Se stabilizeaza piata imobiliara internationala

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Iata ca avem cateva motive in plus sa renuntam la scepticism si sa privim viitorul cu mai mult entuziasm. Cei de la Global Property Guide ne informeaza ca piata imobiliara internationala a ajuns, in sfarsit, la o relativa stabilitate tranzactionala. Stirea este de foarte bun augur, in special in contextul in care ultimii ani au fost atat de turbulenti si de extremi incat am pierdut aproape orice speranta ca lucrurile se vor indrepta si ca totul va reveni la normal.

Departe de a fi absoluta si finala, concluzia celor de la Global Property Guide este de natura sa ne stimuleze interesul pentru o piata care ne-a dezamagit in mai toate privintele.

Preturile locuintelor din Europa au inregistrat, in general, scaderi si cresteri mult prea modeste petnru a fi luate in serios. Marea Britanie, Lituania, Slovenia, Olanda, Croatia, Spania, Portugalia, Irlanda si Bulgaria au cunoscut, in linii mari, scaderi modeste, in timp ce Austria, Letonia, Estonia, Franta, Finlanda si Norvegia au inregistrat cresteri relativ decente.

Se pare ca preturile locuintelor din tarile nordice au ajuns la valori mai mult sau mai putin stabile, asta dupa ce anul trecut au fost inregistrate cresteri fulminante. Chiar si tarile cel mai puternic lovite de recesiune au inregistrat in ultimele luni scaderi foarte lente si cuprinse intre valori deloc dramatice.

Suntem informati ca Norvegia are, in acest moment, cea mai dinamica si eficienta piata imobiliara din Europa, faptul datorandu-se, in primul rand, majorarii considerabile a salariilor.

Marea Britanie, pe de alta parte, trece printr-o perioada de stagnare tranzactionala, englezii dovedindu-se a fi mult prea speriati de criza economica pentru a mai investi in proiecte imobiliare.

Portugalia, in schimb, o duce foarte prost, somajul ridicat eliminand aproape orice putere de cumparare.

Piata imobiliara din SUA se confrunta, in acest moment, cu un declin deloc neglijabil, scaderea recenta de 7,5% cauzata fiind de oferta prea mare si de cererea prea modesta. Hong Kong-ul ramane, in continuare, pe prima pozitie in topul celor mai eficiente piete imobiliare din lume cu o crestere de 19%.

Romania se inscrie in categoria tarilor in care piata imobiliara este intr-o lenta dar sustinuta scadere. In ciuda faptului ca preturile locuintelor au scazut in ultimele 12 cu aproximativ 13%, cetatenii romani sunt mult prea sceptici pentru a incerca sa profite de reducerile de pe piata.

In aceasta ordine de idei, un sondaj de opinie realizat de ISRA Center Marketing Research ne informeaza ca doar 13% dintre romanii din mediul urban intentioneaza sa cumpere o locuinta in urmatoarele 12 luni. Ce intelegem noi din aceste cifre? Ca romanii nu vor sa riste. Criza economica, anulata au ba de specialistii de toate orientarile profesionale, continua sa influenteze dinamica tranzactionala.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *