce implică fiecare etapă, vei putea gestiona mai eficient întregul proces și îl vei percepe ca fiind mai puțin complicat și anevoios..

Începe cu Planul 

Primul pas este sa faci o schiță cu măsurătorile exacte ale spațiului, măsurători suplimentare față de cele din RELEVEU. De la acestea vei porni discuțiile cu contractorii – fie firmă de amenajări interioare, construcții și renovări sau specialiști independenți. 

Pasul următor va fi să inviți o firmă de renovări pentru expertiza tehnică a apartamentului și planul renovării. În această etapă evaluatorul va identifica toate lucrările de renovare necesare și veți stabili împreună prioritățile. 

De asemenea,  la acest pas vei afla suma de care ai nevoie pentru o renovare completă, dacă o poți acoperi pe toată deodată, sau dacă ai nevoie de un credit pentru renovare

Bugetul proiectului

În funcție de prioritățile stabilite și costurile manoperei și a materialelor de lucru vei stabili un buget al renovării. 

La  bugetul renovării nu uita să adaugi și bugetul pentru amenajare – mobila pe care o înlocuiești, decorațiuni interioare, instalațiile sanitare, electrocasnicele noi, etc. Îți recomandăm pentru estimarea bugetului de amenajări să lucrezi cu o firmă de amenajări care să-ți facă și proiectul de design. Tot o firmă de amenajări te poate ajuta cu schițe detaliate pentru mobilierul la comandă. 

Materiale de construcții (creștere față de 2023): 

  • Șape, tencuieli, gleturi, adezivi: ~13.000 RON (creștere de ~18%)

Finisaje:

  • Gresie, faianță, chit de rosturi, parchet, plintă, folie și praguri: ~15.000 RON (creștere de ~15%)

Manoperă:

  • Zugravi: ~5.500 RON (creștere de ~10%)

Instalații:

  • Termică: ~4.000 RON (creștere de ~14%)
  • Electrică: ~8.500 RON (creștere de ~9%)

Obiecte sanitare:

  • Chiuvetă, baterii, lavoar, cadă, vas WC: ~11.000 RON (creștere de ~10%)

Ferestre și uși:

  • Ferestre și uși: ~12.000 RON (creștere de ~20%)

Mobila:

  • Mobilier: ~25.000 RON 

Decorațiuni:

  • Draperii, covoare, corpuri de iluminat etc.: ~4.500 RON 

Total estimat: ~118.500 RON 

Vezi aici prețuri orientative: Manopera construcții – Lista de preturi

Această estimare este orientativă și poate varia semnificativ în funcție de factori precum calitatea materialelor alese, complexitatea lucrărilor, locația geografică și negocierile cu meșterii.

Pentru stabilirea bugetului tău de renovări, obține oferte de la mai mulți meșteri pentru a compara prețurile și a alege cea mai convenabilă opțiune.

Este important să realizezi un plan detaliat al lucrărilor și un deviz estimativ pentru a evita cheltuielile neprevăzute.

Poți optimiza costurile alegând materiale mai ieftine, dar totuși de calitate, la cel mai bun raport calitate-preț sau contractori cu prețuri mai bune. Vezi unde poți să faci rabatul, care sunt marjele acceptabile și oprește-te la bugetul pe care îl poți acoperi. 

Echipa de renovare 

După ce ai o viziune de ansamblu asupra proiectului – ce trebuie făcut și cât costă, mergem în etapa următoare –  cine va face lucrarea.

Te poți limita la a coordona lucrările sau poți colabora cu o firmă de amenajări care oferă toate serviciile și tot ei pun la dispoziție un șef de șantier care să coordoneze lucrările propriu-zise – demolări și evacuări de moloz, construcții grosiere și tencuială pereți, montare faianță, parchet, instalații electrice, instalație sanitară, montare uși și ferestre termopan.

Dacă angajezi o firmă de renovări cere o ofertă de preț și detalii despre modul de lucru. Serviciile de renovări sunt foarte bine organizate pe diverse platforme cum ar fi necesit.ro, homerun.ro, sau daibau.ro. 

Lucrările de renovare

Dacă ai ales să lucrezi cu niște profesioniști, informează-te despre ce se întâmplă pe șantier astfel încât să-ți poți juca competent rolul de client. Documentează-te despre ce presupune fiecare lucrare, de ce materiale au nevoie specialiștii pentru a executa lucrarea, cere-le devizul detaliat, fă achizițiile la timp și cooperează cu șeful de șantier. 

Există o multitudine de articole de blog și video-uri pe Youtube care explică toate lucrările în detaliu. Documentează-te și implică-te activ în proces! 

Costul renovării unui apartament depinde foarte mult de finisajele și mobilierul pe care ți le dorești sau chiar de micile detalii de decor cu care vrei să creezi ambianța casei. În medie, o renovare medie ar putea să ajungă până la 10% din prețul de achiziția al apartamentului.  Stabilește bugetul la care te angajezi, apoi cere estimări corecte de preț de la diverși contractori.

Comunică cu agentul Blitz exact ce vrei să renovezi și de ce buget dispui, ca să-ți găsească apartamentul care să se încadreze în bugetul de renovare stabilit. În plus te poate ajuta cu recomandări de firme de construcții și renovări cu care să colaborezi.