Apartamentele noi: La ce să fii atent și care sunt avantajele pe care ți le oferă

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

”Oază de liniște într-o mare de agitație” cam așa încep descrierile noilor complexe rezidențiale.

Dezvoltatorii promit un mix ideal de locuire – spaţii de recreere verzi și de divertisment amenajate modern și spații de joacă inteligente, alei de acces iluminate și acces securizat în ansamblu, parcare auto pentru rezidenti și vizitatori, terase și grădini pentru apartamentele situate la parter și balcoanele ample tip terasă la etajele superioare.

Iar atunci când nu sunt poziționate periferic, mai oferă acces facil către staţii de autobuz, metrou sau tramvai de mare viteză și multiple alte facilități în vecinătate – școli și grădinițe, supermarketuri, restaurante, clinici, saloane spa, bazine de înot. Sunt un vis devenit realitate!

Noile locuințe par să redefinească însuși conceptul de locuire și ne încurajează să ne dorim ceva mai mult decât apartamentele tip dormitor din perioada comunistă. Atunci când veniturile financiare ne permit, vrem ca locuința să ne definească atât stilul de viață, cât și personalitatea și să ne facă să ne simțim “acasă”.

Care sunt așadar noutățile cu care vin pe piața de locuințe noile complexe rezidențiale?

Suburbii – Mai ieftin?

Datele statistice recente arată că la nivel de București, ritmul de dezvoltare de noi construcții este unul încetinit – de 17% pe an, în timp ce în zonele sale periferice creșterea este de 46%, ceea ce arată migrarea populației către localitățile limitrofe. Cele mai mari suburbii după numărul de locuințe livrate în anii precedenți au fost Popeşti-Leordeni și Bragadiru.

Asistăm la un trend clar de formare a suburbiei, factorul determinant fiind totuși cel legat de preț. Prețurile locuinţelor din oraş sunt şi cu 45% mai mari faţă de cele din suburbii.

Dacă crezi că ți se potrivește o locuință în suburbie, specialiștii Blitz îți recomandă să iei în calcul timpul de deplasare și traficul de pe arterele de ieșire și intrare în oraș, nevoia celui de-al doilea autoturism în familie, respectiv dublarea costurilor cu transportul.

Apartamente în construcție – pro și contra

O altă caracteristică a apartamentelor noi este că sunt puse în vânzare încă din faza de construcție. Ca regulă generală prețurile acestora sunt de 680-720 Euro pe mp spre deosebire de cele finalizate care au un preț de 950-1200 Euro pe mp, dar acest preț mic este condiționat de plata unui avans printr-un ante-contract de vânzare cumpărare care poate să ajungă la 35% din prețul apartamentului.

Un alt avantaj al apartamentelor nefinizalizate este posibilitatea de a alege finisajele – parchetul, gresia, faianta și ușile, incluse în prețul locuinței sau cu achitarea unei diferențe în cazul alegerii unor materiale mai scumpe, neincluse în mostrele dezvoltatorului.

Într-adevăr, apartamentele nefinalizate sunt o modalitate avantajoasă de a achiziționa un nou imobil, însă agenții Blitz te sfătuiesc să verifici cu atenție situația din teren.

În unele cazuri, prețurile acestor apartamente în construcție sunt suspect de mici comparativ cu prețul minim al pieței, ceea ce poate fi un semnal de alarmă. S-au constatat unele nereguli de natură juridică, cum ar fi dezvoltatorul nu a respectat autorizația de construcție, a mai construit, de exemplu, o garsonieră la demisol, sau la mansardă, deși acestea nu erau prevăzute în planul inițial sau clădirea a fost autorizată pentru construcția de birouri. Din cauza acestor nereguli, proprietarii nu și-au putut întabula proprietățile.

Așadar, ar trebui să-ți dea de gândit dacă apartamentul găsit are un preț suspect de mic sub prețul pieței sau dacă dezvoltatorul solicită doar plata cash și nu acceptă transfer bancar.

Suprafețe generoase vs suprafețe mai mici decât cele legale

Noile apartamente vin cu spații extra generoase de 80-120 de mp, comparativ cu apartamentele de bloc de 50-60 de mp, livinguri open space cu bucătăria de peste de 30 mp, adică o suprafață cu 10-12 mp mai mare, și cu dormitoare spațioase de 18 mp, cu o creștere semnificativă față de vechile dormitoare de 9-12 mp.

În plus, aceste proiecte imobiliare oferă spații outdoor adiacente apartamentelor amplasate la parter – curți interioare cu suprafețe cuprinse între 23 mp și 157 mp, ceea ce aduce un plus de valoare acestor locuințe. În unele complexe sunt disponibile contra cost spații suplimentare de depozitare – boxe amplasate în subsolul blocurilor, cu suprafețe cuprinse între 3 mp și 8 mp.

Mai mult, aceste suprafețe generoase beneficiază de o compartimentări judicioase, adaptată la nevoile familiilor moderne și ai de unde alege – apartamentele noi vin cu mai multe tipuri de compartimentări. Aceasta, însă, nu este o regulă. Nu toate proiectele imobiliare noi oferă spații generoase. Să vă dăm un exemplu, un complex rezidențial propune:

2 camere cu o suprafaţă utilă la 40 mp și o suprafață construită 55 mp, la 39.900 Euro, în Apărătorii Patriei.
Garsonieră cu suprafața de 31 mp utili, la 29.000 Euro, în zona Militari.

Din goana după clienți, mulți dezvoltatori nu țin cont de legea locuinţelor, conform căreia un apartament cu două camere ar trebui să aibă minimum 52 de metri pătraţi utili, din care 18 metri pătraţi să revină camerei de zi, 12 – dormitorului, 5 – bucătăriei şi 4,5 – băii, în timp ce o garsonieră ar trebui să aibă cel puțin 37 de mp utili.

Tot legea prevede ca apartamentele să aibă 2 mp de spațiu de depozitare. Unii dezvoltatori redefinesc acest spațiu ca fiind un perete gol din holul apartamentului. Așadar, în momentul cumpărării locuinței, pentru un confort sporit ține cont de aceste prevederi legale privind suprafața imobilului.

Utilități noi vs utilități lipsă

Un alt atu al apartamentelor noi îl constituie utilitățile noi, spre deosebire de apartamentele vechi care necesită pe lângă renovare, înlocuirea rețelei electrice și a tuturor instalațiilor sanitare, precum și a sistemelor de încălzire.

În unele cazuri însă tocmai apartamentele noi vin cu astfel de dezavantaje. De exemplu, în Popești Leordeni, a doua cea mai mare suburbie din România, multe locuințe nu sunt racordate la utilități – nu există trotuare sau iluminat public, străzile nu sunt asfaltate și nu există canalizare, ci fose septice și apă la puț.

Prețul mai mic al apartamentelor vine cu o serie de dezavantaje pe care proprietarii nu le conștientizează prea bine în momentul semnării contractului, deși sunt informați despre acestea. Abia apoi realizează ce înseamnă să locuiești cu astfel de utilități lipsă.

Concluzie

În concluzie, locuințele dintr-un complex rezidențial nou cu o poziționare favorabilă au foarte avantaje – de la securitate la spații generoase, finisaje și dotări de calitate superioară, dar și dezavantaje – lipsa utilităților în cazul unor proiecte imobiliare nefinalizate, necesitatea de a face naveta zilnic, o infrastructură nedezvoltată în zonă, sau suprafețe mai mici decât cele prevăzute de lege.

Agenții imobiliari Blitz îți recomandă să te informezi bine înainte de a accepta o astfel de ofertă imobiliară, oricât de sclipitoare ar fi imaginile de pe pliant. Ia legătura cu un agent Blitz din filiala București de la care să ceri mai multe informații despre complexul rezidențial care te interesează. Sau programează o vizionare și ia decizii informate.

Acum e cel mai bun moment să pornești în căutarea unui apartament nou, deoarece la ieșirea din pandemie vor fi multe oferte de blocuri noi finalizate care vin cu prețuri tot mai avantajoase. Mulți dezvoltatori vor să vândă mai ieftin ca să-și poată recupera investițiile și plăti creditele datorate băncilor, prin urmare își vor asalta clienții cu multe reduceri și facilități de plată. Cere detalii agenților Blitz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *