Tipuri de agenti imobiliari. Care este cel mai potrivit pentru tine?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Atunci cand ai o proprietate de vanzare sau de inchiriat, cand vrei sa cumperi sau sa inchiriezi, devii actor principal al pietei imobiliare. Poti sa-ti rezolvi problemele pe cont propriu sau poti sa apelezi la consiliere de specialitate. Este optiunea ta! La fel poti proceda si atunci cand ai probleme cu instalatia elctrica, cand tevile sunt infundate sau cand sunt scurgeri de gaz.

Cand alegi sa lucrezi cu specialisti, platesti pentru un serviciu bine prestat si, mai presus de toate, pentru garantia calitatii. In imobiliare, acest lucru este certificat de un contract de reprezentare imobiliara, iar reprezentarea imobiliara imbraca doua forme in functia de pozitia in care te afli in cadrul tranzactiei imobiliare respective:

– reprezentarea vanzatorului/ proprietarului, care presupune consilierea imobiliara specifica, evaluarea, un plan complex de marketing, scopul final fiind identificarea unui client solvabil care sa achizitioneze oferta imobiliara in cele mai bune conditii financiare pentru vanzator/ proprietar de locuinta de inchiriat.

– reprezentarea cumparatorului/ chiriasului, presupune consilierea imobiliara, identificarea ofertelor, prezentarea acestora si solutionarea nevoii imobiliara in cele mai bune conditii. Acestor activitati specifice li se adauga si altele adiacente, cum ar fi consilierea financiar-bancara sau consilierea juridica.

Unii sunt de parere ca agentii imobiliari intermediari, care domina in proportie covarsitoare peisajul imobiliar romanesc, se afla in situatie de conflict de interese, reprezentand ambele parti implicate in tranzactia imobiliara. Altii, sunt de parere ca starea de conflict apare, din contra, atunci cand cele doua parti sunt reprezentate de agenti imobiliari diferiti, fiecare dintre ei aparand interesele partilor pe care le reprezinta.

Iti prezentam mai jos 3 tipuri de agenti imobiliari lasandu-ti posibilitatea de a alege cea mai buna solutie pentru tine.

1. Agent al vanzatorului/ proprietarului. Reprezinta si apara exclusiv interesele acestuia in cadrul tranzactiei imobiliare, oferind totodata cu onestitate si profesionalism toate informatiile pe care cumparatorul/ chiriasul le solicita, in limita confidentialitatii datelor personale ale vanzatorului. proprietarului.

2. Agent al cumparatorului/ chiriasului. Reprezinta si apara exclusiv interesele acestuia in cadrul tranzactiei imobiliare. Spre deosebire de tipul anterior, agentul cumparatorului/ chiriasului este o persoana foarte dinamica, un foarte bun negociator, dispus sa “hartuiasca” vanzatorul/ proprietarul sau agentul acestuia pentru a-si indeplini misiunea.

3. Agentul dublu sau agentul intermediar, reprezinta ambele parti in mod egal in cadrul procesului imobiliar, datorandu-le in aceeasi masura onestitate si confidentialitate. Agentul imobiliar intermediar joaca rolul de mediator intre cele doua parti, nu favorizeaza niciuna dintre ele, este un foarte bun psiholog si negociator.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *