Prima Ta Locuință: Sfaturi pentru tinerii care vor să-și cumpere prima locuință

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Când ești în căutarea unei locuințe, totul poate părea copleșitor la început. Procesul poate avea multe necunoscute, iar sfaturile utile sunt greu de găsit. Mai ales pentru tinerii care sunt în căutarea primei locuințe, e important să aibă câteva sfaturi despre cumpărarea primei case ori primului apartament.

Această decizie de cumpărare este importantă, pentru că are legătură cu toate aspectele vieții, atât cu înclinațiile și preferințele fiecăruia, cu stilul de viață, cu latura profesională, cât și cu planificarea financiară. De multe ori tinerii iau această decizie de cumpărare împreună, de aceea e important să beneficieze de câteva sfaturi.

Resursele financiare pentru cumpărarea primei locuințe

Atunci când vrei o locuință nouă, primul pas este identificarea disponibilităților financiare, ale tale sau ale cuplului. Pentru această decizie de achiziție, e important să fii realist și să identifici toate sursele de venituri pe care le ai ori le aveți și cât din ele pot fi alocate pentru casă ori apartament. Poți să ai în vedere economiile, veniturile pasive, salariile, veniturile ocazionale, cadourile.

De asemenea, un pas important este o discuție cu o bancă ori altă instituție financiară, în cazul în care e nevoie de un împrumut. Asigură-te că investighezi cel puțin trei sau patru bănci ori instituții financiare, care să-ți dea toate informațiile despre creditele de achiziție a unei locuințe. Acestea au foarte multe clauze și implicații, deci află toate detaliile și obligațiile.

Caracteristicile casei ori apartamentului

Al doilea pas este identificarea tipului de proprietate dorit, fie că este apartament, duplex ori casă. Această decizie are legătură cu stilul de viață și planurile de viitor ale fiecăruia. Fie că dorești să achiziționezi o casă sau apartament pentru prima dată, trebuie să identifici distanța dorită față de serviciu, precum și vecinătățile, utilitățile, căile de acces și alte elemente de urbanism.

De asemenea, e importantă proximitatea față de zonele de interes: shopping, școli ori grădinițe, instituții culturale, mijloace de transport ori viața de noapte a orașului. Toate acestea trebuie luate în calcul când vei vedea mai multe locuințe, iar multe dintre ele vor fi asemănătoare. Criteriile de mai sus te vor ajuta să te decizi care dintre apartamentele ori casele văzute este potrivit pentru cumpărare.

Lista de potențiale opțiuni pentru prima locuință

Al treilea pas înseamnă identificarea propriu-zisa de potențiale locuințe, case ori apartamente, de cumpărat. Aici poți să pornești în căutare de unul singur, să investighezi anunțurile din publicații ori portaluri, și să te ocupi singur de tot procesul. Aceasta înseamnă să identifici din liste după descrieri locuințele care crezi că se potrivesc, să te uiți la imaginile publicate, și să contactezi proprietarii respectivi pentru a cere detalii și a stabili vizionări

Ori poți apela la serviciile unui agent imobiliar profesionist, care are deja toate contactele necesare și poate face toată această muncă de căutare a unei locuințe în locul tău. El sau ea au acces la baze de date cu proprietăți, din care vor pregăti o listă cu locuințe de cumpărare potrivite cu criteriile specificate de tine. Acest lucru îți poate economisi semnificativ timp și efort, deoarece vei viziona doar acele case sau apartamente care consideri că sunt potrivite pentru cumpărare. Agentul va pregăti în avans toate programările necesare și va lua legătura cu proprietarii locuințelor de vânzare.

Vizionarea apartamentelor ori caselor selectate

În al patrulea pas vei face vizionarile propriu-zise, fie pe cont propriu, fie împreună cu un agent imobiliar profesionist. E important în această etapă să te uiți la toate detaliile locuinței pe care dorești să o cumperi și să pui proprietarului toate întrebările. Sfatul e să te interesezi de structura și construcția casei ori apartamentului, vechimea, eventual materialele folosite la construcție și finisaje. La apartamente, un factor important este și etajul la care se află și dacă există lift în clădire.

De asemenea, te sfătuim să întrebi tot ce ține de vecini și vecinătăți, utilități și accesul la proprietate. Informațiile legate de transport sunt importante pentru viitoarea locuință pe care vrei să o cumperi, atât accesul la mijloacele de transport public, cât și posibilitățile de parcare pe lângă locuință sau chiar în parcarea proprie. Starea străzilor și aleilor e un detaliu ce nu trebuie omis, deoarece poate transforma orice drum dintr-o plimbare într-o aventură.

Negocierea prețului primei locuințe

În acest ultim pas vei duce de asemenea discuțiile despre prețul locuinței de cumpărat, precum și eventualele negocieri. Agenții imobiliari profesioniști pot să negocieze cu până la 10% din prețul solicitat inițial de către proprietar. Interesează-te și de prețul unor apartamente ori case de cumpărat similare în zonă, pentru a putea face o comparație și a obține un preț mai favorabil în cursul negocierii.

Felicitări, dacă ai parcurs toți pașii de mai sus și vei ține seama de aceste sfaturi, ești gata să cumperi un apartament sau o casă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *