Casele de patrimoniu pe timp de criza

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Capitalul arhitectural al Romaniei este, in ciuda preeminetei numerice a imobilelor nule artistic ridicate in perioada comunismului, cu adevarat inestimabil.

Desi acum cativa ani casele de patrimoniu erau cautate, cumparate, restaurate si/sau inchiriate cu o intensitate fasta, criza economica a anulat aproape orice preocupare a romanului pentru valoarea arhitecturala. Iata de ce casele de patrimoniu se afla acum intr-o stare deplorabila.

Unele voci ar putea sustine ca Romania nu s-a dat niciodata in vant dupa proiectele de restaurare arhitecturala a spatiilor urbane cu pondere istorica, si ca multe case vechi de o valoare inestimabila au cazut in desuetudine. Acele voci ar avea, din pacate, multa dreptate, insa intamplarea face ca situtatia de acum sa fie mult mai dramatica decat acum cativa ani.

Daca inainte de criza interesul pentru casele de patrimoniu se manifesta cel putin fragmentar si inegal, acum nu se manifesta deloc. Inainte de criza, vanzarile de case vechi cresteau considerabil in fiecare an, perioada 2005-2007 inregistrand tranzactii in valoare totala de 60 milioane de euro. Acum, dupa efectele dezastruoase ale recesiunii, vanzarile de case de patrimoniu sunt ca si inexistente. Daca inainte de criza o ambasada era dispusa sa plateasca pentru un asemenea spatiu o chirie de 35.000 de euro, acum nu se mai inghesuie nimeni sa cheltuie pentru luxul de a locui sau activa intr-o casa cosntruita in perioada interbelica.

Asa cum era de asteptat, chiar daca preturile acestor case au scazut considerabil, piata locala nu este inca in masura sa reintegreze in circuitul tranzactional astfel de spatii capricioase.

Preturile cerute sunt in functie de zone si de imbunatatiri. De exemplu, noi avem la vanzare o casa in Cotroceni de 590.000 euro, un castel pe Mosilor de 1.250.000 euro, si o proprietate in Primaverii cu 3.500.000 euro. Se poate negocia pretul, dar nu foarte mult. In functie de cum arata casa – daca este foarte degradata si necesita renovari incepand de la consolidare, se discuta si pretul. Cea mai mare reducere a pretului la care am asistat eu a fost de 20%, dintr-un pret de 500.000 euro., a declarat Stefan Nita, director Luxury International.

In cazul unui astfel de imobil, trebuie luate in calcul sumele necesare pentru procesul, de cele mai multe ori inevitabil, de restaurare. Chiar daca durata de viata a imobilului poate fi astfel prelungita considerabil, lucrarile sunt intense, lungi, si implica o serie de cheltuieli suplimentare imprevizibile.

Fundatiile si fatadele trebuie consolidate, tratate, izolate. Daca este nevoie, se pot ranforsa zidurile cu beton armat, se mai pot implementa stalpi si abia apoi putem vorbi despre amenajarea propriu zisa a casei. Este complex, dar daca am un imobil valoros din punct de vedere arhitectural, monument istoric sau o casa frumoasa pe care nu are niciun sens sa o daram, numai asa pot sa rezolv problema., a declarat constructorul Radu Calin.

Pentru a intelege mai bine de ce se evita, in momentul de fata, orice contact investitional cu astfel de case de patrimoniu, trebui sa aruncam o privire peste sumele pe care le implica un proces responsabil de restaurare. Se pare ca, pentru a repune pe picioare o astfel de casa, este nevoie de sume cuprinse intre cateva zeci de mii si cateva milioane de euro.

Mai mult decat atat, investitorii se trezesc, de foarte multe ori, pusi in situatia de a regandi intreaga economie spatiala din interiorul casei.

Una dintre nevoile actuale este nevoia de comunicare intre membrii familiei. Inainte, casele erau gandite automat cu camere pentru personal, servitori, bucatareasă… aceasta este o situatie destul de rar intalnita astazi. La casele vechi, bucatariile sunt usor rupte de partea de zi a casei. Una dintre cele mai des intalnite schimbari la asta se rezumă. Dupa care, baile sunt o alta mare problema – dispunerea lor, numarul lor. De obicei, sunt putine bai in casele vechi. Camerele sunt foarte mari, dar probabil ca nu au spatii de depozitare, putem sa realizam dressinguri, se pot recompartimenta usor cu pereti. Obtinem astfel mai multe bai, putem lega bucataria de living, facem casa sa comunice., a mai declarat Radu Calin.

Atat despre casele de patrimoniu, cel putin deocamdata.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *