Termoficare de la Soare – Panouri fotovoltaice și pompe de căldură pentru 10 blocuri din Cartierul Aviației

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Primăria Sectorului 1 București a lansat programul “Termoficare de la soare” prin care propune încălzirea locuințelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece și furnizarea de apă caldă menajeră pe toata perioada anului prin intermediul pompelor de căldură și a panourile fotovoltaice. 

Bucureștiul are a doua cea mai extinsă rețea de termoficare urbană din lume, după Moscova, moștenită din perioada comunistă. În București există peste 950 de kilometri de rețea primară, alți peste 2.900 km de rețea secundară și peste 1.000 de puncte și module termice.

Potrivit economica.net, peste 4.000 de blocuri de locuinţe şi instituţii bucureştene fie nu aveau deloc apă caldă şi căldură, fie le primeau sub parametri, date ce rezultă dintr-o statistică a avariilor raportate de Termoenergetica, în luna decembrie 2020.

Sectorul 1 al Bucureștiului este în special notoriu pentru numărul mare de avarii ce duc la sistarea repetată a furnizării agentului termic și a apei calde.

Astfel, în cadrul proiectului pilot vor intra 10 blocuri din Cartierul Aviației cel mai grav afectate de lipsa repetată a energiei termice livrate de Termoenergetica, urmând să beneficieze de o modalitate mai eficientă și mai prietenoasă cu mediul de încălzire a imobilului, bazată pe tehnologii de ultimă generație. 

Acest sistem va reduce costurile cetățenilor cu încălzirea locuinței, va reduce poluarea cauzată de centralele individuale și alte surse de încălzire și va ridica standardul de viață al locatarilor prin furnizarea de energie termică atunci când este necesară, fără sincope și folosind tehnologii ultramoderne.

Criteriile de selectare a blocurilor

Asociațiile care au dorit să între în proiectul pilot de termoficare cu panouri solare și pompe de căldură cu subvenții din partea primăriei au avut ca termen de depunere a cererilor până în 10 ianuarie 2022. 

Printre criteriile anunțate de selecție a asociațiilor beneficiare se numără: numărul de persoane înregistrate la întreținere, numărul total de copii (până în 14 ani) din imobil, valoarea facturii de încălzire, pentru a calcula specialiștii primăriei costul pe persoană, și nu în ultimul rând, temperatura medie a agentului termic livrat.

În etapele ulterioare ale programului “Termoficare de la soare” vor fi incluse și celelalte blocuri din cartierul Aviației izolate termic care vor depune cerere în acest sens, precum și blocurile din restul cartierelor Sectorului 1 care vor dori includerea în proiect.

15.000 de lei valoarea totală a investiției pentru un apartament

Un sistem cu 2 pompe și 10 kWp foto costă aproximativ 500.000 de lei. La această sumă se adaugă sistemul de panouri solare cu apă caldă de aproximativ 100.000 de lei.

Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultând un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei, din care

Primăria își propune să susțină 90% din sumă. Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăși suma de 1.500 lei/apartament.

Pompele de căldură au o eficiență de 300-400%

Pompele de căldură au o eficiență medie de 300-400%, convertind energia electrică și căldura ambientală în energie termică utilizabilă (agent termic la temperaturi ridicate). 

Totodată, pentru reducerea costurilor cu energia electrică, prin acest program vor fi instalate și panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, ajungând astfel la un cost al gigacaloriei mai mic decât cel din piață. 

Sistemul poate asigura necesarul de energie termică timp de 8 luni/an

Sistemul este versatil și poate fi folosit în două moduri: 

  • În varianta 1, poate fi folosită energia produsă de sistemele solare, cu un aport minim de la rețeaua națională de distribuție de energie electrică. 
  • În varianta 2, panourile solare pot fi folosite pentru a asigura necesarul de energie termică al imobilului, preluând toata energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica și completând necesarul până la temperatura dorită.

Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând și de oricâte ori se dorește, prin apăsarea unui singur buton. În orice moment, se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din rețeaua energetică națională pentru o gestiune eficientă a costurilor.

Sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile timp de cel puțin 8 luni/an, fără niciun cost suplimentar pentru asociație, fără emisii de gaze cu efect de seră și fără să genereze poluare la nivel local. 

În concluzie, estimăm că o asemenea investiție poate crește valoarea unui apartament de câteva ori mai mult valoarea investiției, și se justifică și pentru economiile la facturi, dar și pentru atractivitatea pe piața imobiliară. 

În prezent, nivelul prețurilor la imobilele din sectorul 1 (Bucureștii Noi) este de aproximativ 1.515 € (apartamentele cu 2 camere) și de 1.497 € (apartamentele cu 3 camere), ajungând la prețuri de 94 de mii un apartament cu 2 camere și 120 de mii un apartament cu 3 camere. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *