5 Tendințe pe piața imobiliară în 2022

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
tendințe imobiliare 2022

Mai multe surse din mass-media titrează în această perioadă de incertitudine și confuzie emoțională, cum că piața imobiliară ar fi ”în blocaj” sau că ar urma să se ”prăbușească”, sau că ar intra în ”criză”. 

Urmărim cu interes toate tendințele imobiliare care s-au anunțat deja pe 2022 și ne grăbim să venim cu informațiile pe care le putem oferi jucătorilor din piață interesați. 

Cum se vede ”criza” din perspectiva unei companii imobiliare? Să trecem în revistă faptele. 

  1. Se scumpesc creditele ipotecare

IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%, potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, iar acesta ar putea fi un prim pas dintr-o serie de creșteri succesive care vor urma în următoarele trimestre. 

Dobânzile au început să crească după creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina. BNR deja a majorat dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia oficială, calculată pentru luna mai, a fost de 14,5%, estimările fiind de creştere. 

Potrivit experților bancari, IRCC va creşte accelerat de la un trimestru al altul, deoarece are ca bază de calcul tranzacţiile din trimestrul anterior. IRCC ar putea creşte şi mai mult spre finalul anului, potrivit unor estimări până la 3,5%, spre sfârșitul anului. 

Sursa: https://www.cursbnr.ro/ircc

  1. Scade cererea la locuințe prin credit 

Potrivit economedia.ro scumpirea finanțării va duce la scăderea accesibilității achiziționării locuințelor prin credit, efectul însă nu va fi unul generalizat. Potrivit ANCPI, în luna mai 2022, pentru cele 64.606 din tranzacții imobiliare au fost solicitate 26.373 de ipoteci, adică  40.82% din volumul total de tranzacții au fost achitate prin credite ipotecare și Noua Casă. Prin urmare, vor fi afectați de aceste scumpiri în principal cumpărătorii tineri, aflați la prima achiziție, dar și persoanele cu venituri mai mici care apelează la credite pentru achiziționarea unei locuințe. 

Pentru a acorda credite și pentru a diminua riscurile aferente – riscul valutar, riscul de rată a dobânzii şi riscul de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului, – băncile vor solicita un venit mai mare și un avans mai mare (spre 25%). Pe lângă ratele lunare mai mari, plafonul de îndatorare la credite ar putea să scadă la 35%, tocmai pentru a menține creditarea în zona de siguranță. 

În consecință, ar putea să scadă cererea solvabilă de pe piață, iar acest lucru ar putea atrage ca efect pozitiv corecții de prețuri. 

  1. Construcțiile noi sunt preferate celor vechi

Apartamentele noi sunt preferate pentru achiziție, deși au un preț de achiziție comparabil mai mare decât cel al apartamentelor vechi. Însă din cauza cererii mari pe acest segment, cresc într-un ritm susținut și prețurile la locuințele în construcție care vor fi finalizate în următorii 2 ani. 

În Cluj-Napoca de ex. Potrivit IMO prețul la apartamentele noi a crescut cu 31,6% față de anul precedent, ajungând la nivelul de 2.528 Euro/mp, în timp ce prețul la apartamentele vechi a crescut cu 24,6%, cu un preț mediu de 2.364 Euro/mp. 

Sursă: imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro

Aceste creșteri de prețuri vin pe fondul creșterii prețurilor la materiale de construcție, dar și a întârzierii livrărilor, cauzate de suspendarea PUZ-urilor și a eliberării greoaie de autorizații de construcție. 

  1. Scade oferta existentă în piața secundară

Cel mai important raport al pieței secundare este cel dintre cerere și ofertă – iar anul 2022 pare să fie un an al vânzătorilor. 

Există pe piață mai mulți cumpărători decât proprietăți disponibile, iar oferta de imobile vechi a ajuns la un minim istoric pe piața secundară, ceea ce le oferă vânzătorilor șansa să negocieze favorabil prețurile.

Astfel, prețul mediu de tranzacționare la apartamentele vechi în București de exemplu, potrivit imobiliare.ro a crescut față de 2021 cu până la 14%, comparativ cu 2020, când creșterile au fost mai moderate din cauza pandemiei.

Sursă: imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro

  1. Crește interesul investitorilor pentru imobiliare

Și nu în ultimul rând, în ultima perioadă a crescut interesul investitorilor pentru imobiliare. Pandemia și inflația a accelerat adoptarea mentalității de investitor, mai ales în rândul celor din generația Millennials.

Am început să avem clienți tot mai diverși și o mare parte dintre aceștia cumpără un apartament ca investiție. Fie că aleg un apartament cu o cameră sau apartamente cu 2 camere, clienții sunt interesați tot mai mult de potențialul investițional al unui imobil și vor să știe din start cât de ușor de închiriat este spațiul pe care vor să-l achiziționeze.

Ce face diferența în acest domeniu este să fii mereu informat și bine conectat la agenții imobiliari care te pot suna imediat ce intră în posesia unei oportunități de investiții. Contactează agentul pentru cele mai bune oportunități de investiție din portofoliul Blitz.

Autor: Oxana Ghenciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *