Tendințe și perspective pentru Piața imobiliară în 2024

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Analizele și previziunile experților din domeniul imobiliar aduc vești și bune și nu tocmai bune pentru piața din România în 2024.

Economia și dinamica imobiliară se conturează cu semne de neliniște și incertitudine, ridicând unele preocupări legate de posibile tensiuni și modificări fiscale cu evoluții posibil negative.

Tensiuni și modificări fiscale

Tensiunile existente pe piața imobiliară, împreună cu modificările fiscale programate, generează incertitudine și pot afecta decisiv modul în care se desfășoară tranzacțiile și proiectele imobiliare.

Anticipările sugerează că modificările fiscale din ianuarie 2024 vor avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare. TVA-ul se va majora cu 4% și sunt așteptate ajustări de prețurile de vânzare a locuințelor noi.

Prețuri la imobiliare în creștere

Pe durata anului 2023, am avut majorări ale prețurilor la imobile nu doar în Cluj-Napoca, ci și în celelalte orașe mari din țară, precum București, Constanța sau Craiova. Nu discutăm, însă, despre un avans foarte mare, ci doar cu 7%-8%.

Au existat și câteva orașe în cazul cărora avansul a fost chiar mai mic în opinia reprezentantului Blitz. Este vorba despre Brașov, Timișoara și Oradea, unde locuințele s-au scumpit cu 1%-3% anul acesta.

În cazul orașelor din eșalonul doi, precum Alba Iulia, Suceava, Bistrița sau Târgoviște, prețurile au crescut mai mult, cu 10%-15%.

Pentru anul viitor prognozăm o creștere medie progresivă de 5-7%, la care se va adăuga și creșterea de 4% ca urmare a creșterii TVA-ului la apartamentele de vânzare noi.

Scăderea ratelor la dobânzile de referință

În 2023 am avut o scădere a dobânzilor de la 8%-9% la 5,9% în a doua jumătate a anului. Această scădere s-ar reflectat într-un număr mai crescut de tranzacții începând cu luna august a lui 2023, în special al tranzacțiilor intermediate de un credit ipotecar.

Pentru 2024, specialiștii în finanțări bancare estimează că activitatea pieței imobiliare rezidențiale se va menține la un nivel ridicat, iar numărul tranzacțiilor cu locuințe va continua să crească, impulsionate de scăderea ratelor la dobânzile de referință, prognozată pentru a doua jumătate a anului.

O creștere a construcțiilor de clădiri rezidențiale

Este așteptată, de asemenea, o creștere a construcțiilor de clădiri rezidențiale și o dinamizare pe segmentul de construcții noi, la un nivel cel puțin asemănător cu anii precedenți.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează o creștere de 9,4% a sectorului construcțiilor în 2024, susținută și de majorarea salariilor și o creștere a ratei de ocupare a forței de muncă.

Creșteri salariale

În 2023 am avut o creștere salarială de 7,59% – de la salariul mediu brut de 6.831 lei din ianuarie la 7.350 lei în septembrie. Este estimată o creștere salarială și în 2024. Pentru anul viitor, angajatorii plănuiesc creşteri mai mici ale salariilor, multe industrii prevăd creşteri de 5%-7%.

Mai mult de atât, este preconizată o creștere a salariului minim brut de la 3.300 lei la 3.750 de lei. În varianta în care salariul minim se va majora la 3.750 lei de la 1 ianuarie 2024 se vor scuti și cei 200 lei creștere voluntară la salariul minim de taxe, atunci angajații vor ridica un salariu minim net de 2.427 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 36% faţă de 2022.

Ani dificili pentru tranzacții

În 2023 am avut o activitate tranzacțională mai scăzută (ianuarie-noiembrie) cu -11,51% față de perioada similară a anului trecut 2022, conform datelor furnizate de ANCPI, iar în mari orașe precum București – activitatea din 2023 a fost și mai scăzută cu -29,49%, în Cluj cu -15,99%, în Constanța cu -8,23%.

2024 ar putea fi un an mai promițător decât 2023, având în vedere trendul crescător al tranzacțiilor din ultimul trimestru, impulsionate de scăderea dobânzilor de referință, și creșterea tranzacțiilor încheiate prin intermediul unui credit ipotecar. Însă această evoluție pozitivă va fi înfrânată sau temporizată de schimbările legislative negative care se vor reflecta în prețuri mai mari.


În concluzie, piața imobiliară din România pentru anul 2024 se prezintă ca un mediu dinamic, dar cu previziuni rezervate și incertitudini considerabile.

Recomandăm dezvoltatorilor și cumpărătorilor să abordeze această perioadă cu precauție și să fie atenți la modificări legislative și de context economic pentru a se adapta rapid la schimbările inevitabile.