Ai rate prea mari la credit? Refinanțează!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Vrei să afli cum funcționează refinanțarea unui credit? Noi te ajutăm să înțelegi mai bine acest proces!

În această perioadă, băncile au lansat pe piață produse bancare cu dobândă mai avantajoasă, așadar e un moment bun să soliciți o refinanțare de credit!

Cu o refinanțare de credit poți obține condiții de împrumut mai avantajoase, ai posibilitatea de a achita împrumutul mai devreme, de a plăti mai puțini bani pe întreaga durată a creditării sau de a face plăți lunare mai predictibile.

Principalul motiv pentru care clienții solicită refinanțări este de a reduce rata dobânzii cu scopul de a minimiza plățile pe durata rămasă a creditului. De asemenea, alte motive care pot duce la dorința de refinanțare sunt: modificarea duratei împrumutului, în special în cazul creditelor ipotecare încheiate pe 30 de ani, sau trecerea de la un credit imobiliar cu rată variabilă la unul cu rată fixă.

Pentru a decide dacă refinanțarea este o alegere bună pentru tine, e important să calculezi costurile și să analizezi cum te-ar putea afecta taxele și costurile suplimentare. Dacă beneficiile refinanțării sunt vizibile, e un moment bun să începi demersurile!

Mai poți miza pe condiții de creditare mai avantajoase dacă scorul tău bancar s-a îmbunătățit, sau pentru a-ți achita mai multe datorii cu un singur împrumut bancar cu o dobândă mai mică. 

Procesul de aplicare pentru refinanțarea unui credit este simplu, dar necesită răbdare și timp. Uite care sunt pașii: 

  1. Este o soluție bună pentru tine? 

Înainte de a te progresa cu procesul de refinanțare, gândește-te dacă este o idee bună sau nu. 

Refinanțarea implică anumite costuri și îți poate fura din timp. Atunci când beneficiile refinanțării sunt minime, poate fi o alegere inoportună. Gândește-te exact câți bani vei economisi și cum îți va îmbunătăți situația procesul de refinanțare. Iată două modalități de evaluare a refinanțării:

  1. Calculează costurile (suma principală plus rata dobânzii) împrumutului existent și costurile pentru împrumutul nou. 
  1. Fă o analiză separată pentru a înțelege modul în care taxele și costurile suplimentare îți pot afecta rezultatul.

Dacă beneficiile refinanțării sunt vizibile, e timpul să mergem înainte în proces.

2. Îmbunătățește-ți scorul de credit 

Între timp, scorul tău bancar a suferit modificări, și se află într-un loc mai bun decât la momentul acordării creditului ipotecare. 

Trebuie să știi că scorul tău  bancar este influențat atât de informațiile financiare pozitive, cât și de cele negative. 

De exemplu, restanțele și întârzierile îți reduc scorul, însă dacă începi să-ți achiți ratele la timp, acesta va crește. 

Pentru a-ți îmbunătăți scorul, plătește-ți la timp ratele și nu deschide împrumuturi noi (cum ar fi cărți de credit sau cumpărături în rate), care ți-ar putea îngreuna capacitățile de rambursare a creditului pe care vrei să-l refinanțezi. Hotărăște-te ce este mai important – să obții o refinanțare în condiții mai bune sau să iei alte împrumuturi.

Scorul tău bancar este un număr cuprins între 300 și 850, unde 300 înseamnă slab, iar 850 – excelent. Ai posibilitatea de a-ți afla scorul de credit direct de la Biroul de Credit. Pentru a-l obține, trimite o cerere către această instituție fie în format electronic, fie în persoană la sediul lor din București. Ai dreptul la un scor gratuit per an, după care rapoartele adiționale se obțin contra unui comision de 6 lei.

3. Completează o cerere nouă de împrumut

Pentru a refinanța un împrumut, adresează-te băncii la care ai creditul, completează o nouă cerere de împrumut.

4. Evaluarea situației financiare

Refinanțarea implică ulterior reevaluarea condițiilor de creditare și a situației tale financiare. 

Vei avea de completat acordul de interogare ANAF, dacă obții venituri din venituri din salarii și pensii, altfel va fi nevoie de alte documentele de venit. Adu documentele de proprietate la bancă pentru evaluarea imobilului și obținerea avizului juridic. 

Dacă totul este în regulă, primești aprobarea finală a creditului.