Tranzacțiile cu spații de birouri, industriale și comerciale în scădere în anul 2021

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale – birouri, spaţii industriale, logistice și hoteluri – a totalizat în primele nouă luni ale anului aproximativ 570 milioane de euro, cu 29% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut, când volumul a atins 890 milioane de euro.

Jucătorii mari din piață, nu sunt prea optimiÈ™ti în privinÈ›a volumului de vânzări, că acesta la ajunge până la finele anului la nivelul de 900 milioane de euro înregistrat anul trecut în 2020. 

ExperÈ›ii imobiliari sunt de părerea că situaÅ£ia este generată în mare măsură de lipsa ofertelor – mulÅ£i proprietari nu sunt interesaÅ£i să vândă în condiÅ£iile actuale din piaţă. 

În primele 9 luni ale anului 2021, capitala a rămas în topul destinaţiilor preferate de investitori, cumulând 70% din volumul total tranzacţionat, cu circa 400 milioane de euro.

Dintre acestea, birourile au atras cea mai mare parte din investiții, respectiv aproximativ 350 milioane de euro sau aproape 60% din volumul total.

Cea mai mare tranzacţie cu spaţii de birouri înregistrată în anul 2021 a fost vânzarea ansamblului de birouri Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu a Capitalei, cu o suprafaţă totală de circa 75.000 mp, achiziţionat de Adventum Group din Ungaria de la grupul Atenor.

O altă tranzacţie importantă pentru acest segment de piaţă a fost vânzarea clădirilor de birouri Campus 6.2 şi 6.3 din zona de Centru Vest a Bucureştiului, cu o suprafaţă închiriabilă de circa 38.000 mp, achiziţionată pentru 97 milioane de euro de compania imobiliară austrică S IMMO. 

Potrivit cifrelor anului 2021, pe al doilea loc în preferinţele investitorilor după spațiile de birouri au fost spaţiile industriale şi logistice, care au atras investiţii de peste 170 milioane de euro în primele nouă luni ale anului, respectiv 30% din volumul total tranzacţionat.

Pe piaţa de retail nu s-au înregistrat tranzacţii semnificative în 2021, asta deoarece segmentul a absorbit în mare măsură şocul provocat de pandemie şi de perioada de carantină din 2020.

Dacă ești interesat de achiziționarea unui spațiu comercial, de producție sau de birouri contactează un agent Blitz pentru cele mai avantajoase oferte în București, Cluj, sau Timișoara

Sursă știre: Ziarul Financiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *