Bancile au inasprit conditiile de creditare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Standardele de creditare au devenit mai restrictive in primele trei luni din acest an pentru creditele acordate companiilor si pentru cele destinate achizitiei de terenuri si locuinte pentru populatie, in timp ce in cazul creditelor de consum standardele au fost inasprite marginal. Pentru cel de-al doilea trimestru, bancherii prognozeaza o continuare a inaspririi standardelor de creditare in cazul imprumuturilor ipotecare, in timp ce pentru creditele de consum se anticipeaza mentinerea constanta a cerintelor, arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei.

Astfel, in primele trei luni ale anului cererea de credite s-a mentinut constanta pe segmentul creditelor imobiliare, inregistrand o scadere de o amploare ridicata in cazul creditelor de consum. Pentru cel de-al doilea trimestru al anului, bancile anticipeaza stabilizarea cererii de credite imobiliare si continuarea scaderii, cu o intensitate scazuta, a cererii de credite de consum.

In ceea ce priveste creditele ipotecare, principalul factor care a contribuit la cresterea restrictivitatii standardelor creditarii a fost cel legat de asteptarile privind situatia economica generala, iar in cazul anumitor banci, alti factori (cum ar fi schimbarea strategiei de afaceri in contextul economic actual) au continuat sa aiba un aport la inasprirea standardelor creditarii.

Gradul mediu de indatorare a inregistrat modificari reduse, situandu-se in jurul valorii de 47% in cazul creditelor nou acordate, respectiv 50% la nivelul intregului portofoliu de credite imobiliare.

Bancile au raportat in primele trei luni o cerere constanta de credite imobiliare noi, contrar anticiparilor de reducere a acesteia. Pe termen scurt, institutiile de credit prognozeaza o evolutie similara a cererii de credite destinate achizitiei de terenuri si locuinte.

Pretul locuintelor a continuat sa scada in primul trimestru, trendul descendent fiind asteptat sa se mentina si in cel de-al doilea trimestru.

In cazul cardurilor de credit, s-a inregistrat o crestere marginala fata de perioada precedenta, insa aceasta a fost compensata de o contractie importanta pe segmentul creditelor garantate cu ipoteci.

Pentru cel de-al doilea trimestru al anului, reprezentantii bancilor preconizeaza o scadere usoara a cererii de consum la nivel agregat, determinata in principal de evolutia cererii de carduri de credit. In cazul creditelor garantate cu ipoteci se anticipeaza continuarea scaderii accentuate a cererii.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *