Viitorul municipiului Cluj-Napoca in viziunea liceenilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Oare cum ar arata Clujul daca cei creativi ar putea pune in aplicare cele mai indraznete proiecte urbanistice si arhitecturale fara spaima justificata de a se impotmoli in mlastina birocratica? Iata o intrebare de bun simt la care incearca sa raspunda compania Terapia Rambaxy in colaborare cu autoritatile locale printr-un concurs organizat pentru liceenii care, debordand de originalitate si entuziasm, vor sa contribuie, cel putin conceptual, la dezvoltarea acestui oras cu un imens potential turistic.

Data limita a inscrierilor a expirat la inceputul acestei saptamani, iar proiectele cele mai pertinente vor fi remunerate in data de 29 mai in Piata Unirii. Suntem informati, via Ziua de Cluj, ca s-au depus nu mai putin de 41 de machete.

Sa trecem in revista cateve dintre cele mai spectaculoase si revigorante proiecte propuse de liceenii din Cluj-Napoca.

Pentru a sublinia substratul cultural-istoric al orasului, unul dintre proiecte propune o promovare responsabila si insistenta a vestigiilor romane, idee mai mult decat pertinenta in contextul in care descoperirile arheologice sunt ignorate atat de catre autoritatile locale cat si de clujenii aparent indiferenti la orice forma de constientizare de natura istorica.

La polul opus descoperim interesul liceenilor pentru transformarea orasului intr-un spatiu destinat exclusiv divertismentului de cea mai buna calitate. De la muzee ale cinematografiei la barcutele de pe Somes, proiectele depuse incearca sa faca uz inteligent de toate spatiile urbane ignorate pana in acest moment pentru a plusa valoarea turistica a Clujului.

Un alt aspect esential si relativ comun tuturor proiectelor este cel ecologic. In aceasta ordine de idei, Clujul viitorului este mai verde, mai impadurit, mai aerisit si mai in ton cu incercarile specialistilor occidentali de  a implementa, la nivel urban, surse de energie alternativa, panourile solare si turbinele eoliene fiind doar cateva dintre modalitatile principale de reducere ale consumului energetic excesiv.

Nu lipsesc nici machetele care pun accentul pe dezvoltarea financiara a orasului, facand impresie in special un proiect al carui centru de interes este o cladire identificabila prin simbolul urias al unui Euro plasat inechivoc in vazul tuturor.

Aminitim, in treacat, si interesul liceenilor pentru arhitectura inovativa, sarind in ochi, in primul rand, un proiect centrat pe imobilie cu etaje superioare rotative, si o macheta cu o cladire suspendata pe piloni.

Ideile copiilor despre posibila evolutie a orasului sunt extraordinare. Ma bucur ca generaţiile tinere sunt preocupate de dezvoltarea durabila si se gandesc la folosirea energiei verzi. E interesant ca au identificat faptul ca oraşului ii lipseşte deocamdata o oferta consistenta de agrement. Din ce am vazut aici, pot sa spun ca avem sperante ca astfel de proiecte ambitioase vor aparea si pe ordinea de zi a unor viitoare comisii de urbanism“, a declarat primarul Sorin Apostu, vizibil impresionat de interesul arhitectural si urbanistic al liceenilor din Cluj.

S-au inscris in aceasta competitie nu mai putin de 160 de elevi. Premiile, acordate cu mare entuziasm civic la sfarsitul acestei saptamani, se ridica la suma de 30.000 de lei.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *